Quantcast
Channel: De Sportkroniek
Viewing all 502 articles
Browse latest View live

6 april 1986: Van der Poel behaalt kostbare overwinning in Vlaanderen

$
0
0

Van wielrennen is bekend dat de winnaar niet altijd de winnaar is. De koers wordt nog weleens verkocht. En dat betreft niet alleen een kermiskoers in Nokere of Koerse. Zelfs de grote wedstrijden worden door de vedetten wel eens van de hand gedaan. 

Theo Middelkamp, vooroorlogs wielervedette en winnaar van de eerste Nederlandse Touretappe vatte het ooit kernachtig samen; ‘Wat heb je nou aan eer? Poen in de zakken, dat is pas eer. Als ik 500 frank meer kan verdienen door tweede te worden, word ik tweede’.

Gek genoeg komen niet alle verkochte wedstrijden aan de oppervlakte en zelfs al lijkt een wedstrijd verkocht, dan is het nog niet altijd duidelijk of dit wel zo is. Meestal klapt er een renner of ploegleider uit de school. Uit rancune? Om de aandacht van zich zelf weg te houden? Wielrennen is een 4-D sport. Meerdere dimensies spelen een rol, lopen in elkaar over en hebben weer gevolgen voor die andere dimensie. 


Wat heb je nou aan eer? Poen in de zakken, dat is pas eer.

Iemand die in de zomer van 1986 zo’n dimensie ‘vult’ is Peter Post. Post dan nog ploegleider van Panasonic. Een Nederlandse ploeg en een van de grootste en machtigste ploegen in het peloton. Als Post wat heeft te zeggen dan heeft dat waarde. En Post heeft wat te zeggen.

Over Adrie van der Poel.

Peter Post heeft het tijdens de Tour opeens over de Ronde de Vlaanderen. Wilde doen geloven, in ieder geval rondstrooien dat Van der Poel geld heeft betaald voor zijn overwinning in de ronde van Vlaanderen dat jaar. ?

Post vertelde dat Van der Poel Kelly zeventig mille heeft, betaald voor dé overwinning in de Ronde van Vlaanderen, en dat de kassa terug open ging in Parijs-Roubaix. 

Drie maanden later wordt Van der Poel door Peter Ouwerkerk van het Vrije Volk geconfronteerd met deze uitspraak van Post. 

Van der Poel: 'Zeventig, hoeveel? Zeventigduizend zou ik betaald hebben aan Kelly? En ik weer wat aan hem terug in Parijs-Roubaix? Daar sta ik van te kijken... Van wie heeft hij dat? Zelf verzonnen misschien? Het is wèl een leuke gedachte. Maar Post moet toch ook maar eens aan Kelly gaan vragen hoe graag die had willen winnen in Vlaanderen.'

'En wat Parijs-Roubaix betreft, dat ik niet meer zou hebben aangedrongen — dat had een heel andere oorzaak. Was gewoon een technisch foutje. Er was een verkeerd voorblad gemonteerd. Een 53 in plaats van een 52. Ik merkte het al eerder, maar toen het op dat sprintje aankwam viel ik stil.'

Van der Poel ontkent dus. Terwijl hij in die sprint wel Kelly versloeg. Op dat moment al wel steeds meer allrounder dan sec sprinter, maar nog steeds heel snel. Maar De Ronde van Vlaanderen is een klassieker, anders dan een pelotonsprint is dan de standaard verdediging van de wielrenner. Zo ook in dit geval.

Heel soms komt er in een artikel of een verslag nog een kwinkslag richting Van der Poel of Kelly. Ze hebben vele wedstrijden gewonnen, verloren of misschien verkocht. Maar door een Nederlandse ploegleider werd de omerta heel even opgeheven. En hebben we- waar of niet waar- het ook 30 jaar later nog over deze editie van de Ronde van Vlaanderen. 

Bronnen: Het Vrije Volk

24 juli 1977: Dokter Rolink weigert dopingonderzoek bij Ajax

$
0
0
Op 24 juli 1977 maak Ajax-dokter John Rolink een duidelijk statement. Mocht de KNVB dit seizoen met dopingcontroles gaan werken, dan zal Ajax weigeren aan deze controles deel te nemen. Het is niet de eerste keer dat Rolink een opvallend statement inneemt tegenover doping.

John Rolink is heel stellig ten opzichte van doping. Als er medische begeleiding bij komt kijken, vindt de voormalig wieler- en zwemarts niet dat er sprake is van doping.

Dat is ook de reden dat Rolink de wielerwereld de rug toekeert. Als men daar eind jaar zestig iets serieuzer gaat controleren, valt er in de wielerwereld voor Rolink niet meer te werken. Zijn adviezen zouden steeds tot straffen leiden. Rolink is in de wielerwereld onder andere begeleider van Joop Zoetemelk.

Daarnaast is hij na de Olympische Spelen van Rome in 1960 al in ongerede geraakt in de zwemwereld. Zijn medische adviezen komen naar buiten en een actualiteitenprogramma stelt zijn werkwijze aan de kaak.

Geen controle
Eind jaren '60 doet Rolink daarom zijn intrede bij Ajax. In de voetballerij is er nog geen sprake controle, dus daar kan Rolink weer zijn gang gaan. 

Doping is in de jaren '70 nog niet zo omstreden als nu. De straffen zijn lager, of ze zijn er helemaal niet. De meeste Ajax-spelers slikken de pilletjes van Rolink dan ook voor zoete koek. 

Alleen Barry Hulshoff klaagt in een interview in Vrij Nederland over een 'wit pilletje': ‘Wij slikten het pilletje in combinatie met wat wij altijd hagelslag noemden. Wat het precies was weet ik niet, maar je voelde je ijzersterk en aan lucht had je geen gebrek. Een nadeel was dat je al je speeksel kwijtraakte. Daardoor kreeg ik na vijfendertig minuten braakneigingen.’


Wat het precies was weet ik niet, maar je voelde je ijzersterk en aan lucht had je geen gebrek

Dat slikken irriteert overigens de KNVB weer mateloos. KNVB-arts was Wim Mosterd had een leermeester, Janus Jongbloed. Jongbloed had in de jaren '60 de zwemaffaire aanhangig gemaakt. Rolink doorzag de verhoudingen en wist 'waar de Mosterd vandaan kwam'. 

Rolink trok zich daar weinig van aan. Wel speelde hij het duel der artsen via Johan Cruijff. Als er zich een mogelijkheid voordeed om Cruijff, of anderen Ajacieden, van Oranje weg te houden, deed hij dat met genoegen.

Van Rompu
Jimmy van Rompu is een voormalig clubarts van Telstar, Xerxes, DWS, FC Den Haag en AZ. Hij kent Rolink als collega. 'Rolink zei gewoon: ik ben arts, ik ben de vakman en ik pas alle geneesmiddelen toe die de medische wereld mij biedt. Vroeger kregen spelers soms amfetaminen. Nooit te veel, want dan verstoort het de coördinatie en de alertheid. Zelf gaf ik spelers wel eens anabole steroöiden, niet om de prestatie te bevorderen, want dat doen ze niet. Het was vooral voor spelers die na een ziekte of blessure snel weer op krachten moesten komen.'

