Quantcast
Channel: De Sportkroniek
Viewing all 502 articles
Browse latest View live

1 april 1977: Barcelona wil Cruijff voor twee jaar

$
0
0
Al in 1974 tekent Johan Cruijff een contract met voorbedachte rade. In 1978 zal hij aan het einde van het seizoen stoppen. Een tweede WK behoort dan ook niet tot de mogelijkheden. Op 1 april 1977 doet FC Barcelona een verwoede poging de 'Messi van de jaren '70' nog een jaar langer vast te leggen.

Uit De Telegraaf van die dag: Bij de eerste contractbesprekingen met voorzitter Montal is Cruyff steeds uitgegaan van de mogelijkheid nog één jaar in Spanje te spelen, maar de onderhandelingspartners willen Cruyff voor twee jaar binden. 

Met het nieuwe contract is een som van bijna vier miljoen gulden gemoeid. FC Barcelona zou om de som te kunnen betalen grote stukken land moeten verkopen. 

De Spaanse club moet elke maand al miljoenen peseta's aan rente voor opgenomen leningen aflossen. 

Johan Cruyff blijft, zo verklaarde zijn schoonvader en manager Cor Coster gisteren in Amsterdam vasthouden aan een definitief afscheid van de voetbalwereld aan het einde van het komende seizoen.

Johan Cruyff kondigde na de interland tegen België, afgelopen zaterdag aan dat hij niet naar het wereldkampioenschap van Argentinité zal vertrekken, omdat hij aan het einde van het komende seizoen een punt achter zijn rijke carrière wil zetten.


Andere sportgebeurtenissen van 1 april 1977:
Betty Stöve heeft in de tweede ronde van het dames-tennistoernooi te Hilton Head (Californië) een verrassende nederlaag geleden tegen de Australische Kerry Beid (3-6. 1-6)


De 31-jarige Spanjaard José-Antonio Gonzales Linares heeft de Ronde van het Baskenland gewonnen. Op de laatste dag van de vijfdaagse ronde handhaafde hij zijn leidende positie gemakkelijk. Het eerste deel van de slotrit , eindigde in een zege voor neo-prof Mazuela, het tweede deel een klimtijdrit, werd een prooi voor specialist Cima. In het eindklssement werd Fedor den Hertog tiende, met een achterstand van ruim zes minuten op de winnaar.

Het bestuur van De Graafschap dreigt en bloc af te treden als de gemeenteraad van Doetinchem akkoord gaat met het door burgemeester en wethouders ingediende voorstel de subsidies te beperken. Van het op 335.000 gulden beraamde exploitatie-tekort wil het college de gemeente niet meer; dan 225.000 gulden voor haar rekening laten nemen.

Réné Hijne bij de heren en Bettine Vriesekoop, Marianne van der Vliet en Judy Williams bij de dames hebben zich gisteravond geplaatst voor het hoofdtoernooi van het wereldkampioenschap tafeltennis in Birmingham.

Bron: De Telegraaf, Het Vrije Volk

    2 april 1981: Hinault op een Nederlandse Gazelle naar winst in Amstel Gold Race

    $
    0
    0
    Bernard Hinault wint in 1981 de Amstel Gold Race. Hinault doet dat met de nodige tegenzin. Totaal onvoorbereid komt hij in Limburg aan. Hij neemt slechts enkele ploeggenoten mee. Ploegleider Guimard heeft zijn ploegleidersauto zelfs thuisgelaten. Hij bietst de Gazelle-ploegleiders auto van Wim Breukink. Het lijkt dan ook chaos bij de Renault-ploeg. Maar juist dan is de Fransman op zijn sterkst. 

    In de jaren '80 hoeven de topteams niet in iedere koers te verschijnen. Wel in de topkoersen. Dat zijn natuurlijk de klassiekers en de Tour de France.

    Verplicht nummer

    Een koers als de Amstel Gold Race is zo nu en dan een topkoers. De koers van organisator Herman Krott wisselt stuivertje met koersen als Rundum den Henniger Turm, het kampioenschap van Zurich en de Grote Herfstprijs. Eens in de zoveel tijd heeft Krott dus een middel om een vedette als Bernard Hinault aan zich te binden.

    Knarsentandend kwam de Breton dan ook over naar Limburg. Op dezelfde manier had hij ooit ook Parijs- Roubaix eens gereden. Uitgedaagd door zijn omgeving. Met forse tegenzin aan de wedstrijd beginnen en vervolgens kwam die grote Bretoense eerzucht bovendrijven. Dan maar winnen van die Ollanders.

    Hinault, maar ook ploegleider Cyrille Guimard nemen de wedstrijd niet echt serieus. Guimard neemt de ploegleidersauto niet eens mee. Hij regelt voor deze dag de Gazelle-auto van Wim Breukink. Breukink stemt toe, maar wel onder één voorwaarde, Breukink wil geen Gitane-fiets op zijn Gazelle dak. De reserve onderdelen zijn die dag dan ook van Gazelle. Guimard en Hinault stemmen toe.

    Winnaar
    Aan het einde van een saaie koers komt Bernard Hinault als winnaar over de streep. De Fransman verslaat Roger de Vlaeminck en Fons de Wolf in de sprint. Ook Jan Raas wordt verslagen.

    De Zeeuw gaat trots aan kop, maar opeens wijkt Raas uit naar rechts. Het lijkt erop alsof hij zich uit laat bollen. Had de Zeeuw zijn dikke dijen opgeblazen? 

    De Waarheid, het toenmalige partijblad van de Communistische Partij van Nederland (CPN)verhaalt over een zingende Raas onder de douche. "Uiteraard had ik graag gewonnen" zei Jan Raas, "maar Hinault was vandaag sterker".

    Ook Bernard Hinault speelde de verbaasdheid zelve. "Ik kwam hier naar toe met slechts een paar knechten. Ik kon de wedstrijd dus niet dicteren en kon alleen maar afwachten. Er gebeurde de hele dag niets en reed maar een beetje mee. Ik was nog fris toen het op een massasprint uitdraaide. En tot mijn niet geringe verbazing kon er niemand meer langs".

    Roger de Vlaeminck heeft een andere lezing. De motor van wedstrijdcommissaris Thomassen blijft erg lang voor het peloton rijden. De Vlaeminck zag daarin een grote oorzaak: "Hinault kwam al op 500 meter van de streep op kop", zei de DAF Truckskopman. „Hij reed al die tijd in het zog van de motor, die mij aan de linkerkant van de weg bovendien nog de doorgang verhinderde. Schandalig gewoon."

    In de slag met Raas?
    Het gerucht gaat dat Hinault in de slag zat met Raas. Er zal nog wel ergens een rekening hebben opengestaan en Jan Raas had immers al vier keer de Gold Race gewonnen.

    Aan de andere kant, in alle verslagen uit de kranten van toen blijkt dat de Raleigh ploeg die dag hard heeft moeten werken om de wedstrijd in het slot te houden. Jo Maas springt mee met Gilbert Duclos-Lasalle bij de enige serieuze ontsnapping van de dag. Als de twee zijn teruggepakt, controleren Ad Wijnands en Johan van der Velde de wedstrijd.

    Ook zij zijn echter in geen velden of wegen te bekennen in de laatste kilometers. Raas controleert alleen en De Telegraaf wijt daar het verlies van de sprinter aan. Hij had eenvoudigweg teveel moeten doen om de boel bij elkaar te houden.

    Of kon er toch een cadeautje voor Hinault van af? Als je hieronder de video bekijkt, zie je dat Jan Raas opeens helemaal uitwijkt naar de buitenkant. Let ook op de motor die -zoals Roger de Vlaeminck al opmerkte- opvallend dicht voor het peloton blijft rijden. 

    Raas leidt de sprint, maar wordt uiteindelijk slechts vijfde. Zou het waar zijn? In het wielrennen is niets onmogelijk.


    Bronnen: De Waarheid, De Telegraaf

    3 april 1977: Freddy laat zich weer eens ringeloren

    $
    0
    0
    Freddy Maertens was één van de talentvolste wielrenners die Belgie ooit gekend heeft. Maertens won vele koersen maar maakte in de koers ook de meest vreemde dingen mee. Zo werd hij regelmatig geflikt door generatiegenoten als Roger de Vlaeminck, of door zijn eigen ploegleider, Lomme Driessens. Het lakse gedrag van Driessens kost Maertens de zege in de Ronde van Vlaanderen van 1977.

    Tour de France 1e gedeelte, 1e etappe, Leiden-St. Willibrord ,  Freddy Maertens
    De Ronde van Vlaanderen van 1977 begint als het ware een dag eerder. De ploegleiders worden zoals altijd bij elkaar geroepen voor een briefing. De regels voor in de koers worden op zaterdagavond nog eens gedeeld.

    Lomme Driessens wuift de vergadering weg. "Allemoal gezever" moppert Driessens terwijl hij nog een trek van zijn sigaar neemt. Dat is misschien normaal wel zo, maar in deze briefing wordt toch wel wat belangrijks gemeld.

    Driessens hoort niet dat het op de Koppenberg het verboden is van fiets te wisselen. In het verleden was dat het beproefde recept geweest. Met een kleine versnelling die berg op. Van fiets verwisselen en vervolgens met een grote versnelling de berg af, op naar Meerbeke!

    Over het feit of Driessens van niets wist, of te laat, lopen de verhalen uiteen. Feit is dat Maertens op de Koppenberg van fiets wisselt. De jury heeft dat voorval niet gemist. De formulieren en de BIC pen worden al uit de binnenzak getoverd.

    Één minuut voor Maertens is Eddy Merckx als eerste over de Koppenberg gevlogen. Merckx zit in de nadagen van zijn carriere. Zoals vaker in zijn laatste dagen valt hij druistig aan. Die aanval bekoopt hij uiteindelijk met uitvallen. Maar om de oude meester te temmen, moeten vedetten als Kuiper, Raas, De Vlaeminck en Moser wel 100 kilometer diep in de beugels.

    Uiteindelijk blijven De Vlaeminck en Maertens over. De feitelijk gediskwalificeerde Maertens!

    Onderweg wordt Maertens door de jury op de hoogte gebracht van zijn diskwalificatie. Maertens stopt echter niet. Hij rijdt gewoon stug door. Later verklaart hij dat hij hoopte dat de jury zijn besluit alsnog zou terugdraaien. Hij zit hier overigens niet ver van de waarheid, maar daarover zo meteen meer.