Pim van Dord had als speler bij Ajax te maken met clubarts John Rolink: "Het probleem is dat je als speler een leek bent op het gebied van doping. Je gaat uit van de betrouwbaarheid van een arts, maar je weet niet precies wat je krijgt toegediend bij maagpijn of diarree. Als je de dopinglijst van het wielrennen als criterium hanteert, wordt ook door voetballers doping gebruikt.''

Bronnen: AD.nlVolkskrant.nlTrouw.nl, Telegraaf

14 februari 1988: De verrassende zilveren medaille van Jan Ykema

$
0
0
De Olympische Spelen beginnen goed voor Jan Ykema in 1988. Eerst mag hij als vlaggendrager van Nederland het stadion binnenlopen, kort daarna wint hij de zilveren medaille op de 500 meter. En dat in een tijd dat Nederland in de sprintkampioenschappen steevast in het rechterrijtje bivakkeert. 
Jan Ykema in actie in Calgary

Jan Ykema kan je streetwise noemen. Een wereldwijs straatschoffie die weet wat hij kan en goed oplet wat er in zijn directe omgeving gebeurt.

Wat er in jouw omgeving gebeurt moet je vervolgens zo goed mogelijk in je eigen voordeel gebruiken. Bij Jan Ykema was dit gedrag aangeboren.

Starter
Ykema was vroeg op de baan. Vroeger dan hij normaal zou gaan, maar hij zou nu eenmaal als een van de eersten starten. Dus veel later kon hij ook niet op komen dagen. En dit waren wel de Olympische Spelen.

"Ik had gezien hoe die Canadese starter twee regionale jongens wegschoot. Ik dacht hé, die jongens hoeven helemaal niet te blijven stilstaan".

Lefgozer Jan had genoeg gezien. Daar moest hij van kunnen profiteren.

En zo startte Ykema een fractie te vroeg. Met een persoonlijke recordopening van 9,85, Mart Smeets op tv een overslaande stem bezorgend, gleed Ykema in een bijna perfecte race naar 36,76. "Ik maakte één foutje, voor mij prima hoor, want normaal gesproken maak ik er zeker twee" grapte Ykema na de race. "Dit was voor mij een perfecte race, ik had er geen tiende meer van af kunnen rijden".

Afwachten
En daarmee begon het lange wachten. "Ik was na de race nog zenuwachtiger dan van te voren. Ik heb de meeste ritten gezien, voor de tv, dan weer op de baan. Ik liep maar wat heen en weer. Gaf later Dan Jansen nog een hand omdat die was gevallen. Maar ik was helemaal in de war."

De Uitslag van de 500 meter
Ykema was niet de enige die in de war was. De concurrentie was na de uitschieter van de Fries ook gaan rekenen. Als die Ykema al een 36'er rijdt, moet de winnende tijd wel op een 35'er liggen zag je ze denken. En dat maakte de meeste sprinters nerveus en slordig. Nick Thometz, Sergei Fokitjev, Igor Zjelezovski: allen reden geen vlekkeloze race. De twee Russische 'tankers' hadden beiden een laatste binnenbocht en vladderden bijna reddeloos naar de buitenbaan. Aldus een goede klassering verspelend.

Het verhaal van Dan Jansen was helemaal tragisch. Hij verloor een dag eerder zijn zus. Jansen was op
uitdrukkelijk verzoek van zijn familie gestart. Maar hij was er uiteraard met zijn hoofd niet bij en ging onderuit.

Uwe Jens Mey bleef het koelst van allemaal. Hij reed in zijn rit tegen Kuroiwa naar de eerste plaats. In zijn slipstream stond de Japanner op brons. En toen restte er nog maar één rit. Daarin reed de Zuid-Koreaan Ki-Tea-Bae. Ykema houdt zijn handen voor zijn ogen. In Bae ziet hij nog een serieuze concurrent. Aan de andere kant weet hij zich al zowat verzekerd van brons.

Ruim een halve minuut later staat hij juichend op het middenterrein. Ook Bae heeft de tijd van Ykema niet verbeterd. De Fries heeft zilver gewonnen in een sterk bezet deelnemersveld.



Bron: Leeuwarder Courant/ 15 februari 1988

18 februari 1988: Tomas Gustafson doet iets heel bijzonders op de Olympische Spelen

$
0
0
Vier jaar lang toonaangevend zijn, is haast onmogelijk. In de Olympische geschiedenis op de lange afstanden wist slechts één schaatser zijn titel te verdedigen. Tomas Gustafson won de vijf kilometer in 1984 in Sarajevo en vier jaar later in Calgary. Toppers als Ard Schenk, Johann Olav Koss en Gianni Romme is dat niet gelukt.
EK schaatsen heren in Den Haag ; Gustafson juichend

In 1984 lag de focus van Gustafson niet bij de Allroundtoernooien maar bij de Olympische Winterspelen in Sarajevo. Hij won daar Olympisch goud op de 5km, met een minimaal verschil van slechts tweehonderdste van een seconde voorsprong op de Sovjet-Rus Igor Malkov. Op de 10km volgde een vergelijkbaar gevecht, dit keer trok Malkov aan het langste eind en won de strijd met een verschil van vijfhonderdste van een seconde.

Na de Winterspelen van 1984 kreeg Gustafson een blessure aan zijn knie (meningitis), en was hij enige tijd uit de roulatie. Maar in het Olympische jaar 1988 hervond hij zijn kracht en vorm, precies op het juiste moment.

In januari van dat jaar toonde hij aan nog erg ambitieus te zijn door zeer overtuigend de Europese Kampioenschappen in Den Haag te winnen, hij won alle vier de afstanden. Gustafson: "Ik weet nog dat we de tien kilometer reden en ik dacht dat de Nederlanders niet voluit gingen. Mijn benen voelden die dag zo sterk dat ik er helemaal geen moeite mee had. In de voorbereiding op de Olympische Spelen voelde ik me dan ook heel zeker."

Malkov was inmiddels gestopt met schaatsen, dus Gustafson had een concurrent minder bij de Olympische Spelen van 1988. Hij wist dat hij zich moest richten op nieuwe experts op de lange afstanden zoals de Nederlanders Leo Visser en Gerard Kemkers, de Oostenrijker Michael Hadschieff en de Noor Geir Karlstad.

Hij was direct succesvol op de 5000m. Gustafson wint in 6.44,98.  Hij bleef in het spoor van Leo Visser en ging hem in de laatste ronde voorbij door een knappe versnelling. Hij won de rit (en de gouden medaille) met een verschil van drietiende van een seconde.