    Maertens overlegt met Driessens. Denkt even aan afstappen, maar Driessens ziet meteen het voordeel van dit verhaal. Het levert weer een hoop publiciteit op. Daarnaast fluistert Driessens zijn renner in om vooral in de slag te gaan met De Vlaeminck. Als Maertens De Vlaeminck helpt aan de overwinning kan hij nog een mooi zakcentje vangen.

    Dat vindt Freddy eigenlijk best een geniaal plan. Hij fluistert De Vlaeminck zijn medewerking in en nestelt zich aan kop. Die kop zal hij tot aan de finish niet meer afstaan. Maertens brengt De Vlaeminck in een zetel naar de finish.

    Typisch Freddy:
    - De Vlaeminck ontkent later dat er geld is toegezegd
    - De jury zegt Freddy toe dat ie toch mag meesprinten, hij heeft immers zo goed zijn best gedaan
    - Freddy is echter te moe om mee te sprinten
    - En had hij het gedaan, was het nadien niet van nut geweest. Maertens moet na de Ronde van Vlaanderen zijn urine inleveren. Daarin wordt 'Stimul' ontdekt. Een goedje wat in 1977 veelvuldig in het peloton te vinden is.

    Roger de Vlaeminck wint deze editie waarin alle wielertragedie is verzameld. Verzameld door één wielrenner, Freddy Maertens. Gediskwalificeerd, toen toch weer niet, geflikt door zijn ploegleider, door zijn medevluchter, op doping betrapt. Er zijn wielrenners die het in hun hele carriere niet eens allemaal meemaken.

    Uitslag Ronde van Vlaanderen 1977:
    1. Roger de Vlaeminck (Bei.) 264 kilometer In 6 uur  44 minuten; 2. Maertens (Bel.) op 3 seconden; 3. Planckaert (Bel.) op 2 minuten; 4. Godefroot (Bel.) z.t 6. Raas z.t 6. Moser (ltal.l, 7. Pollentier (Bel.), 8. Verbeeck (Bel.), 9. De Meyer (Bel.), 10. Willy Planckaert (Bel.), 13. Hennie Kuiper op 2 minuten en 48 seconden; 20. Piet van Kwatwijk op 14 minuten.

    Bron: De Telegraaf, Wielergeschiedenis.be

    3 april 1977: Feyenoord knokt zich langs PSV

    $
    0
    0
    Boos waren ze. Boos op een afgekeurd doelpunt voor PSV. Boos op een vermeend buitenspel doelpunt van Feyenoord. "We zijn gepikt, net als in uitduels bij Telstar en Fc Twente" klonk het in koor. PSV kroop weer eens in de rol van slachtoffer na het 3-2 verlies in Rotterdam.



    Als je sjagrijn hebt, speel je minder goed. PSV had op 3 april 1977 veel sjagrijn. Veel contracten lopen af, de resultaten zijn minder, de eenheid schijnt zoek te zijn. Zeg maar waarmee het begon. Ook in Eindhoven weten ze het niet.

    In Rotterdam schiet PSV uit de startblokken. Snel komt men op 1-0 voorsprong. Maar ondanks een uitblinkende Tom Smits  en ouderwets bikkelende en zuigende Van de Kerkhofjes staat PSV mooi met 2-1 achter.

    Vlak na rust. Jan van Beveren gaat de lucht in. Nico Jansen ook. Van Beveren en Jansen komen elkaar tegen. Een elegante Jaguar die een doldrieste neushoorn ontmoet. Van Beveren op de brancard. Jansen schuddend met zijn hoofd. Even briesen. Even snuiven. En dan weer door.

    Van Beveren heeft het veld dan al verlaten. Hij zal uitgedeukt moeten worden door de medische staf.

    Met Van Beveren heeft overigens ook het aspect 'branie' het veld verlaten. PSV oogt als geheel versufd. Toch is Van der Kuijlen in staat om de 2-2 binnen te koppen. Feyenoord ruikt bloed en komt, overigens zonder goed te spelen, op 3-2. PSV in boosheid achterlatend.

    Bron: De Telegraaf




    4 april 1977: IOC-voorzitter waarschuwt voor voortbestaan Spelen

    $
    0
    0
    Lord Killanin, de voorzitter van het IOC waarschuwt voor de gevaren die het voorbestaan van de Olympische Spelen bedreigen. "De commercie, de stijgende kosten en de politiek. Als dit zo doorgaat zal niemand het meer aandurven de Spelen te organiseren." 

    Vergadering IOC over Olympische Spelen Moskou; voorzitter Lord Killanin tijdens …

    De Olympische Spelen hebben in die jaren '70 een groot probleem. De spelen leiden bijna altijd verlies, de kosten vliegen omhoog.  In de jaren '70 en '80 zijn politieke boycots schering en inslag. De waarde van de Spelen devalueert.

    Montreal 1976 ligt dan nog vers in het geheugen. De Nieuw-Zeelandse rugbyers hebben gespeeld in Zuid-Afrika. Contacten met dat land liggen in die tijd zeer gevoelig vanwege het apartheidsregime. De Afrikaanse landen eisen een uitsluiting van Nieuw Zeeland, maar het IOC gaat daar niet in mee. En dus boycotten veel Afrikaanse landen de Spelen van Montreal. De atletiek heeft daar zwaar onder te leiden.

    Uiteindelijk leidt Montreal zware verliezen. De stad staat tot de dag van vandaag symbool voor hoe de Spelen een stad in het verderf kunnen storten.

    Het is dan ook niet vreemd dat in 1977 er weinig animo is voor de organisatie van de Spelen. "Het is al bijna september, maar voor de Spelen van 1984 heeft nog niemand zich gemeld" klaagt Killanin.

    Uiteindelijk zou Los Angeles zich melden voor de Zomerspelen van 1984. Het zou de redding van de Spelen blijken te zijn. De commerciële inslag in en rondom LA zorgde, ondanks de boycot van meerdere Oostbloklanden, voor een mindshift rondom de Spelen. Ineens was het organiseren van Spelen weer sexy.

    Bron: Leeuwarder Courant, Wikipedia

    5 april 1987: Jesper Skibby wordt aangereden door de koersdirecteur

    $
    0
    0
    De Ronde van Vlaanderen wordt in 1987 gewonnen door een Waal, Claude Criquielion. Een incident met de koploper van de dag, Jesper Skibby, blijft echter langer op het netvlies staan. De Deen wordt op de Koppenberg aangereden door een wedstrijdcommissaris. Die tikt de Deen aan en rijdt vervolgens over zijn achterwiel en teen.
    image7a

    Jesper Skibby is in 1987 een beginnend prof. In 1986 begint hij zijn carrière bij Roland-Van de Ven. Een jaar later heet die ploeg Roland-Skala. Skibby heeft een vrije rol. De kopmannen Kuiper, Wijnants en Capiot zijn geblesseerd, dus de Deen mag zijn gang gaan.

    Skibby pakt het voortvarend aan en samen met Ludo Schurgers van de Sigma-ploeg gaat hij al snel aan kop. Schurgers wordt snel afgeschud en Skibby nadert met een kleine voorsprong de Koppenberg.

    180 kilometer rijdt de Deen al op kop. En dan is de Koppenberg een lastige horde om te nemen. Skibby strompelt naar boven. Zwalkt nog een keer naar links en wordt dan licht aangetikt door de auto van de wedstrijddirecteur, gereden door Jacques Martens.

    De wedstrijddirecteur staat in de auto en kijkt door de opening van het dak achterom. In de verte ziet hij het peloton al aan komen stormen. Waarom rijdt die verdomde Skibby niet door. De wedstrijdcommissaris bukt zich en spoort Martens aan om toch vooral door te rijden. De trouwe chauffeur kijkt verbaasd en een beetje verontwaardigd naar boven. 'Maar amaai, ge ziet toch da'k er nie doorkan' sputtert de chauffeur tegen.

    Maar nee, daar gaat die Skibby ook nog van lijn veranderen. De chauffeur ziet het te laat. Skibby die nog nauwelijks snelheid maakt, ligt op de grond. "Goedverdoemme" Martens vloekt hartgrondig, had hij als liefhebber van de koers nu de koploper aangereden?

    Nog voordat hij iets kan doen, volgen de order. De koersdirecteur kijkt achterom, ziet het peloton nu echt snel opkomen en briest tegen zijn chauffeur om vooral snel weg te wezen hier. Met een verbeten blik trapt Martens de koppeling in. Oei, die veldwachter had ie niet gezien, even wat uitwijken naar rechts. En wat hoorde hij daar? Reed hij nu werkelijk over de fiets van Skibby heen?

    Honderden toeschouwers op de heuvel en miljoenen televisiekijkers zijn getuige van de aanrijding. De fiets van Skibby wordt totaal vernield. De renner raakt niet noemenswaardig gewond, ondanks het feit dat de auto met een wiel over zijn tenen rijdt. De Deen kan zijn weg niet meer vervolgen.

    Na afloop van de wedstrijd betuigt Martens spijt: "Ik had de keus uit twee dingen:stoppen of doorrijden. Vijftien jaar geleden heb ik eens gestopt in een dergelijke situatie. Toen zat Merckx ineens op mijn achterruit. Die avond heb ik besloten, dat mocht hét me nog eens overkomen: doorrijden, wie het ook treft."
    Ploegleider Roger Swerts zit er na de wedstrijd helemaal niet mee. "van. De gazetten stonden gisteren vol, met allemaal zulke foto's, de televisie heeft er maandag nóg een half uur over gepalaver en ook de weekbladen gaan er mee afkomen!"

    "Bovendien," vervolgt Swerts "voor die jongen is het ook niet kwaad, hè... Niemand kende Skibby vóór zondag, nu kent iedereen 'm. Daar gaan ze nog jaren over praten. Als ik nu ook nog die fiets vergoed krijg, is het de beste publiciteit die ik me met mijn noodploeg kon wensen, in Vlaanderen."

    Bij de ploegenpresentatie van de Roland-ploeg in 1988 ontmoeten Skibby en Martens elkaar. Skibby geeft wederom blijk van het bijzondere vergevensgezinde wielermilieu. „Bedankt en sorry, Jesper", zegt de Belgische wielerofficial. „Ik kon het echt niet helpen, dat ik over je fiets reed. Een politieman maakte een stap naar voren en toen moest ik uitwijken". Antwoord van Skibby: „We praten er niet meer over. Gebeurd is gebeurd. Trouwens, ik was aan het einde van mijn latijn."