"Vier dagen later won hij Olympisch goud door het wereldrecord op de 10km te verbeteren naar de historische tijd van 13:48.20, een record dat drie jaar zou blijven staan (uiteindelijk verbeterd door Johann Olav Koss).

Ik wilde dat jaar per se ook de tien kilometer winnen. In mijn ogen was dat gewoon de afstand voor Zweedse schaatsers. Zweden won goud op die afstand in 1948, 1956, 1964 en in 1968. Ik had in 1984 in Sarajevo goud op de vijf kilometer. Maar ik had toen zilver op de tien kilometer omdat Igor Malkov, die ik op de vijf kilometer versloeg, gewoon sneller was. In Calgary lukte het wel en bleef ik Michael Hadschieff en opnieuw Leo Visser voor."

Ook al waren Leo Visser en Gerard Kemkers dat seizoen het slachtoffer, op de één of andere manier kon de Zweed altijd rekenen op sympathie van de Nederlanders. Goede herinneringen heeft hij ook aan de revanchewedstrijden in Heerenveen na de Olympische Spelen van Calgary. ,,Toen won Leo Visser. Maar die sfeer zal ik nooit meer vergeten, ook al verloor ik toen de race", zegt de nu 42-jarige Gustafson.

Je moet groot respect hebben voor schaatsers die op twee verschillende Olympische toernooien een medaille pakken'', stelt Jochem Uytdehaage. ,,Romme deed het in Nagano en Salt Lake City, Jan Bos ook. Dat zijn geweldige prestaties, ook al ging het bij Bos om tweemaal zilver. Als je vier jaar later nog tot de wereldtop behoort, is dat heel bijzonder. Van hoeveel schaatsers is niet voorspeld dat ze lange tijd de toon zouden zetten?'

Bron: Friesch Dagblad, Wikipedia, Olympic.org

20 februari 1988: Van Gennip, de Koningin van Calgary

$
0
0
Net als Ireen Wüst in 2006 versloeg Van Gennip totaal onverwacht in 1988 alle favorieten. Er volgden na het eerste goud nog twee andere gouden medailles.

Yvonne van Gennip had vóór Calgary al bewezen dat ze het de concurrentie uit de DDR best lastig kon maken. Maar Van Gennip werd meestal braaf derde. Geharde Oostduitse diesels als Kania en Ehrig voor zich latend. 

Door een voetblessure had Yvonne van Gennip, op dat moment wereldrecordhoudster op 5000 meter, de Spelen van Calgary bijna gemist. Van Gennip was een tijdje uit competitie geweest. Ze miste de wedstrijdhardheid. 

Daarnaast waren er rondom de begeleiding van Van Gennip problemen. Van Gennip hield vast aan de adviezen van Tjaard Kloosterboer. Maar Kloosterboer is geen coach meer. Dat is Egbert van 't Oever. Van Gennip kan het met Van 't Oever uitstekend vinden en aan de andere kant heeft de oude coach ook geen problemen met Kloosterboer. De twee hebben een verleden en vertrouwen elkaar. 

Meer dan een bronzen plak op een van de afstanden zat er daarom voor haar niet in, was de heersende opinie. Van Gennip lapte alle echter sportwetten aan haar laars, won tot ieders verrassing de 1500 meter en zette onwaarschijnlijke tijden neer op de 3000 en 5000 meter.

Ze versloeg de Oost-Duitse dames en reed op de laatste langste afstanden zelfs naar een nieuw wereldrecord. 'In Calgary versloeg ik mijn grootste vijand. Mezelf' zegt Van Gennip in haar biografie "Winterkoninkje".

Om vervolgens het thuisfront te betoveren met haar guitige blik en de ene na de andere fraaie oneliner. En niet te vergeten de bekende 'Goud, hè?!-muts', als persiflage op de kreet 'Koud, hè?!', destijds gelanceerd door het Pisa-duo Spaan en Vermeegen.

Bron: Wikipedia, Sport.nl, Friesch dagblad, ANP

Sportgeschiedenis maart: Bevrijdende overwinning op Duitsland

$
0
0
Een dolle menigte was het daar, in Dusseldorf op 14 maart 1956. Nederland had zojuist wereldkampioen West-Duitsland met 2-1 verslagen. En dus gaan de spelers op de schouders. In het midden van de foto priemt Abe Lenstra zijn rechterwijsvinger omhoog. Dankzij twee goals van Abe werden de West-Duitsers verslagen.

1 maart:
1981 - Na de wedstrijd tegen Hércules CF wordt FC Barcelona-speler Quini door twee mannen met een pistool overvallen en ontvoerd.

6 maart:
1902 - Real Madrid wordt opgericht.

8 maart:

1971 - Joe Frazier verslaat bij het wereldkampioenschap zwaargewicht boksen Cassius Clay
1979 - Bokser Rudi Koopmans behaalt in Rotterdam de Europese titel in het halfzwaargewicht door een overwinning op de Italiaan Aldo Traverso.

9 maart:

1990 - Atleet Emil Zátopek wordt in Praag in ere hersteld.

11 maart:

1928 - Eerste sportverslag op de Nederlandse radio, door Han Hollander

12 maart:

1986 - Het Nederlands voetbalelftal verslaat de DDR met 1-0 in een oefenwedstrijd in Leipzig. Spits Marco van Basten tekent voor de enige treffer.

14 maart:

1956 - Het Nederlands Elftal verslaat in Düsseldorf regerend wereldkampioen West-Duitsland met 1-2. Beide Nederlandse goals worden gemaakt door Abe Lenstra.
1984 - Het Nederlands voetbalelftal veegt in een oefenduel met 6-0 de vloer aan met Denemarken. Doelman Piet Schrijvers speelt zijn 46ste en laatste interland voor Oranje, Feyenoord-spits André Hoekstra speelt zijn eerste en enige interland

15 maart:

1971 - Regerend wereldkampioen wielrennen Jean-Pierre Monseré verongelukt tijdens een wedstrijd in Retie.

19 maart:

1956 - Bep van Klaveren bokst op 48-jarige leeftijd zijn laatste wedstrijd, die The Dutch Windmill wegens een oogblessure voortijdig moet afbreken.

20 maart:

1982 - De Franse wielrenner Marc Gomez wint de klassieker Milaan-San Remo.
1982 - Koos Waslander maakt het snelste doelpunt ooit in de Eredivisie.

21 maart:

1987 - Ruud Gullit verlaat PSV en gaat naar AC Milan voor 17 miljoen gulden.

23 maart:

1982 - Het Nederlands voetbalelftal fungeert als sparringpartner voor het WK voetbal 1982. Op Hampden Park in Glasgow wint Schotland met 2-1 van Oranje.
1988 - Het Nederlands voetbalelftal begint de aanloop naar het EK voetbal 1988 in Londen met een 2-2 gelijkspel in de oefeninterland tegen Engeland.

25 maart:

1978 - Jan Raas wint voor de tweede opeenvolgende keer Nederlands enige wielerklassieker, de Amstel Gold Race.
1979 - Nederland wordt in Roemenië wereldkampioen ijshockey in de B-poule en dwingt zo deelname af aan de Olympische Winterspelen van 1980 in Lake Placid.
1981 - Het Nederlands voetbalelftal verslaat Frankrijk in de kwalificatiereeks voor het WK voetbal 1982. Arnold Mühren maakt in De Kuip het enige doelpunt. Ajax-verdediger Edo Ophof maakt zijn debuut voor Oranje.
1981 - De Spaanse politie vindt de ontvoerde FC Barcelona-speler Quini in een woonhuis in Zaragoza. De twee daders worden gearresteerd.
1987 - In de EK-kwalificatiereeks loopt het Nederlands voetbalelftal averij op door in Rotterdam met 1-1 gelijk te spelen tegen Griekenland. Ajacied Aron Winter maakt zijn debuut voor Oranje.

26 maart:

1972 - Walter Planckaert wint de zevende editie van Nederlands enige wielerklassieker, de Amstel Gold Race.
1977 - Het Nederlands voetbalelftal verslaat België met 2-0 in de kwalificatiereeks voor het WK voetbal 1978. John Rep en Johan Cruijff schieten raak.
1980 - In Parijs speelt het Nederlands voetbalelftal met 0-0 gelijk tegen Frankrijk in de voorbereiding op het EK voetbal 1980. Verdediger Luuk Balkestein van Sparta maakt zijn debuut voor Oranje.

27 maart:

1937 - In Rotterdam wordt het Stadion Feijenoord, De Kuip, officieel in gebruik genomen. Feyenoord speelde een wedstrijd tegen het Belgische Beerschot en won met 5-2.
1974 - Het Nederlands voetbalelftal speelt in Rotterdam met 1-1 gelijk tegen Oostenrijk in de voorbereiding op het WK voetbal 1974 in West-Duitsland. Aanvaller Ruud Geels maakt zijn debuut voor Oranje.
1976 - Freddy Maertens wint de elfde editie van Nederlands enige wielerklassieker, de Amstel Gold Race.

28 maart:

1971 - Frans Verbeeck wint de zesde editie van Nederlands enige wielerklassieker, de Amstel Gold Race.
1973 - Aanvaller René van de Kerkhof maakt zijn debuut voor het Nederlands voetbalelftal in de vriendschappelijke wedstrijd in en tegen Oostenrijk.
1979 - Kees Kist, John Metgod en Jan Peters scoren in Eindhoven voor het Nederlands voetbalelftal in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Zwitserland.
1982 - De Belgische biljarter Raymond Ceulemans wint in Porto de Europese titel in het driebanden.

29 maart:

1975 - Eddy Merckx wint de tiende editie van Nederlands enige wielerklassieker, de Amstel Gold Race.
1995 - Guus Hiddink behaalt zijn eerste overwinning als bondscoach van het Nederlands voetbalelftal. In Rotterdam wordt Malta met 4-0 verslagen in de EK-kwalificatiereeks. Aanvaller Bryan Roy speelt zijn 32ste en laatste duel voor Oranje.

2 maart 1980: De verrassende wereldtitel van Hilbert van der Duim

$
0
0
Het wereldkampioenschap schaatsen allround 1980 werd op 1 en 2 maart 1980 in Thialf in Heerenveen gehouden. Titelverdediger was de Amerikaan Eric Heiden, die in het Bislett stadion in Oslo wereldkampioen van 1979 was geworden. Hilbert van der Duim werd voor het eerst wereldkampioen door de drievoudig kampioen en vijfvoudig olympisch kampioen Eric Heiden te verslaan.
Wereldkampioenschappen schaatsen heren allround in Heerenveen. Prijsuitreiking v…

De overwinning van Van der Duim was een enorme verrassing. Iedereen in Heerenveen rekende op Heiden. Die had immers een maand eerder onovertroffen schaatshistorie geschreven door vijf maal goud te winnen. De overwinning van Van der Duim werd dan ook begroet met euforie. Maar had Hilbert wel de echte Heiden verslagen? 

Als je de Amerikaan nadien hoorde, kun je denken van niet. "Ik verloor in Heerenveen, maar dat interesseerde mij op dat moment niets. Na Lake Placid was het eigenlijk wel afgelopen, ik geloofde het wel".

Heiden is zelf na de 500 meter al uit zijn humeur. Terwijl hij die afstand nog 'gewoon' wint. "Ik reed tijdens die 500 meter een matige buitenbocht en dacht toen 'ik wou dat ik meteen naar huis kon, waarom is er nu niemand die me naar Madison stuurt?' Maar ja, wat kon ik daar anders doen? Een beetje lachen en aardig zijn. Ik had geen zin meer in schaatsen".


Bron: Sport International, Wikipedia, Nationaal Archief

Sportkroniek 1910-1919: Coen de Koning wint Elfstedentocht

$
0
0

1912-Coen de Koning wint Elfstedentocht
De tweede officiele Elfstedentocht wordt op 7 februari 1912 gewonnen door Coen de Koning uit Arnhem.


1912-Olympische Spelen Stockholm
De Olympische Spelen in Stockholm werden tussen 29 juni en 22 juli 1912 gehouden. Er deden bijna 2.500 sporters mee waarvan 53 vrouwen uit 28 landen


1917-Coen de Koning wint Elfstedentocht
De Elfstedentocht van 7 februari 1917 wordt ook door Coen de Koning gewonnen. Na zijn zege in 1912 doet de Koning er nu 9.53u over.

03 januari 1920- De vloek van de Bambino
De pracht en praal van het Amerikaans honkbal is niet zozeer een verbluffende home-run, of een geweldige snoekduik naar een bal in het achterveld. Nee, de bijzondere magie van Major League Baseball is veel simpeler. Het is die van de fan en zijn droom. Het is die van de club en zijn mythe. Van de speler en zijn heldendaden.


1920-Olympische Spelen Antwerpen
De zesde moderne Olympische Spelen vinden in 1920 plaats in het Belgische Antwerpen. Er deden 2600 mannen en 76 vrouwen mee aan de eerste Spelen sinds de Eerste Wereldoorlog. 

10 maart 1988: Geen topper beschikbaar? Dan maar Kurt Linder bij Ajax

$
0
0
En toen was hij terug: Kurt Linder. De Duitse trainer die eerder bij Ajax werkzaam was en in 1982 kampioen werd met Ajax, moet Johan Cruijff doen vergeten.

De keuze voor Linder is een noodverband. Voorzitter Ton Harmsen benadert de Europese top. Sven Goran Ericsson (Fiorentina) en Leo Beenhakker (Real Madrid) worden als eerste benaderd. Beiden hebben nog contracten of geen zin.

Daarna worden ook nog Jupp Heynckes (Bayern Munchen) en Vujadin Boskov (Sampdoria) benadert. Sampdoria en Bayern. Dat is in 1988 Europese top. En hoewel Ajax in 1987 de Europa Cup II won, hebben de Amsterdammers een iets andere status.