    Bronnen: Limburgs Dagblad, Telegraaf, Vrije Volk, Leeuwarder Courant, Wielergeschiedenis.be

    5 april 1977: Een hockeyer van HCKZ op het voetbalveld van Sparta

    $
    0
    0
    Ron Steens is een hockeyer die soms meespeelt met het NCRV-minivoetbal. Zijn prestaties daar vallen zo op dat een heuse profclub de hockeyer op proef laat komen.



    Ron Steens is een talentvolle sportman. Hij hockeyt in 1977 voor het beste hockeyteam van Nederland, HCKZ.

    Daarnaast voetbalt Steens soms in de zaal. Hij draaft op bij het NCRV's mini-voetbal. Die show wordt gespeeld in Rotterdam Ahoy. Sparta-trainer Cor Brom zit er ook weleens op de tribune. Hij ziet Steens hele aardige dingen doen bij het Mini-voetbal en dus zegt Brom: "Kom jij maar eens een keer bij Sparta meedoen."

    Steens raakt nieuwsgierig en stemt toe. Veel ambitie ten opzichte van het voetbalavontuur heeft Steens niet. "Bij het hockey behoor ik tot de absolute top en daarbij heb ik als aanvoerder van het Nederlands team toch een bepaalde verantwoording ten opzichte van de andere spelers. Om dan in de voetballerij weer van onder af aan te moeten beginnen stuit me toch wel een beetje tegen de borst."

    Toch gaat Steens het avontuur aan. "Waarom ook niet? Ik voetbal erg graag en mocht ik positief overkomen bij Cor Brom dan kunnen we nog altijd zien wat er uit de bus rolt. Maar om me van te voren helemaal op de illusie te gooien dat ik profvoetballer wordt, zou nu gewoon te ver gezocht zijn".

    Op 5 april hijst Ron Steens zich in het Sparta-shirt. Sparta speelt op het Kasteel een oefenwedstrijd tegen het Noorse Molde. Steens blijkt over een uitstekende conditie te beschikken. Daarnaast heeft hij een prima techniek. Steens blijft prima overeind tegen de Noorse profs die Sparta met 2-0 verslaat.

    Cor Brom is tevreden over Steens zijn prestatie. "Hij zou van mij zo het C-team ( toenmalige tweede team) in mogen stromen. Als hij zich een half jaar toelegt op voetbal, kan hij verder omhoog kijken".

    En Ron Steens? Hij vond het gewoon leuk een keer mee te doen. "Ik heb het leuk gevonden. Ach ik had niets te verliezen. Het enige wat ik niet wilde, was voor gek staan. Volgens mij ben ik geslaagd in die opdracht".

    Bron: Het Vrije Volk, Telegraaf

    10 april 1983: Hennie Kuiper bijna slachtoffer misgrepen ploegleiding

    $
    0
    0
    In 1983 wint Hennie Kuiper Parijs-Roubaix. Veel legendarischer dan zijn overwinning is zijn lekke band vlak voor de streep. Bijna gaat het mis als een ploegleider de eer naar zich toe wil trekken en als blijkt dat het vertrouwen van de ploeg minder groot was dan gedacht.

    Zes kilometer voor de streep, wijkt Kuiper uit voor een toeschouwer. Deze man buigt iets te ver voorover, waardoor Kuiper een onverwachte manoeuvre maakt. Hij belandt met zijn achterband in een greppel. Zijn wiel loopt 'eraf'.

    De ongeduldig klappende Kuiper die maar wacht en wacht op een nieuwe band of zelfs een fiets zijn legendarisch. Later beweerde Kuiper op dat moment niet zenuwachtig te zijn geweest, maar de Tukker maakte toch een erg nerveuze indruk.

    Eerst mislukt het insteken van het wiel. De nieuwe fiets laat ook al lang op zich wachten. Waarom duurt dat zo lang? Een dag na de zege is al duidelijk waarom.

    Eerlijke mecanicien
    Ronnie de Bisschop is mecanicien van de Aernoudt-ploeg waar Kuiper op dat moment voor rijdt. De Bisschop is een bescheiden oud-coureur die ooit nog voor de Frisol-ploeg reed. Een mecanicien van de oude stempel. Ervaren vanuit de praktijk.

    De Bisschop kent de spanning van de koers. Hij draait er in een finale zijn hand niet voor om, om snel een wiel te wisselen. Business as usual. Maar als Kuiper een nieuw wiel krijgt, ontvangt hij dat niet van De Bisschop, maar van ploegleider Fred de Bruyne!

    Fred de Bruyne is de flamboyante ploegleider van de Belgische Aernoudt-ploeg. De Bruyne is een oude wielervedette. Een patron. Zou Fred mee willen liften op de roem en glorie van Kuiper? Feit is dat  de wielwissel veel te lang duurt en uiteindelijk mislukt.

    De Bisschop geeft meteen na de race aan waarom: "De Bruyne wilde zelf het wiel plaatsen, maar hij was veel te zenuwachtig. Daardoor mislukte het. Jammer dat hij me voor was. Had ik het moeten doen, dan had dat zeker de helft van de tijd gescheeld. Maar allez, het is wel goed afgelopen.

    De Bruyne was De Bisschop dus voor. De Bisschop zegt het niet letterlijk, maar tussen de regels door kun je lezen dat het helemaal de bedoeling niet was dat De Bruyne met een wiel aan kwam zetten.

    Het wielsteken mislukt, dus daar komt de reservefiets aan. Dat duurt ook al langer dan je zou verwachten. Wat blijkt? De reservefiets van Kuiper staat op de tweede rij. Ook hier is Ronnie de Bisschop weer ontwapenend eerlijk: " We hadden de fietsen van Van der Poel en Vanderaerden dichterbij de hand dan die van Kuiper omdat die andere twee de laatste tijd wat beter rijden".

    Als kopman kun je dus kennelijk het vertrouwen van je ploegleider aflezen aan de plaats van je fiets op de auto. Dankzij Ronnie de Bisschop kijk ik voortaan heel anders naar de plaats van de fiets op de ploegleidersauto.

    Geen aankomst
    De Raleigh- ploeg van Peter Post is in de jaren'80 oppermachtig. Maar in deze editie van Parijs-Roubaix gaat het helemaal mis. Niemand van de ploeg haalt de eindstreep. Zelfs Peter Post niet, die halverwege de koers kampt met autopech.


    • [tab]
      • Uitslag:
        • 1. Hennie Kuiper, 279 kilometer in 6 uur, 47 minuten en 51 seconden. Gemiddeld 42,311 kilometer per uur; 2. op 1 minuut en 15 seconden Gilbert Duclos-Lassalle, 3. Francesco Moser, 4. Ronan Demeyer, 5. Mare Madiot, 6. op 5.59 Adrie van der Poel, 7. Patrick Versluys, 8. op 7.40 Frank Hoste, 9. Eddy Planckaert, 10. op 8.40 Alain Bondue, 11. Daniël Willems, 12. Roger de Cnijf, 13. op 10.52 Francis de Ridder, 14. op 12.17 Jan Wijnants, 15. op 13.02 Paul Sherwen, 16. Luc Colijn, 17. op 14.04 Eric Vanderaerden, 18. Jos Lieckens, 19. Ludwig Wijnants, 20. op 16.25 Stephen Roche, 21. Dominique Garde, 22. op 18.31 Henri Manders, 23. op 18.46 Marc Gomez, 24. Erich Maechler, 25. Pierino Gavazzi, 26. op 23.41 Jan van Houwelingen, 27. Acacio da Silva, 28. op 26.53 Dirk de Wolf, 29. op 29.29 Jan Bogaert, 30. op 35.54 Guy Gallopin,

    Bron: Leeuwarder Courant

    19 april 1989: Maradona dansend naar winst in halve finale

    $
    0
    0
    De halve finale van de Uefa Cup 1989 werd wereldberoemd en veelbesproken door een warming up. Niemand minder dan Diego Armando Maradona zorgde al voor de wedstrijd voor het hoogtepunt van de avond. Bijzonder: de Belgische commentator Frank Raes mailde persoonlijk om zijn ooggetuige-verslag te delen.

    maradona_napoli_0002Op 19 april 1989 spelen Bayern München en Napoli de return van de halve finale van de Uefa Cup. Napoli heeft de eerste wedstrijd nipt met 2-0 gewonnen. Bayern ziet nog wel kansen op winst. De marge is immers klein.

    Diego Maradona speelt echter bij de tegenstander. In zijn eentje is hij- zoals Johan Cruijff in de jaren '70 bij Barcelona- verantwoordelijk voor de prestaties van Napoli. Hij heeft dan wel hulp van de Brazilianen Alemao en Careca en Italiaans internationals als De Napoli, Ferrara en Carnevale. Feit is dat Maradona de ploeg aanzienlijk beter laat voetballen.

    Bij Napoli staat er de nodige druk op de wedstrijd. De verwachting in Zuid_Italië is dat er gewonnen wordt. De titel is al op dat moment al bijna aan Inter Milaan vergeven. Napoli staat in de competite tweede op zeven punten. De Uefa Cup kan het seizoen nog enig aanzien geven.

    Ondanks dat en de krappe voorsprong is Maradona kennelijk ontspannen. Hij komt drie kwartier voor aanvang van de wedstrijd het veld op. De trainingsbroek is al uitgedaan, de sokken omhoog. De veters zijn echter nog los. Zijn teamgenoten beginnen aan een gezamenlijke warming up, maar Maradona zondert zich af. Hij monstert de tribunes eens, groet een bekende en zoekt dan snel een bal op. Er komt nogal wat lawaai van de kant van het veld. Maradona ziet waar het vandaan komt; er staat zowaar een bandje aan de kant van het veld te spelen.

    Na wat rekoefeningen met teamgenoten trekt toch de bal weer aandacht. Het bandje start opeens het liedje "live is life". Wat blijkt; het is de Oostenrijkse band Opus die speelt!

    Het is een leuke meedeiner en Opus probeert zo'n half uur voor de wedstrijd al sfeer in het stadion te brengen. Bayern kan een kolkende arena immers wel gebruiken. Er moét gewonnen worden van Napoli.