Dan maar Kurt Linder. Het klinkt wat oneerbiedig, maar zo wordt de Duitser op 10 maart letterlijk gepresenteerd. Ajax-voorzitter Ton Harmsen, die werelds denkt, maar dorps doet, gaat eerst uitgebreid in op de gemiste toppers.

Waarom dan Linder? Harmsen spreekt van internationale ervaring, een groot netwerk en is zo eerlijk om te bekennen dat Linder ook zijn 'ski-maat' is.

Het trio Kohn-Hulshoff- maakt het seizoen af, waarna Linder zich officieel hoofdtrainer mag noemen. Geen technisch-directeur met alle bevoegdheden vandien, want die titel kan voorzitter Harmsen na de affaire-Cruyff niet meer horen. Evenmin beschouwt Harmsen Linder als zijn (verloren) zoon. „Ik ben slechts twaalf jaar ouder. Trouwens, Cruyff blijft een kind van me. Hij moet alleen leren luisteren."


Krantenknipsel uit het Parool van 10 maart 1988. Louis van Gaal geeft zijn baan als gymleraar op en wordt in het volgend seizoen trainer van Ajax-2 en de A-junioren.
P
erfect for when you want to use just one icon as a vector on the desktop or in your own icon workflow.

  • [message]
    • ##birthday-cake## Meer nieuws van 10 maart: 
      • Sean Kelly op weg naar winst in Parijs- Nice
        Sean Kelly heeft zijn gram op de Mont Faron gehaald. Vorig jaar, op weg naar zijn zesde overwinning in Parijs - Nice moest hij op de hinderlijke puist buiten Toulon drie minuten toegeven op Jean-Francois Bernard.

        Dit keer ging slechts Andy Hampsten hem voor, maar liet Kelly de Franse favoriet vijf plaatsen en bijna een halve minuut achter zich. Het succes werd niet helemaal vervolmaakt, want de leiderstrui bleef nog even, met vijf seconden verschil, om de schouders van Scan Yates. De winst in de rit naar de Mont Faron kwam bij Andy Hampsten.

Uitslagen van 10 maart 1988

    • [vtab]
      • Basketball
        • EC I: finalepoule, mannen:
          Maccabi Tel Aviv (Isr) - Saturn Köln (WD) 111-97, Tracer Milan (It) - Orthez (Fr) 88-77, Aris Saloniki (Gri) - Partizan Belgrado 96-87.
          Stand na 12 wedstrijden: Partizan 12-22, Saloniki 20, Milan 20, Maccabi 18, Barcelona (Sp) 17, Orthez 16, Köln 16, Den Bosch (Ned) 15. 
        • Partizan, Saloniki en Milan geplaatst voor play-ons.
      • Tennis
        • ORLANDO: GP-toernooi, mannen:
          Tweede ronde:
          Mansdorf (Isr) - Becker (WD) 6-4, 6-4, Berger (VS) - Wilander (Zwe) 6-0, 7-5, Agassi (VS) - Krishnan (Ind) 6-3, 6-1, Krickstein (VS) - Cassidy (VS) 7-5, 6-3, Tsjesnokov (SU) - Gomez (Ecu) 3-6,6-1,6-3,Jaite (Arg) - Martar (Bra) 2-6, 6-4, 6-2, Mecir (Tsj) - Smid 0"5 i) 6-2, 7-6, Pate (VS) - Vajda (Tsj) 6-3,6-4;
          Kwartfinales: Mecir - Agassi 7-6, 6-1, Pate - Jaite 6-3, 4-6, 6-2.
      • Voetbal
        • SPANJE: competitie: Atletico Madrid - Real Soriedad 0-2.
          Stand aan kop: Real Madrid 27-44, Real Soriedad 26-37, Atletico Madrid 27-36, Athletico Bilbao 27-35.
      • Wielrennen
        • PARIJS-NICE
          3e etappe: 
          1. Hampsten (VS), 179 km in 4.50,47,2. Kelly (ler) op 0.27,3. Pascal Simon, 4. Pensee (Fr) op 0.33,5. Gorospe (Sp), 6. Leblanc (Fr) op 0.47, 7. Bernard (Fr) op 0.56, 8. Millar (GB) op 1.04, 9. Da Silva (Por) op 1.16, 10. Cornillet (Fr) op 1.19, 20. Winnen (Ned) op 1.50, 40. Kuiper (Ned) op 3.22,67. Breukink (Ned) op 5.38, 94. Van Wijk (Ned) op 10.48,134. Harings (Ned) op 21.16, 141. Kools (Ned) op 21.48, 153. en laatste Takahara Qap) op 46.49.
          Algemeen klassement: 1. Yates (GB) 15.17,41, 2. Kelly op 0.05,3. Pensee op 0.16,4. Pascal Simon op 0.19,5. Gorospe op 0.25, 6. Leblanc op 0.39, 7. Bernard op 0.48,8. Millar op 0.56,9. Kuum (Noo) op 1.05, 10. Fignon (Fr), 20. Winnen (Ned) op 1.42, 33. Kuiper op 3.14, 73. Breukink op 15.39, 89. Van Wijk op 21.36,106. Harings op 29.07,117. Kools op 32.27, 153. en laatste Fujita (Jap) °P 1-31.23.

    Bronnen: NRC, Volkskrant, Parool

    LIVE: 21 maart 1988: Milaan - San Remo. Beelden van de volledige finale

    $
    0
    0
    In 1988 zendt de NOS bijna een uur uit van Milaan -San Remo. Geniet hier van de beelden becommentarieerd door Mart Smeets. 

    Weet jij nog wie er in 1988 won? Nee? Niet opzoeken dan, en bekijk deze beelden. Bekijk of San Kelly, Moreno Argentin, Eric Vanderaerden en Adriano Baffi hun favorietenrol kunnen waarmaken. Toch een beetje Milaan-San Remo in dit weekend!

    Vanavond publiceren we de uitslag en het wedstrijdverslag.




    Of bekijk hier de Belgische versie
    Bron: YouTube



    De sportieve hoogtepunten uit 1978: Rensenbrink schiet op de paal

    $
    0
    0
    Eensklaps is het muisstil in he River Plate stadion te Buenos Aires. Volgens de officiële speeltijd is er nog minder dan een minuut te spelen in het treffen tussen Argentinië en Oranje als Rensenbrink de bal krijgt aangespeeld. Van dichtbij mag hij trachten doelman Fillol te passeren. Het lukt hem. Rob Rensenbrink mist de kans der kansen in 1978. De paal staat eeuwige wereldroem in de weg.



    Rensenbrink op de paal is één van de hoogtepunten, of is het een dieptepunt, uit 1978. Maar er gebeurde meer: schaakduels waarin Viktor Kortsjnoi een hoofdrol speelt, het wereldkampioenschap van Gerrie Knetemann en de afscheidswedstrijd van Johan Cruijff die met 0-8 verliest.