    Maar het liedje motiveert niet alleen de Duitsers, ook Maradona kan de Oostenrijkse popsong wel waarderen. Spontaan past hij zijn warming up aan aan de muziek. Hij trapt ballen in de lucht, legt ze dood op benen, armen en schouders. Klapt en zingt mee. Rekt weer wat en vermaakt zich opperbest. En dat allemaal zo vlak voor een belangrijke halve finale.

    Uiteindelijk beslist Napoli de halve finale in zijn voordeel. Met 2-2 haalt Napoli genoeg uit de wedstrijd. De finale is behaald!

    In Stuttgart of in München?
    Op internet is er een gezonde strijd tussen "Stuttgarters" en "Münchenaren". Oftwel; zij die beweren dat Maradona zijn warming up deed tijdens de halve finale in en tegen Bayern München. Anderen beweren juist weer dat Maradona tijdens de tweede finale in Stuttgart zijn fameuze warming up deed.

    De meningen zijn écht verdeeld. Op de site Zomergasten mailt een 'Belgische journalist':  "Kleine kanttekening: de legendarische opwarming van Diego Maradona vond niet in Stuttgart plaats, maar wel in Bayern München. Voor de halve finale dus, en niet voor de finale. Het fragment is trouwens bewaard en gemonteerd door Frank Raes, commentator voor de Belgische televisie, en de enige die op dat moment de reflex had om de beelden op te vragen en er een fijne montage mee te maken. Vermoedelijk weet Maradona zelf niet dat ze bestaan".

    Op tv plaatste Johan Derksen de gebeurtenis echter in Stuttgart, terwijl Jurryt van de Vooren, erkend sporthistoricus, op nu.nl hetzelfde doet. Arie Haan meent in Voetbal insite tegenover Hugo Borst zelfs dat hij er in Stuttgart zelf getuige van was.

    Op www.fok.nl, het forum waar ik ook sportverslagen voor schrijf, wordt de oplossing uiteindelijk gevonden. Een collega van het FOK-forum heeft oud-commentator Frank Raes opgespoord. Raes reageert per email als volgt; "De legendarische opwarming vond wel degelijk plaats in München voor de terugwedstrijd in de halve finales tussen Bayern München en Napels.

    "Life is life" werd live in het stadion gespeeld door de groep Opus en Maradona jongleerde zo'n half uur voor aanvang van de match. Met de camera's op hem gericht en dat beeld op het grote scherm van het Olympia-stadion.

    Ik heb het in levende lijve gezien want ik commentarieerde de wedstrijd. Terug in België heb ik de beelden laten kopen bij de Duitse zender (ZDF) en heb er een montage van gemaakt. Oorspronkelijk is Diego zo'n zeven minuten bezig geweest want de groep speelde meer dan één nummer. Mijn montage was iets tussen de twee en drie minuten en werd uitgezonden in een documentaire die ik over het leven van Maradona heb gemaakt. Later is die montage eerst in Nederland verspreid en nog later verder in Europa en op U-Tube is het nog altijd die versie.

    Napels schakelde Bayern uit en speelde de finale tegen Stuttgart. Ook die match heb ik bijgewoond. In Stuttgart (ook de terugwedstrijd) was er een Duitse jongleur aan het werk geweest en Diego heeft even bij hem gestaan voor de foto maar nauwelijks wat gedaan. Daardoor misschien het misverstand.
    De opwarming met Life is Live vond in München plaats en nergens anders." aldus Frank Raes.

    Feiten en cijfers

    • [tab]
      • Bayern München-Napoli 2-2
        • 61. Careca 0-1 63. Wohlfarht 1-1 76.Careca 1-2 81. Reuter 2-2 
      • Opstellingen : 
        • Bayern München: Aumann; Augenthaler, Flick [68. Ekström], Nachtweih [81. Johnsen], Reuter , Dorfner, Eck, Kögl, Pflügler, Wolhfarht, Wegmann

          Napoli: Guilianni, Ferrara, Renica, Corradini, De Napoli [89.Carannante], Alemao [74. Bigliardi], Fusi, Francini, Crippa, Careca, Maradona

    25 april 1973: Gerrie Mühren houdt een balletje hoog in Madrid

    $
    0
    0
    Gerrie Mühren beleefde alle successen van het 'gouden' Ajax in de jaren '70 maar blijft natuurlijk bekend van zijn kunsstukje in het Bernabeu stadion van Real Madrid. Vijf keer hooghouden op vijandelijk gebied, in alle rust. Het is niet vaak vertoond in de sportgeschiedenis.

    Halve finale Europacup I Ajax tegen Real 1-0, Gerrie Mühren ruilt zijn shirt met…
    Op 25 april 1973 staat Ajax aan het hoogtepunt van zijn kunnen. De club heeft al drie Europa Cup I finales gespeeld en er twee gewonnen. Ook in 1973 gaat alles naar wens. In de halve finale is de eerste wedstrijd tegen Real Madrid met 2-1 gewonnen.

    Real Madrid zou hier wat vertrouwen aan hebben kunnen ontlenen. 2-1 uit is normaal gesproken een prima uitslag. Had men daar enige moed uit geput, dan boorde Gerrie Mühren dat met zijn vijfmaal hooghouden wel de grond in.

    Vergeten wordt vaak dat Gerrie Mühren in deze wedstrijd meer doet dan een balletje hooghouden. Hij scoort de winnende 1-0 waardoor Ajax de wedstrijd makkelijk kan uitspelen. Muhren daarover: "Ik ben altijd verbaasd als de mensen de uitslag niet weten en vervolgens niet weten wie er gescoord heeft. Meestal noemen ze tien namen, behalve die van mij."

    Nog veel meer dan alle virtuoze solo's van Cruijff, de onnavolgbare scharen van Piet Keizer en de tackles van Johan Neeskens, staat het hooghouden van Mühren symbool voor de overheersing van Ajax begin jaren '70.

    Die symboliek werd pas later duidelijk. De krantenkoppen direct na de wedstrijd repten nog niet over het balletje hoog. Jaren later werd het moment steeds vaker gekoppeld aan de toenmalige superioriteit van de Amsterdammers. Muhren kreeg eeuwige roem toen het Engelse toonaangevende voetbalblad 4-4-2 Muhren's actie op de derde plaats zette van Europese historische voetbalmomenten van de eeuw.



    Bron: Wikipedia, HP/de Tijd, YouTube, Ajax Tv,

    30 april 1984: Wielrenners en honden gaan niet samen

    $
    0
    0
    Marcus Burghardt reed in 2008 tijdens een afdaling frontaal tegen een hond op. Burghardts wiel klapte dubbel en hij rolde als het ware van zijn fiets. Ook de hond bleef gelukkig ongedeerd. Het kan helaas ook anders. De vermaarde Portugese wielrenner Joaquim Agostinho liet ooit het leven door een botsing met een hond.

    Joaquim AgostinhoOp 30 april 1984 rijdt Joaquim Agostinho de Ronde van de Algarve. Ago, al 42 jaar, draagt de leiderstrui van de ronde door zijn Portugal. Agostinho sprint in de vijfde etappe vol mee. Maar een hond steekt over. Wie anders dan Agostinho valt er over het dier.

    Joaquim Agostinho is een zeer sterke renner maar ook een brokkenpiloot. De Portugees presteert zeer constant in de Tour de France. Zo staat hij tweemaal op het podium. In 1978 en 1979 wordt Agostinho derde achter Hinault en Zoetemelk. Agostinho wordt echter beroemder vanwege zijn talrijke onwaarschijnlijke valpartijen.

    In 1971 sleept Agostinho zijn kopman Ocana mee in een valpartij. Tijdens de bergetappe van Revel naar Luchon maken beiden een forse schuiver op de Col de Mente. Ocana blijft letterlijk en figuurlijk gebroken achter met een sleutelbeenbreuk en een aantal gekneusde ribben. Agostinho vervolgt dichtgepleisterd gewoon zijn weg.

    Mart Smeets ziet de Portugees ooit dwars door een bocht gaan. “In een warme bergetappe in de Pyreneeën schiet Agostinho dwars door een bocht. Hij rolt een boerenerf over en neemt in zijn val als het ware  tractoren, hooibergen en hele varkenshokken mee. Hij lag van boven tot onder helemaal open. Je zag alleen maar bloed. En wat doet die? Hij staat op, trekt zijn stuur recht en stapt weer op om verder te gaan. Onwaarschijnlijk."

    Waar haalt Agostinho die hardheid vandaan? De Portugees heeft daar wel een verklaring voor. Agostinho vecht in de jaren '60 drie jaar in Mozambique en Angola waar Portugal de onafhankelijkheid van de overzeese gebieden met harde hand onder de duim wil houden.
    Agostinho maakte er verschrikkelijke taferelen mee.

    Hij rijdt met een vrachtwagen op een mijn en overleeft als één van de weinigen die aanslag. “Ik heb daar drie jaar gevochten. Gewoon tijdens dienstplicht. Het was een vreselijke tijd, een keihard leven. Daar heb ik mijn hardheid opgedaan. Als ik niet in die oorlog had gezeten, had ik nooit zo kunnen lijden op de fiets.”

    Agostinho wordt na de val in de Ronde van Portugal weer op zijn fiets geholpen. Zijn hoofd zit vol bloed. Maar Agostinho geeft nooit op. Hij voelt nooit pijn. Slingerend komt hij uiteindelijk over de finish. Agostinho heeft een stekende hoofdpijn. Hij laat zich in het rennershotel met ijszakken behandelen. Snel gaat de bonkige Portugees naar bed. Iedereen denkt dat het wel meevalt. Het valt toch altijd mee met Ago?

    Maar het valt niet mee. Agostinho blijft klagen over hoofdpijn. Agostinho wordt alsnog naar een ziekenhuis in Faro gebracht. Daar toont een röntgenfoto een schedelbreuk aan. Vier uur na de valpartij wordt hij naar een ziekenhuis in Lissabon gebracht. Onderweg raakt Agostinho in coma. Tot 10 mei blijft de Portugees in in die toestand. Dan overlijdt Agostinho. Later verklaart de behandelende arts, dokter Antunes, dat als Ago eerder naar het ziekenhuis van Lissabon was gebracht, hij nog geleefd zou hebben.

    De dag dat Agostinho wordt begraven, is een nationale rouwdag in Portugal. De Portugese hulk was zeer populair in Portugal en tienduizenden mensen komen hem de laatste eer bewijzen. Op het dorpsplein van zijn laatste woonplaats Torres Vedras staat een monument voor de beste wielrenner van Portugal.

    Bron: Sport International, eerder verschenen op Fok.nl

    Sportgeschiedenis mei: PSV wint de UEFA Cup

    $
    0
    0
    Gelukzalig kijkt Willy van der Kuijlen omhoog. Naar wie kijkt hij? Ziet hij zijn vrouw op de tribune? Een goede vriend? Of denkt Van der Kuijlen aan helemaal niets en is hij gewoon blij? Van der Kuijlen houdt op 9 mei 1978 de UEFA Cup omhoog. Hij doet dat in het shirt van de tegenstander, Bastia. Na de 0-0 op Corsica, wordt het in Eindhoven 3-0. PSV heeft zijn eerste internationale prijs binnen.



    1 mei:
    1985 - Het Nederlands voetbalelftal speelt met 1-1 gelijk tegen Oostenrijk in de WK-kwalificatiereeks. Wim Kieft opent de score voor Oranje in de 55ste minuut.
    1994 - Formule 1 coureur Ayrton Senna verongelukt tijdens de Grand Prix van San Marino op het circuit van Imola.

    2 mei: 
    1973 - Aanvaller Johnny Rep maakt in Amsterdam zijn debuut voor het Nederlands voetbalelftal in de met 3-2 gewonnen vriendschappelijke wedstrijd tegen Spanje. Hij neemt in de dertiende minuut het eerste doelpunt voor zijn rekening.

    4 mei:
    1949 - Bij de Superga-vliegramp komt het hele elftal van voetbalclub Torino om het leven.

    6 mei: 
    1970 - Feyenoord legt als eerste Nederlandse voetbalclub beslag op de Europa Cup I. In het San Siro-stadion in Milaan wint de Rotterdamse club in de finale met 2-1 van Celtic door doelpunten van verdediger Rinus Israel en de Zweedse aanvaller Ove Kindvall.

    7 mei:
    1950 - Heerenveen wint met 6-5 van Ajax terwijl het een half uur vóór tijd nog met 5-1 achterstond.
    1960 - Michail Tal wordt de jongste wereldkampioen schaken aller tijden.

    8 mei: 
    2002 - Feyenoord wint de UEFA Cup door Borussia Dortmund in de finale met 3-2 te verslaan.

    9 mei:
    1978 - PSV wint de UEFA cup. In Eindhoven wordt Bastia (Frankrijk) met 3-0 verslagen (uitwedstrijd 0-0)
    1990 - Na verlengingen verliest Anderlecht in Göteborg de finale van de Europese Beker voor bekerhouders met 2-0 van het Italiaanse Sampdoria Genua.

    11 mei:
    1985 - Bij een voetbalwedstrijd tussen Bradford City en Lincoln City vinden 56 mensen de dood door brand op de tribunes.
    1988 - KV Mechelen wint in Straatsburg de Europa Cup voor bekerwinnaars door in de finale Ajax te verslaan met 1-0 door een doelpunt van Piet den Boer.

    12 mei:
    1999 - AC Parma wint de UEFA Cup. In de finale in Moskou is de Italiaanse voetbalclub met 3-0 te sterk voor het Franse Olympique Marseille.

    13 mei:
    1950 - Op Silverstone, Groot-Brittannië wordt de eerste race verreden van het eerste Formule 1 kampioenschap.
    1984 - Johan Cruijff neemt afscheid als voetballer. Tijdens de wedstrijd Feyenoord - FC Zwolle gaat hij 10 minuten voor tijd onder groot applaus van het veld.
    1987 - AFC Ajax wint de Europa Cup II door in de finale te winnen van Lokomotiv Leipzig met 1-0, door een doelpunt van Marco van Basten.
    1992 - AFC Ajax wint de Uefa Cup door in de finale te winnen van Torino FC (0-0 thuis en 2-2 uit).
    1998 - Chelsea wint de Europa Cup II. In de finale in Stockholm is de Engelse voetbalclub met 1-0 te sterk voor het Duitse VfB Stuttgart.
    1999 - AFC Ajax wint de KNVB beker door in de finale Fortuna Sittard te verslaan met 2-0.

    14 mei:
    1900 - De Olympische Zomerspelen worden in Parijs geopend.
    1985 - Het Nederlands voetbalelftal behoudt kans op deelname aan het WK voetbal 1986 door in Boedapest met 1-0 te winnen van Hongarije. Rob de Wit maakt het enige doelpunt voor Oranje.
    1986 - Het Nederlands voetbalelftal verliest in Dortmund met 3-1 van West-Duitsland. Spits Rudi Völler scoort twemaal in de oefenwedstrijd.
    1997 - FC Barcelona wint de Europa Cup II. In de finale in De Kuip in Rotterdam zegeviert de Spaanse voetbalclub met 1-0 ten koste van het Franse Paris Saint-Germain.

    15 mei:
    1975 - Voetbalclub FC Den Haag wint de KNVB beker finale tegen FC Twente
    1977 - Freddy Maertens wint met overmacht de Ronde van Spanje. Hij leidt het klassement vanaf de eerste dag en schrijft 13 van de 19 etappes op zijn naam.
    1978 - Club Brugge speelt als enige Belgische voetbalclub ooit de Europa Cup I-finale, maar verliest die van Liverpool FC
    1982 - Voetbalclub Ajax wordt voor de twintigste keer kampioen van Nederland.

    16 mei:
    2001 - Liverpool wint de UEFA Cup. In de finale in Dortmund zegeviert de Engelse voetbalclub met 5-4 ten koste van het Spaanse CD Alavés.

    17 mei: 
    1975 - Het Nederlands voetbalelftal speelt in Frankfurt met 1-1 gelijk tegen regerend wereldkampioen West-Duitsland in een vriendschappelijke wedstrijd. Herbert Wimmer en Wim van Hanegem maken de doelpunten.
    2000 - Galatasaray wint de UEFA Cup. In de finale in Kopenhagen zegeviert de Turkse voetbalclub na strafschoppen (4-1) ten koste van het Engelse Arsenal.

    19 mei:
    1972 - Ajax wint met 12-1 van Vitesse, wat de grootste zege ooit is in de Eredivisie.
    1999 - Lazio Roma wint de laatste editie van het toernooi om de Europacup II. In de finale in Birmingham is de Italiaanse voetbalclub met 2-1 te sterk voor het Spaanse Real Mallorca.

    20 mei:
    1978 - Het Nederlands voetbalelftal sluit de voorbereiding op het WK voetbal 1978 in Argentinië af met een 1-0 zege in en op Oostenrijk. Arie Haan maakt het enige doelpunt. PSV'er Jan Poortvliet maakt zijn debuut voor Oranje
    1998 - Real Madrid wint de Champions League. In de finale in Amsterdam is de Spaanse voetbalclub met 1-0 te sterk voor het Italiaanse Juventus.

    21 mei:
    1904 - Oprichting in Parijs van de Wereldvoetbalbond FIFA, de Fédération Internationale de Football Association. Oprichters zijn de Nederlander C.A.W. Hirschmann en de Fransman Robert Guérin. De Engelsen zien op dat moment nog niets in zo'n bond.
    1997 - FC Schalke 04 wint de UEFA Cup. In de tweede finalewedstrijd in Milaan zegeviert de Duitse voetbalclub na strafschoppen (4-1) ten koste van de Italiaanse thuisclub Internazionale.

    22 mei:
    1972 - Ton Sijbrands wordt wereldkampioen dammen.
    1976 - Guy Thys wordt bondscoach van het Belgisch nationale voetbalteam.
    1976 - Het Nederlands voetbalelftal verslaat België in Brussel met 2-1 in de kwalificatiereeks voor het EK voetbal 1976 door treffers van John Rep en Johan Cruijff.
    1979 - In een herhaling van de WK-finale van 1978 blijven Nederland en Argentinië in Bern steken op een 0-0 gelijkspel. De Zuid-Amerikanen winnen het oefenduel na het nemen van strafschoppen (8-7). Ajacied Simon Tahamata maakt zijn debuut voor Oranje.

    24 mei:
    1988 - Het Nederlands voetbalelftal hapert in de aanloop naar het EK voetbal 1988. Bulgarije is in De Kuip met 2-1 te sterk in een oefeninterland.
    1995 - AFC Ajax wint de Champions League. In de finale in Wenen is de Nederlandse voetbalclub met 1-0 te sterk voor het Italiaanse AC Milan.
    2000 - Real Madrid wint de Champions League. In de finale in Parijs is de Spaanse voetbalclub met 3-0 te sterk voor het eveneens Spaanse Valencia.

    25 mei:
    1935 - Jesse Owens loopt en springt vier wereldrecords binnen één uur bij wedstrijden in Ann Arbor, Michigan.
    1982 - Het Nederlands voetbalelftal fungeert als sparringpartner van Engeland, dat zich wel heeft geplaatst voor het WK voetbal 1982. In Londen wint de thuisploeg met 2-0 door goals van Tony Woodcock en Paul Mariner. Bij Oranje zwaaien Jan Peters en Tscheu La Ling af als international. Ajax-verdediger Peter Boeve maakt zijn debuut.
    1988 - PSV wint de Europacup I (voorloper van de Champions League) door Benfica in de strafschoppenreeks te verslaan.
    1995 - AFC Ajax wint de Champions League door te winnen van Ac Milan

    26 mei:
    1974 - Het Nederlands voetbalelftal wint in Amsterdam met 4-1 van Argentinië in de aanloop naar het WK voetbal 1974 in West-Duitsland. Verdediger Pleun Strik scoort twee keer, waaronder een eigen doelpunt.
    1999 - Manchester United wint de Champions League. In de finale in Barcelona zegeviert de Engelse voetbalclub met 2-1 ten koste van het Duitse Bayern München.
    2002 - De Nederlandse voetbalvereniging Sparta degradeert voor het eerst in haar geschiedenis.

    27 mei:
    1987 - FC Porto wint voor de eerste keer de Europa Cup I door FC Bayern München in de finale in Wenen met 2-1 te verslaan.

    28 mei:
    1967 - Doelman Frans de Munck neemt op 44-jarige leeftijd afscheid van het voetbal tijdens een vriendschappelijke duel tussen Vitesse en 1. FC Köln.
    1997 - Borussia Dortmund wint de Champions League. In de finale in München zegeviert de Duitse voetbalclub met 3-1 ten koste van het Italiaanse Juventus.