    2 januari 1978: Spasski en Kortsjnoj ruziën voort in de finale interzonetoernooi. Kortsjnoj wil zonder publiek spelen, Spasski zet een zonneklep op. Beiden trekken zich herhaaldelijk terug in een denkkamertje, ter grootte van een vertikaal geplaatste kist. 

    17 februari 1978: Rudi Koopmans blijkt twee middenhandsbeentjes te hebben gebroken in Europees titelgevecht tegen Traversaro. Maar die gekwetste hand is nog niets vergeleken bij zijn gekwetste hart. Koopmans mocht zich een paar uur Europees kampioen half zwaargewicht wanen, totdat een jurylid een fout ontdekte op één van de jurybriefjes.

    21 februari 1978: Interim-bondscoach Ernst Happel neemt vriendin mee naar Israël - Nederland. Een en ander wordt niet gewaardeerd door de KNVB.

    11 maart 1978: Gerrie Knetemann wint Parijs-Nice: 'Ik word nooit een vedette. Een echte vedette bemoeit zich niet met zijn knechten. Die trekt alle publiciteit naar zichzelf toe, ik schenk de helft aan een ander. De meesten vinden niet dat het zo hoort, maar ik voel me er wel bij"

    20 mei 1978:  Willy van de Kerkhof kan alleen de eerste helft meedoen, bij Oostenrijk-Nederland. Van de Kerkhof moet de andere dag in Geldrop zijn, bij de eerste heilige communie van zijn 7-jarige dochter Manuela. Happel keurt dit goed. Gek genoeg vindt de Oostenrijker het Katholieke familiefeest van groot belang en heeft hij alle begrip voor de actie van Van de Kerkhof.

    24 mei 1978: Na vele aangepaste statiefoto's van het Nederlands elftal wordt besloten maar geen officiële prent meer te maken. Wat de laatste dagen allemaal niet gebeurde: Dusbaba bedankt, De Bree blijft in België, Van Leeuwen en Hovenkamp tobben met een meniscus, Van Hanegem besluit niet mee te gaan. 

    31 mei 1978: Diplomaat Van de Brandeler in Argentinië loopt in de val van de Nederlandse sportpers. 'Het valt best mee hier, allemaal. Al die protesten heb ik als een lachertje naast me neergelegd. Het gaat hier om een kleine, luidruchtige minderheid.' 

    25 juni 1978: Eensklaps is het muisstil in he River Plate stadion te Buenos Aires. Volgens de officiële speeltijd is er nog minder dan een minuut te spelen in het treffen tussen Argentinië en Oranje als Rensenbrink de bal krijgt aangespeeld. Van dichtbij mag hij trachten doelman Fillol te passeren. Het lukt hem. 

    Doch de paal zorgt ervoor dat niet Nederland, maar de thuisploeg de World Cup voetbal wint. Rob Rensenbrink zegt: „Nou ja, dat hoort nu eenmaal bij voetbal. Ik geloof niet dat ik er erg wakker van zal liggen".

    6 juli 1978: Tom Okker reikt op Wimbledon tot de laatste vier, waarin hij wordt uitgeschakeld door de ontketende Zweed Björn Borg: 6-4, 6-4, 6-4. 

    12 juli 1978: Historische dag in Tour de France. Renners gaan in staking, uit protest tegen te lange werkdagen. Ze komen wandelend over de streep in Valenee dAgen, onder aanvoering van de nieuwe leider, Bernard Hinault.

    16 Juli 1978: Slingerend beëindigt Michel Pollentier, een kleine Belg, met zijn blik op het oneindige de zestiende etappe van de Tour de France van Saint Etiènne naar Alpe d'Huez. Hij wint en verovert de gele grui. 

    Maar dan valt hij op een onnavolgbare manier door de mand. Van een van de verzorgers van zijn ploeg krijgt hij vlak voordat hij naar de dopingcontrole moet een condoom gevuld met urine. Het was de bedoeling dat hij, vlak voordat hij zijn plas moet doen, een gaatje in het rubber prikt, om op die manier zijn druggebruik te verdoezelen. Het lukt niet. 

    Pollentier wordt betrapt, de zege wordt hem ontnomen, evenals de gele trui. Kuiper wordt ritwinnaar, Zoetemelk hijst zich in het geel. Het vermoeden bestaat dat Pollentier is „geflikt" door de bewuste verzorger, als wraak voor het feit dat hij zijn maatje Maertens niet heeft geholpen tijdens het Belgisch kampioenschap, dat door Pollentier zelf werd gewonnen. Het komende seizoen rijden ze niet meer voor dezelfde ploeg.

    18 juli 1978: Hennie Kuiper zit vol moraal. Hij staat derde in het algemeen klassement van de Tour, op vijf minuten en 31 seconden van Zoetemelk. Voor de start van de zeventiende etappe Grenoble-Morzine zegt hij tegen zijn vrouw Ine: „Ga maar bij de Col de la Colombière staan. Daar kom ik alleen aan". In de afdaling van de Col du Granier smakt Kuiper tegen de rotswand. Ine ziet haar man pas in het ziekenhuis, waar hij aan een dubbele sleutelbeenbreuk wordt geopereerd.

    30 juli 1978: Karpov-Kortsjnoj: het kan weer niet op. De Internationale als Russisch volkslied, een speciale stoel 'vóór Kortsjnoj: (3000 gulden);. dus ook een voor Karpov, yoghurt met stralingsgevaar en na zes partijen nog altijd 0-0.

    11 augustus 1978: Hans van Helden heeft het stopteken van de politie in de wind geslagen, en nog wat meer. Hij wordt veroordeeld tot acht weken cel.

    26 augustus 1978: Gerrie Knetemann is de nieuwe wereldkampioen wielrennen.

    28 augustus 1978: Dag van de doping. Zeven stuks op het WK wielrennen, en ook in het zwembad'wordt 'geblazen' - de Rus Kuznetsov blijft drijven op anabole steroiden.

    29 augustus 1978: „Dit was echt mijn race", zegt Jos Hermens vlak nadat hij tijdens het Europees kampioenschap atletiek te Praag op „zijn" tien kilometer moest uitvallen. Met nog 3200 meter te gaan, tussen alle favorieten, stapt de Nijmegenaar plotseling uit de baan. Zijn linker achillespees is gescheurd.

    17 oktober 1978: Het Schaakwonder is nog bijna geschied, maar Karpov is na 92 dagen van zwart-wit denken winnaar van 350.000 dollar en de wereldtitel. Kortsjnoi weigert het wedstrijdformulier te ondertekenen. Voor de historie is het niettemin 6-5.

    7 november 1978: Ajax speelt een vriendschappelijke wedstrijd tegen Bayern München vanwege het afscheid van Johan Cruijff. De Amsterdammers zijn weinig geïnspireerd. Bayern wint met 0-8. 