    29 mei:
    1974 - Feyenoord wint als eerste Nederlandse club de UEFA Cup door in De Kuip met 2-0 van Tottenham Hotspur te winnen.
    1985 - In het Heizelstadion te Brussel komen 39 voetbalfans om het leven en raken honderden gewond voorafgaand aan de Europa Cup I-finale tussen Liverpool F.C. en Juventus

    30 mei:
    1911 - De eerste editie van de Indianapolis 500 vindt plaats op Indianapolis Motor Speedway.
    1968 - Willem van Hanegem maakt zijn debuut voor het Nederlands voetbalelftal in het vriendschappelijke duel tegen Schotland (0-0).
    1973 - AFC Ajax wint voor de derde keer op rij de Europacup I door met 1-0 te winnen van het Italiaanse Juventus.
    1982 - De Nederlandse biljarter Rini van Bracht behaalt in de Ecuadoriaanse stad Guayaquil de wereldtitel driebanden.

    31 mei:
    1975 - Het Nederlands voetbalelftal verliest in Belgrado met 3-0 van Joegoslavië in een vriendschappelijk duel.
    1981 - Gilles Villeneuve wint in een Ferrari de Grand Prix Formule 1 van Monaco.

    6 mei 1970: Feyenoord wint de Europa Cup I

    $
    0
    0
    Op 6 mei 1970 is Feyenoord de eerste Nederlandse club die een Europa Cup weet te winnen. In Milaan verslaan de Rotterdammers Celtic met 2-1. In dit artikel de beelden uit het Polygoon journaal die een bijzondere actie van de fotograferende pers vastlegden. 


    Feyenoord moet tijdens de finale hard werken om de Cup mee naar huis te nemen. Pas in de verlenging scoort de Zweedse spits Ove Kindval de winnende goal. Het hoger aangeslagen Celtic wordt daarmee verrassend, maar terecht verslagen.

    Feyenoord is daarmee de eerste Nederlandse winnaar van een Europa Cup. Ajax had een jaar eerder weliswaar de finale gehaald, maar daarin verloor het jammerlijk van AC Milan, in Rotterdam nog wel...De finale van 1969 luidde een onwaarschijnlijke succesreeks in voor het Nederlandse voetbal.

    6 jaar achtereen haalde een Nederlandse club de finale. Na Ajax in 1969 en Feyenoord in 1970, won Ajax driemaal de Europa Cup I van 1971 tot en met 1973. In 1974 won Feyenoord daarop de Europa Cup, waarna het Nederlands Elftal deze gouden periode afsloot met een legendarische finaleplaats op het WK in Duitsland.

    Bijzondere fotografen
    Hieronder de beelden van het Polygoon journaal. Let vooral op de taferelen na de goal van Ove Kindval. Nee, dat zijn geen supporters die daar het veld opkomen, maar fotografen. De telelenzen waren in die tijd kennelijk nog niet uitgevonden. Daarnaast was het kennelijk gewoon toegestaan?



    Bron: YouTube.com, Nationaal Archief

    7 mei 1950: Hoe Abe Lenstra de wedstrijd van zijn leven speelde

    $
    0
    0
    Op 7 mei 1950 wint Heerenveen met 6-5 van Ajax. Een bijzondere uitslag. Nog specialer is dat Heerenveen na een uur spelen nog met 5-1 achterstond. Maar toen stond Abe Lenstra op. Hadden ze hem maar geen 'boer' moeten noemen.


    Ajax, met in het team Rinus Michels, verspeelde door deze nederlaag de landstitel. Hij haalde zijn roem op een later moment. Voor Abe Lenstra bleek het één van zijn hoogtepunten uit zijn carriere. Zijn twee doelpunten tegen West-Duitsland in 1956 zijn minstens even legendarisch, maar de 6-5 is tot op heden bij iedere voetballiefhebber bekend.

    Mysterieuze verandering
    De website www.feantastisch.nl noteerde het volgende: Het werd nog een zinderend laatste half uurtje. Het werd pompen of verzuipen. Plotseling veranderde de sfeer in de wedstrijd. Mysterieus. Het begon bij een doelpunt van Abe 2-5. Zeven minuten later maakte Marten Brandsma er 3-5 van. Toen werd Abe gevloerd in het strafschopgebied. Penalty: 4-5. Ajax wist het niet meer. Germ Hofma maakte er 5-5 van. Vijf minuten voor tijd tikte Abe Lenstra naar Ploegh, Ploegh naar Jonkman en Jonkman weer naar Brandsma. Het schot verdween hoog in de rechterhoek. 6-5.

    Boer!
    'Feantastisch.nl' noemt het mysterieus, maar in 2005 interviewt Jurryt van de Vooren Joop Stoffelen. Die bekent dat hij Abe in de wedstrijd heeft beledigd. Boer noemde hij Abe die vervolgens in woede ontstak en nog eens de mouwen oprolde.

    Stoffelen herhaalde zijn belediging na de wedstrijd: "Jullie keken zo zielig, zei ik na de wedstrijd, en daarom hebben we jullie maar laten winnen. Aan het eind van de wedstrijd heb ik Abe nog wel uitgescholden voor stinkende boer, maar ik kon alles tegen hem zeggen. Toen zijn we gaan drinken met die boeren. Abe en ik zaten gewoon weer naast elkaar."

    Abe was de moeilijkste niet. Hij had gewonnen van Ajax. Dan mochten ze hem best weer boer noemen.

    Bron: Feantastisch.nl, Nu.nl, de Heerenveense koerier, Nationaal Archief

    8 mei 1982: Het tragische ongeval van Gilles Villeneuve

    $
    0
    0
    Gilles Villeneuve was een talentrijke coureur die racete  op de limiet. Villeneuve kwam op het circuit van Zolder tragisch om het leven. Zijn ongeval stond niet op zich. Eigenlijk was in de race vooraf aan Zolder de basis gelegd voor zijn overlijden op het Belgische circuit.


    Gilles Villeneuve Ferrari 312T5 F1. 1980 British GP Brands Hatch.(Explore)

    1982 was een seizoen vol tumult. Overschaduwd door meer dan alleen twisten tussen FOCA en FISA. Toen de FISA het aangetekende beroep van de FOCA afwees rondom de watertanks, bleven meteen ook alle FOCA teams weg bij de volgende wedstrijd; Imola.

    Slechts 14 wagens gingen op 1 mei 1982 van start: Ferrari, Renault, Alfa Romeo, Toleman, Tyrrell, Osella en ATS.

    Maar de wedstrijd was verbluffend. Een stevig gevecht tussen Arnoux en de Ferrari-piloten Villeneuve en Pironi.

    Arnoux lag de eerste 26 ronden aan de leiding, toen nam Villeneuve voor 4 ronden de leiding over, Arnoux heroverde de leiding voor de volgende 14 ronden tot wanneer zijn motor opgaf. Pironi, die het tweetal al de hele tijd op de hielen zat, ging voorbij Villeneuve en lag drie ronden lang aan kop. Beide zouden onderling nog driemaal van plaats wisselen, tot wanneer, bij het ingaan van de laatste ronden, het team het bord ‘SLOW’ toonde.

    De turbo-aangedreven 126C2 was een dorstige krachtbron. Daarom vroeg Ferrari aan beide piloten om in positie te blijven en brandstof te sparen. Het bord ‘SLOW’ werd getoond en alles leek erop te wijzen dat Pironi de aanval had gestaakt en Villeneuve tot de finish zou volgen.

    Villeneuve, overtuigd dat Pironi de spelregel zou naleven, bouwde het tempo af. Kortom, Villeneuve wist dat hij de overwinning op zak had en vertelde later, “Ik deed het kalm aan en geloofde dat Didier een man van zijn woord was. Ik had nooit gedacht dat hij me zou passeren, en dan plotseling, zie ik hem naderen in de spiegels en komt hij langszij met blokkerende banden, toen was het over.”

    Pironi's beslissing toont de vastberadenheid tot winnen die hij in zich had, ondanks het teamorder. De twee wagens rolden over de meet, 0,4s van elkaar verwijderd. Pironi zou aan de pers verklaren, “We hadden allebei motorstoringen en er waren geen teamorders”.

    Villeneuve zag zulk gedrag als verraad en nam zich voor om zijn teammaat Pironi voortaan, als een concurrent als alle andere te beschouwen.

    Zoals vele andere piloten was Villeneuve een mengeling van de verschillendste karaktereigenschappen. Hij nam altijd hoge risico's, of het nu bij het vliegen, sneeumobiel-racen of in het dagelijkse verkeer, een klassieke risicomens.

    Ondanks dat zeiden zijn concurrenten dat hij zich op het circuit altijd eerlijk gedroeg, en nooit de veiligheid van anderen in gevaar wilde brengen. Deze combinatie van eigenschappen maakte hem populair, zowel bij de fans alsook bij de rijders. Vanwege zijn eigen eerlijke houding op het circuit, kon Villeneuve de streek van Pironi maar moeilijk accepteren.

    Om Villeneuves houding en teleurstelling in de weken die volgden te illustreren, “Mensen moeten weten wat echt is gebeurd. Pironi vertelt dat we motorproblemen hadden en geen teamorder. Wat me nog het meest heeft getroffen is dat Piccinini (destijds teammanager) dit ook bevestigt in de media. Mijn motor was perfect. Ik deed het rustig aan, Didier was aan het koersen. Ik denk voorheen al bewezen te hebben dat wanneer ik iemand achter me wil houden, niemand me voorbij komt.”

    Toen Gilles werd gevraagd of hij in 1983 nog voor Ferrari zou rijden antwoordde hij dat hij zou vertrekken indien Pironi in 1983 nog voor Ferrari zou rijden. Villeneuve werd snel van antwoord gediend door Enzo Ferrari zelf, die zijn idee deelde met de Canadees.

    Villeneuve was razend. Zijn gelaatsuitdrukking tijdens de ceremonie sprak boekdelen. Zodra de ceremonie was afgelopen verliet Villeneuve het circuit, en zwoer nooit nog met Pironi een woord te wisselen.

    Twee weken later in Zolder scheen hij nog altijd over zijn weggegeven overwinning te lijden. Op de weg naar de pits, na een snelle kwalificatie-ronden, reed hij tegen de veel tragere wagen van Jochen Mass op.

    Villeneuve's uitloopronden waren altijd even snel als zijn snelle ronden. Mass reed opzij, om hem door te laten, met de veronderstelling dat Gilles een snelle ronde zou gaan rijden. Daardoor werd de pitingang geblokkeerd, en Gilles knalde op Mass' wagen. Door de botsing vloog de Ferrari door de lucht...