    Bron: Vrije Volk, Telegraaf

    De selectie van 21 maart 1988: Freddie Spencer, Peter Bosz,

    $
    0
    0
    Er zijn 1000-en sporters op de wereld. Ieder jaar komen er nieuwe sporters bij en vallen er sporters uit of af. Weet jij nog welke sporters er op de velden en wegen stonden in 1988?  Iedere week een selectie van sporters die deze week in het nieuws waren. Welke sporters zijn er in de week van 19 maart 1988 in het nieuws?  

    Freddie Spencer, het voormalige wonderkind van de motorracerij, stopt definitief. De 26-jarige Amerikaan heeft in zijn woonplaats Shreveport verklaard zijn loopbaan te beëindigen wegens de vele verwondingen, waarmee hij de laatste twee jaar te kampen had.
    In 1983 werd Spencer als „Fast Freddie" de jongste wereldkampioen aller tijden in de koningsklasse van de motorsport, de 500 cc. In 1985 veroverde hij de dubbel met wereldtitels in de 250 en 500 cc. Woensdag werd hij door Honda ontslagen, omdat hij niet kwam opdagen voor testritten in Japan.



    Peter Bosz is geselecteerd voor Oranje. De keus van Peter Bosz, by RKC doorgaans de meest verdedigende en corrigerende middenvelder, is opmerkelijk. Sinds Jan Klijnjan (destijds van DFC en later Sparta) is er geen speler uit de eerste divisie opgeroepen voor Oranje. De blij-verraste Bosz, verklaarde de uitverkiezing te danken te hebben aan de goede prestaties van RKC. Bosz, die een oriënterend gesprek over een transfer achter de rug heeft met Feyenoord: "Het is zeker niet alleen mijn verdienste, maar ook die van mijn ploeggenoten, de trainer en de hele organisatie bij RKC. Want laat één ding duidelijk zijn: zonder de prestaties van RKC dit seizoen, zou de belangstelling voor mij nooit zo groot zijn geweest.




    19 maart 1988: Laurent Fignon kan ook een klassieker winnen

    $
    0
    0
    Laurent Fignon won op zaterdag vrij onverwacht Milaan-San Remo. De Fransman is tot 1988 vooral bekend als ronderenner. Maar in Milaan-San Remo laat hij zien dat Fignon met zijn klasse ook een klassieker kan winnen.

    Milaan-San Remo is een klassieker met veel statuur. Maar echt spannend wordt de primavera nooit. Je hebt de Cipressa en de Poggio. Waar renners steeds harder over heen knallen.

    Dus volgens de traditie trok al in een vroeg stadium een handjevol coureurs op avontuur. De Deense neoprof Carlsen was de eerste, gevolgd door Manders en de Italianen Cavallo en Elli.
    SANREMO 1988 : Laurent Fignon
    Van achteren beginnen
    Geen favoriet die daarvan voorlopig wakker schrok. Fignon: ,Je kunt Milaan - San Remo op twee manieren rijden: voorin-of achterin. Tot over de Turchino heb ik bewust achterin gereden om de risico's van een val te vermijden. Pas in het tweede deel van de koers ben ik systematisch naar voren gegaan. Dan wordt het een kwestie van echt goed zijn. Milaan - San Remo kent nu eenmaal geen selectief parkoers. Het komt er vooral op aan instinctief het juiste moment voor de aanval te voelen."

    Hoewel Carlsen nog lang tegenstribbelde, ging het vluchterskwartet op de heuvels van de Italiaanse Rivièra ten onder.

    Valpartij
    Op de Cipressa waren kijkers en volgers getuige van een aantal spectaculaire valpartijen. Toen de ravage was opgeruimd, bleken dertig coureurs zich op kop te hebben genesteld, met in hun midden vrijwel alle favorieten.

    Van hen durfde Fignon op de Poggio tot twee keer toe uit te halen. Hij deed dat eerst, en vergeefs, vanuit die grote groep en vervolgens vanuit een kleiner gezelschap, dat tot stand was gekomen dankzij Theunisse. Slechts één coureur kon de sprong naar de Fransman aan, Maurizio Fondriest,

    Zelfde sprint
    Fignon: „Ik wist uit de Ronde van Catalonië dat hij normaal een betere sprinter is dan ik. Maar ik sprint na driehonderd kilometer nog exact hetzelfde als na honderd en hij niet." Fondriest: „Bovendien ging ik te vroeg aan.". Fignon: „Al op driehonderd meter zette hij de spurt in. Toch kwam ik maar moeizaam naast hem. Toen werd het een kwestie van net zo lang aanhouden tot een van ons tweeën zou kraken. En dat was hij."

    • [message]
      • ##fa-biking## Het koersverloop 
        • MILAAN SAN REMO:Koersverloop
          40 km: aanval Carlsen, gevolgd door Manders, Cavallo en Elli.
          185 km: voorsprong viertal 13 minuten.
          240 km: Carlsen gaat alleen door.
          250 km: voorsprong Carlsen op drietal êén minuut en op peloton zes minuten.
          260 km: voorsprong Carlsen op Capo Berta op Elli 1,20. Peloton dat Mandersen Cavallo heeft teruggepakt, volgt op twee minuten.
          265 km: Carlsen en Elli ingelopen. Valpartijen op de Cipressa met als voornaamste slachtoffer Argentin.
          278 km: kopgroep van dertig man met o.a. Van der Poel, Rooks, Fignon, Kelly, Machler. Van der Velde, Bontempi, Millar, Vanderaerden, De Wilde, Peiper, Dhaenens, Nulens, Baffi, Fondriest, Gölz, Muller, Theunisse en Lejarreta.
          286 km: vergeefse aanval Fignon bij de beklimming van de Poggio. Theunisse voert het tempo op wat een kopgroep van acht man tot gevolg heeft: Van der Poel, Kelly, Fignon, Theunisse, Gölz, Fondriest, Machler en Roscioli.
          288 km: Rooks bij koplopers terwijl Fignon opnieuw demarreert. Alleen Fondriest volgt.
          291 km: Rooks demarreert.
          294 km: Fignon wint 79ste Milaan - San Remo vóór Fondriest en Rooks
    • [message]
      • ##fa-biking## De uitslag
        • Uitslag: 1. Fignon (Fr) 294 km in 7.06.20, 2. Fondriest (It), 3. Rooks (Ned) op 0.08, 4. Roscioli (It), 5. Kelly (ler), 6. Calcaterra (It) 7. Van der Poel (Ned), 8. Machler (Zwi), 9. Golz (WD), 10. Petito (Ita) op 0,10, 11. Vanderaerden (Bel), 12. Wojtinek (Fr), 13. Cimini (It), 14. De Wilde (Bel) op 0.14, 15. Baffi (It), 16. Muller (Zwi), 17. Vandenbrande (Bel), 18. Finazzi (It), 19. Hagedooren (Bel), 20. Bontempi (It), 21. Theunisse (Ned), 22. Kappes (WD), 23. Dhaenens (Bel), 24. Sergeant (Bel), 25. Wilson (NZ), 26. Nulens (Bel), 27. R. Sörensen (Den), 28. Passera (It), 29. Lejaretta (Sp), 30. Millar (Sch), 44. Saronni (It) op 0.18, 72. Delgado (Sp) op 1.14, 81. Mottet (Fr) op 2.19, 93. Peiper (Aus) op 2.25.
    Bron: De Volkskrant




    19 en 20 maart 1988: Visser verslaat Gustafson nu wel in World Cup finale

    $
    0
    0

    Goedemorgen, dit zijn de dagkoersen van het weekend van 19 en 20 maart 1988. Het weekend waarin de lente begon met Milaan -San Remo, La Primavera en in een kolkend Thialf de winter werd afgesloten. Waarin ook Frank Rijkaard weer met voetballen begon en Rinus Israel heel duidelijk was over een mogelijke komst van Johan Cruijff.