    Men probeerde Villeneuve nog ter plaatse te reanimeren. Maar zijn verwondingen waren dodelijk. Villeneuve stierf nog dezelfde avond in een ziekenhuis in de buurt.

    Zijn dood was een schok. De bedroefdheid over het verlies van de Canadees zat diep. Zelfs Arnoux, zijn aartsrivaal van de Dijon-race, gaf toe dat hij twee dagen lang huilde.

    Pironi's loopbaan duurde niet veel langer. In Hockenheim verbrijzelde hij beide benen tijdens een vrije oefensessie. In 1987 zou hij bij een speedboat race het leven laten, enkele weken nadat zijn vriendin het leven schonk aan een tweeling. Eén van hen werd Gilles gedoopt.

    Brob: F1racing.nl, formule1.nl, f1-geschiedenis.be

    8 mei 2002: Feyenoord wint de Cup, maar de Coolsingel bleef leeg

    $
    0
    0
    Feyenoord wint op 8 mei 2002, in de Rotterdamse Kuip, de UEFA Cup finale met 3-2 ten koste van Borussia Dortmund. De wedstrijd gaat gebukt onder een vreemde sfeer. Twee dagen eerder is immers, held van Rotterdam en inmiddels ook van Nederland, Pim Fortuyn vermoord.



    Feyenoord wilde aanvankelijk de finale uitstellen in verband met de moord op de politicus. De UEFA wilde, zoals gewoonlijk,  echter van niets van weten. 

    Wie herinnert zich niet de vreemde situatie van 11 september 2001? De wereld stond na 9-11 in brand, maar PSV speelde gewoon zijn potje voor de Champions League bij Nantes.  De Uefa cupfinale van 2002 werd dus ook gewoon gespeeld. 


    Van Hooijdonk
    Pierre van Hooijdonk sprak al weken over de finale. Het enige wat ontbrak in zijn loopbaan was een echte hoofdprijs. Reden voor paniek was er echter nog niet. Op woensdag 8 mei tijdens de finale van de UEFA Cup tegen Borussia Dortmund zou alles goed komen. 

    De 32-jarige spits hield woord. Met twee treffers had hij een groot aandeel in de uiteindelijke overwinning (3-2) en eerste Europese hoofdprijs van Feyenoord in 28 jaar. 

    Pierre van Hooydonk was in de finale, net zoals het gehele seizoen, de gevierde man bij de Rotterdammers. Hij scoorde 2 doelpunten waaronder één van zijn befaamde vrije trappen. 

    Van Hooijdonk schonk zijn ploeg met treffer nummer zeven en acht in de UEFA Cup een ogenschijnlijke comfortabele voorsprong (2-0) bij rust. Zonder de met een rode kaart uit het veld verwijderde Kohler kwam Borussia Dortmund in de 47e minuut via Amoroso op 2-1. 

    Tomasson herstelde de marge van twee maar Koller schonk de kersverse kampioen in de 58e minuut opnieuw hoop. Dortmund drong Feyenoord ver terug. Maar Feyenoord bleef overeind en mocht 28 jaar na de zege op Tottenham Hotspur de tweede UEFA Cup uit de clubhistorie in ontvangst nemen. 

    Weinig verwachting
    Feyenoord begon het Europese avontuur in de voorrondes van de Champions League, maar werd kansloos uitgeschakeld. Wel mochten de Rotterdammers verder in de UEFA Cup. Veel werd hier echter na de winterstop niet van verwacht. Feyenoord draaide in zijn geheel niet en het zat veel spelers niet lekker dat er in de Champions League zo matig was gepresteerd. [ 0-4 tegen Sparta Praag onder andere]

    De wedstrijden tegen Freiburg gaven nog geen indruk van het feit dat Feyenoord er weleens met de Uefa Cup vandoor zou kunnen gaan. Feyenoord had een zware dobber aan SC Freiburg. Na een 1-0 overwinning in Rotterdam, stond Feyenoord in Duitsland snel met 2-0 achter. 

    Pierre van Hooydonk redde de Feyenoorders bij Freiburg echter met een formidabele vrije trap. Uit een bijna onmogelijke hoek verraste hij de keeper van Freiburg. Het was niet alleen de aansluitingstreffer, maar ook de treffer waardoor het geloof in eigen kunnen weer terug kwam in de ploeg. Bovendien was Feyenoord met dit resultaat door naar de volgende ronde. Leonardo zorgde met 2-2 voor absolute zekerheid. 

    Daarna werd Glasgow Rangers met een klein verschil verslagen [1-1, 3-2]. In de kwartfinale volgde vervolgens het duel tegen PSV. Feyenoord was te sterk voor PSV, al waren er strafschoppen nodig om het verschil te maken. In de halve finale stond Feyenoord tegenover Inter Milaan. Zoals altijd een elftal met het nodige kapitaal op en naast het veld. 

    Feyenoord was echter geen moment geïmponeerd en brutaal versloegen de mannen van Zuid Inter met 1-0 in het Giussepe Meazza-stadion. In de eigen Kuip werd Inter definitief verslagen. Met 2-0 leek alles in kannen en kruiken, maar Inter bewees toch nog over de nodige klasse te beschikken. Via Zanetti en Kallon werd het op het einde van de wedstrijd nog erg spannend. Maar de 2-2 bleef met het nodige kunst- en vliegwerk op het bord.

    Geen Coolsingel
    08 mei 2002 had dus een waar volksfeest op moeten leveren. Hoe mooi, de finale was gepland in Rotterdam. Milaan was al verslagen. Wat kon er nog misgaan tegen Dortmund?
    De moord op Pim Fortuyn verpest het feest grotendeels voor Feyenoord. Ja, men was blij na de overwinning op Borrussia Dortmund. Maar de Coolsingel bleef ook ditmaal leeg. Uit piëiteit met de nabestaanden van Fortuyn werden er geen festiviteiten verbonden aan de bijzondere overwinning van Feyenoord aan de Uefa Cup.

    Feyenoord - Borussia Dortmund1 - 0 Hooijdonk 30 min pen 2 - 0 Hooijdonk 40 min 2 - 1 Amoroso 47 min pen 3 - 1 Tomasson 50 min 3 - 2 Koller 57 min 

    Opstellingen:Feyenoord: Zoetebier, Gyan,  Van Wonderen, Paauwe, Rzasa, Kalou, Bosvelt, Ono Van Persie, Tomasson, Van Hooijdonk
    B.Dortmund: Lehmann, Evanilson, Wörns, Kohler, Dede, Ricken, Reuter, Rosicky  Ewerthon, Koller, Amoroso 

    9 mei 1978: Broertjes blij om winst tegen Bastia

    $
    0
    0
    De broertjes Van de Kerkhof zijn blij. Zojuist hebben zij de Franse club Bastia verslagen. De Eindhovenaren zijn daarmee de gelukkige winnaar van de UEFA Cup 1978.


    PSV tegen Bastia, Uefacup; Willy (l) en Rene van de Kerkhof verlaten vrolijk het…

    De linkse juichende Kerkhof is Willy. Willy is uitzinnig, de rechtse, Rene, is iets meer ingetogen. Willy is zo vol van vreugde dat hij niet eens een shirt heeft geruild. Rene heeft wel een shirt gewisseld met zijn tegenstander. Misschien was dat wel Johny Rep. De Nederlander die uitkomt voor de Franse club.

    SECB, de letters op  Rene van de Kerkhof zijn shirt, staat voor Sporting Etoile Club Bastia (SEC Bastia). De afkorting is het resultaat van een fusie van een aantal Corsicaanse clubs. Onder de afkorting  staat een hoofd. Het is een piratenhoofd.

    Het past bij het imago van de Corsicanen. Geharde boeven die over lijken gaan. Tegen PSV mocht het niet baten. Op Corsica bleef het tijdens een verregende wedstrijd 0-0. In Eindhoven is PSV de baas. 3-0 wordt het. Het scorebord is stille getuige.

    Wat doet die man op de achtergrond met die stok? Is dat een stukje stadion? Nee, het lijkt een vlaggenstok. Maar wat doet die stok daar? Heeft de official de stok van een supporter afgenomen of was de stok onderdeel van de officiele ceremonie?

    Het zal de broertjes een zorg zijn. Zij hebben de tweede prijs van het seizoen binnen. Nu op naar Argentinie. Het WK wacht.

    Bron: Nationaal Archief

    7 mei 1970: Feest voor Feyenoord op de Coolsingel

    $
    0
    0

    Op 7 mei 1970 staat Feyenoord op de Coolsingel. De club heeft dan de Europa Cup I gewonnen. De allereerste voor Nederland. Rotterdam is ook 47 jaar geleden massaal uitgelopen. 

    De man met de retro zonnebril die koel en kalm omhoog kijkt is Ernst Happel. Happel is de grondlegger van het succes van Feyenoord. Hij leert Feyenoord de wetten van Europees voetbal. De Oostenrijker die een ogenschijnlijke nonchalante stijl van coachen had, was echter altijd met voetbal bezig. Happel deed dat niet op notitieblokjes maar via het edele spel van klaverjassen. Als kaartend peinsde Happel over de tactiek en de opstelling. 

    Happel was zelf altijd eerlijk over zijn geringe invloed op de speelstijl. Toen hem eens een vraag over tactiek werd gesteld antwoordde Happel met de legendarische quote: "Tactiek? Das ist Rinoes, Willem und der Coentje."

    Met Coentje is meteen de man genoemd die in Rotterdam in de jaren '70 enorm populair was. Coentje is Coen Moulijn en op de foto staat hij voor zijn trainer. Van Coen Moulijn werd gezegd dat hij de Kuip al vol kreeg als hij op de middenlijn ging zitten kaarten. 

    Coen Moulijn is het icoon van Feyenoord. Maar sinds 14 mei 2017 heeft hij er een geducht concurrent bij. Door de drie 'kampioensgoals' van Dirk Kuijt zou de Katwijker op dit moment ook klaverjassend voor een volle Kuip zorgen. 



    01 juni 1977: Grote woorden van Joop Zoetemelk

    $
    0
    0
    Op 31 mei 1977 is de Dauphiné Liberé begonnen. De Franse voorbereidingskoers die veel Tourfavorieten aangrijpen om aan hun laatste vorm voor de Tour de France te werken. Zo is het vandaag de dag en zo is het in 1977.

    De Fransman Jean-Pierre Danguillaume wint de tweede etappe. Favorieten als Eddy Merckx, Lucien van Impe, nieuwkomer Bernard Hinault en Joop Zoetemelk, finishen vlak na elkaar. Joop komt vol zelfvertrouwen over de finish. De Telegraaf zit bovenop het nieuws en vangt een opvallende quote van Joop: 'Ik ben klaar voor een grote slag' zegt Joop.


    Grote woorden van Joop! Die herinneren we ons toch vooral van de veelgebruikte citaten als: "Parijs is nog ver" of het neutrale "pfffff..." ,op weer een vermoeiende vraag van een journalist. Met als meest spannende uitsmijter 'De Tour win je in bed'. 

    En zo zie je dat de stereotype beeldvorming in de loop van de geschiedenis aan de haal gaat met de waarheid. Of Joop iedere week zo'n spannende uitspraak deed, weet ik niet. Maar dat hij niet altijd stereotypen gebruikten, is op deze 1e juni van 1977 wel duidelijk.

    Bron: De Telegraaf


    Sportgeschiedenis juni: Brandts onbuigzaam op WK

    $
    0
    0
    Roberto Bettega juicht. Zojuist heeft Ernie Brandts in eigen doel gescoord. Daarnaast heeft Brandts zijn keeper Piet Schrijvers geblesseerd. Er zijn er om minder huilend van het veld gelopen. 



    Maar de nog zeer jonge en onervaren Brandts buigt niet. Hij recht zijn rug, spuwt eens in zijn handen en gooit de beuk erin. Brandts wordt beloond voor zijn mentaliteit. Hij scoort de 1-1 en ziet Arie Haan zelfs de 2-1 binnenschieten. Nederland wint en staat in de finale van het WK 1978.

    2 Juni:
    1907 - In Parijs gaan zes auto's van verschillend fabricaat van start voor een race Parijs-Peking
    1978 - De Portugese scheidsrechter António Garrido deelt tijdens Argentinië-Hongarije (2-1) als eerste arbiter ooit twee rode kaarten uit tijdens een WK-eindronde: hij stuurt de Hongaren András Tórócsik en Tibor Nyilasi in de slotfase van het veld.
    1982 - Bokser Rudi Koopmans verdedigt in Italië met succes zijn Europese titel in het halfzwaargewicht tegen zijn Italiaanse uitdager Christiano Cavina.

    3 juni:
    1968 - Voetbalclub ADO wint de KNVB beker finale van AFC Ajax.
    1978 - Het Nederlands voetbalelftal begint het WK voetbal 1978 in Argentinië met een 3-0 zege op Iran. Rob Rensenbrink neemt alle doelpunten voor zijn rekening in Mendoza.

    5 juni:
    1974 - Het Nederlands voetbalelftal speelt in Rotterdam met 0-0 gelijk tegen Roemenië in de laatste oefeninterland voor de start van het WK voetbal inWest-Duitsland.

    7 juni:
    1978 - Het Nederlands voetbalelftal blijft in het tweede duel bij het WK voetbal 1978 in Argentinië steken op een 0-0 gelijkspel tegen Peru.
    1995 - Luxemburg wint op eigen veld verrassend met 1-0 van Tsjechië door een doelpunt van Guy Hellers in de 89ste minuut. Nederland behoudt daardoor uitzicht op deelname aan het EK voetbal van 1996 in Engeland, ondanks de eigen nederlaag tegen Wit-Rusland (1-0).

    10 juni:
    1829 - Eerste roeiwedstrijd tussen de Universiteiten van Oxford en Cambridge.
    1968 - Gastland Italië wint het EK voetbal door Joegoslavië in de (replay van de) finale met 2-0 te verslaan.
    1979 - Telstar-voetballer Fred Bischot krijgt een mes naar zijn hoofd geslingerd in de nacompetitiewedstrijd tegen FC Groningen.
    1988 - De openingswedstrijd van het Europees kampioenschap voetbal 1988 wordt gespeeld.

    11 juni:
    1955 - Tijdens de 24 uur van Le Mans komen 83 mensen om het leven nadat de auto van Pierre Levegh uit de baan raakt. Na het ongeluk wordt autosport verboden in Frankrijk, West-Duitsland en Zwitserland. Het verbod in Zwitserland bestaat nog steeds.

    12 juni:
    1968 - Wielrenner Eddy Merckx wint als eerste Belg de Ronde van Italië.

    14 juni:
    1980: Nederland verliest kansloos op het EK in Italie van Duitsland. Oranje speelt een kansloos toernooi en moet na de eerste ronde afhaken.

    17 juni:
    1962 - Brazilië wint in Chili de wereldtitel door Tsjechoslowakije in de finale van het WK voetbal met 3-1 te verslaan.

    18 juni:
    1972 - West-Duitsland wint in Brussel het EK voetbal door de Sovjet-Unie in de finale met 3-0 te verslaan.

    19 juni:
    1938 - Italië wint in Frankrijk de wereldtitel door Hongarije in de finale van het WK voetbal met 4-2 te verslaan.
    1976 - In de troostfinale van EK voetbal 1976 wint het Nederlands voetbalelftal na verlenging van gastland Joegoslavië: 2-3. Ruud Geels maakt in de 112de minuut het beslissende doelpunt.

    20 juni:
    1968 - De Amerikaanse atleet Jim Hines brengt het wereldrecord op de 100 m op 9,9 sec.
    1976 - Tsjecho-Slowakije wint in Belgrado het EK voetbal door titelverdediger West-Duitsland in de finale na strafschoppen (5-3) te verslaan.

    21 juni:
    1964 - Spanje wint het EK voetbal door in de finale titelverdediger Sovjet-Unie met 2-1 te verslaan.
    1970 - Brazilië wint de wereldtitel door Italië in de finale van het WK voetbal met 4-1 te verslaan.
    1978 - Het Nederlands voetbalelftal zet Italië met 2-1 opzij in de halve finaleronde van het WK voetbal 1978 in Argentinië. De doelpunten komen op naam van Ernie Brandts (twee, inclusief een eigen doelpunt) en Arie Haan (afstandsschot). Oranje plaatst zich voor de finale tegen gastland Argentinië.
    1982 - Tijdens het WK-duel tussen Frankrijk en Koeweit betreedt sjeik Fahid Al-Ahmad Al-Sabah het veld uit protest tegen het toekennen van het vierde Franse doelpunt. Scheidsrechter Miroslav Stupar uit de Sovjet-Unie geeft gehoor aan het verzoek en keurt het doelpunt af. Frankrijk wint het duel uiteindelijk met 4-1.
    1988 - Het Nederlands elftal verslaat West-Duitsland in de halve finale van het EK voetbal in Hamburg met 2-1.
    2008 - Het Nederlands elftal wordt verslagen door Rusland in de kwartfinale van het EK voetbal 2008 met 3-1 in het Zwitserse Bazel.

    22 juni:
    1980 - West-Duitsland wint in Rome het EK voetbal door België in de finale met 2-1 te verslaan.

    23 juni:
    1974 - Het Nederlands voetbalelftal zet Bulgarije met 4-1 opzij in de derde groepswedstrijd bij het WK voetbal 1974 in West-Duitsland. Johan Neeskens benut twee strafschoppen.

    24 juni:
    2010 - Op Wimbledon komt na drie dagen een eind aan de langste tenniswedstrijd in de geschiedenis. De Amerikaan John Isner verslaat de FransmanNicolas Mahut in vijf sets: 6–4, 3–6, 6–7 (7), 7–6 (3) en 70–68.

    25 juni:
    1978 - Gastland Argentinië wint na verlenging met 3-1 van Nederland in de finale van het WK voetbal, onder meer door twee treffers van aanvaller Mario Kempes. Het duel betekent de laatste interland voor zowel doelman Jan Jongbloed (24ste) als verdediger Wim Suurbier (60ste).
    1982 - Het bedrog van Gijón: West-Duitsland en Oostenrijk gooien het op een akkoordje tijdens het WK voetbal, ten koste van Algerije.
    1988 - Nederland wint het EK voetbal door in de finale in München met 2-0 te winnen van de Sovjet-Unie door doelpunten van Ruud Gullit en Marco van Basten.
    1995 - Zuid-Afrika wint voor het eigen publiek in het Ellis Park-stadion in Johannesburg het derde officiële wereldkampioenschap rugby door in de finale Nieuw-Zeeland met 15-12 te verslaan.


    26 juni:
    1974 - Het Nederlands voetbalelftal verslaat ook Argentinië bij het WK voetbal 1974 in West-Duitsland. Het groepsduel in Gelsenkirchen eindigt in 4-0, onder meer door twee doelpunten van Johan Cruijff.
    1977 - De Nederlandse motorcoureur Wil Hartog wint de TT van Assen in de 500cc-klasse.
    1977: Fedor den Hertog Nederlands kampioen wielrennen op de weg
    1992 - Het in allerijl opgetrommelde Denemarken, vervanger van het geboycotte Joegoslavië, wint in Stockholm het EK voetbal door Duitsland in de finale met 2-0 te verslaan.

    27 juni:
    1984 - Gastland Frankrijk wint in Parijs het EK voetbal door Spanje in de finale met 2-0 te verslaan.

    29 juni:
    1958 - Brazilië wint de wereldtitel door gastland Zweden in de finale van het WK voetbal met 5-2 te verslaan.
    1986 - Argentinië wint in Mexico onder aanvoering van Diego Maradona de wereldtitel door West-Duitsland in de finale van het WK voetbal met 3-2 te verslaan.
    1996 - De Tour de France start in 's-Hertogenbosch.

    30 juni:
    1974 - Het Nederlands voetbalelftal verslaat ook de DDR bij het WK voetbal 1974 in West-Duitsland. Het duel in Gelsenkirchen eindigt in 2-0 door doelpunten van Johan Neeskens en Rob Rensenbrink.
    1974Henk Poppe wint de tweede etappe in de Tour de France. De etappe eindigt voor het eerst in Engeland.
    1996 - Duitsland wint in Londen het EK voetbal door Tsjechië in de finale met 2-1 te verslaan. In de verlenging maakt Oliver Bierhoff de zogeheten golden goal.
    2002 - Brazilië wint in Yokohama de wereldtitel door Duitsland met 2-0 te verslaan in de finale van het WK voetbal.
    Viewing all 502 articles
    Browse latest View live