    Visser verslaat Gufstafson. Nu wel.
    Het Nederlandse schaatspubliek kon gisteren in Thialf niet genoeg krijgen van de schaatshelden en - heldinnen. De recordwedstrijden en de World Cup-finales brachten nauwelijks nieuwe toptijden te zien, maar de vreugde en het enthousiasme van de uitzinnige toeschouwers maakten veel goed.

    Leo Visser en Yvonne van Gennip waren de lievelingen van het publiek, dat overigens ook bijvoorbeeld de sympathieke Zweed Tomas Gustafson in de armen sloot. Hij had er met Leo Visser ook voor gezorgd, dat de toeschouwers iets voorgeschoteld kregen.

    De recordwedstrijden stonden in het teken van de revanche van Calgary. Tijdens de Olympische Winterspelen was „Tommy" in formidabele vorm geweest en eiste hij zowel op de vijf als de tien kilometer goud voor zich op. In Heerenveen was Visser twee keer zijn tegenstander.

    Op de 5000 meter nam de Haastrechter revanche. Rondenlang moest hij de Zweed voor zich dulden. maar in de slotfase liet Visser zijn tanden zien. Hij versloeg Gustafson in een tijd (6.45,77), die vlak bij het wereldrecord lag.

    Gisteren nam Gustafson op de 10.000 meter wraak. In opnieuw een onderling gevecht verwees de 28-jarige man uit Eskilstuna Visser naar het tweede plan. Laatstgenoemde moest ook zijn maatje Gerard Kemkers voor zich dulden. Door de rokerige atmosfeer in Thialf waren wereldrecords echter uitgesloten.
    Bron: Telegraaf


    • [message]
      •  Meer nieuws van 21 en 22 maart: 
        • Fignon wint Milaan-San Remo
          Laurent Fignon won op zaterdag vrij onverwacht Milaan-San Remo.  Fignon: „Ik wist uit de Ronde van Catalonië dat hij normaal een betere sprinter is dan ik. Maar ik sprint na driehonderd kilometer nog exact hetzelfde als na honderd en hij niet." Fondriest: „Bovendien ging ik te vroeg aan.". Fignon: „Al op driehonderd meter zette hij de spurt in. Toch kwam ik maar moeizaam naast hem. Toen werd het een kwestie van net zo lang aanhouden tot een van ons tweeën zou kraken. En dat was hij." Lees hier meer over Milaan- San Remo

          Geen verrassingen in de voetbalcompetitie
          PSV wint met 3-1 van Willem II, Ajax verplettert Fortuna Sittard met 4-0. Feyenoord slaat de aanval van Fc Twente af. Het blijft in Enschede 0-0. PSV blijft koploper met 8 punten voorsprong op Ajax. Feyenoord volgt weer op 9 punten van Ajax.

          Frank Rijkaard weer aan het werk.
          Frank Rijkaard is weer aan het voetballen. Nadat hij weg ging bij Ajax was Rijkaard clubloos. Even leek hij aan de slag te gaan bij Sporting Lissabon, maar dat ketste op het laatst af. Nu is Real Zaragoza zijn tijdelijke club en Rijkaard debuteert nadrukkelijk met goed spel en een 3-1 overwinning op Valencia.



          Johan Cruijff terug naar Feyenoord? Het zou passend zijn nu Cruijff net weg is bij Ajax. Maar Feyenoord-coach Rinus Israel ziet dat totaal niet zitten. Het aanstellen van de Vinkenvener als technisch direkteur bij de Rotterdammers moet als onmogelijk worden beschouwd, omdat Rinus Israël nog maar kort geleden voor twee jaar heeft bijgetekend en een samenwerking met Cruijff totaal niet ziet zitten.

          „Begrijp me goed, ik heb veel respect voor Johan. Hij heeft vorig jaar prima werk verricht bij Ajax, heeft de Europa Cup gewonnen, maar van een vredelievende samenwerking kan geen sprake zijn. Je hoeft geen psycholoog te zijn om te zien dat wij geen types zijn om samen te werken. Ja, het zou wel gaan, als Johan als jeugdtrainer op Varkenoord in dienst treedt..."

    Uitslagen van 21 en 22 maart 1988

      • [vtab]
        • Skieen
          • ARE:
            Wereldbeker afdaling, mannen:
            1. Alpiger (Zwi) 1.44,18, 2. Sbardellotto (It) 1.44,97, 3. Heinzer (Zwi) 1.45,08, 4. Mair (It) 1.45,27, 5. Wasmeier (WD) 1.45,77, 6. Boyd (Can) 1.45,80.
            Eindstand wereldbeker afdaling: 1. Zurbriggen (Zwi) 122, 2. Mair 108, 3. Boyd en Heinzer 94.
            Wereldbeker slalom, mannen: 1. Tomba (It) 1.41,41,2. McGrath (VS) 1.41,63, 3. Mader (Oos) 1.41,66, 4. Wörndl (WD), 5. Stenmark (Zwe) 1.42,64, 6. Sundqvist (Zwe) 1.42,98.
            Stand wereldbeker slalom: 1. en winnaar Tomba 249, 2. Mader 52, 3. McGrath 42. Combinatie, mannen: 1. Mader 36.44 punten, 2. Zurbriggen 50.34, 3. Strolz (Oos) 69.77, 4. Piccard (Fr) 82.99,5. Halvarsson (Zwe) 94.27,6. Muller (Zwi) 101.44.
            Stand wereldbeker algemeen: 1. Zurbriggen 260, 2. Tomba 249, 3. Mader 161. OSLO: wereldbeker springen: 90-m schans, eindstand: l.Johnson (No) 217,2 punten (97,5 en 105,5 meter), 2. Fidjestil (No) 202 (94,5 en 103), 3. Stranner (Oos) 194,3 (90 en 102), 4. Dluhos (Tsj) 192,9 (89 en 104,5), 5. Klauser (WD) 190,9 (91,5 en 102), 17. Nykanen (Fi), 85 en 100.
            Eindstand wereldbeker: 1. Nykanen 281, 2. Ploc (Tsj) 174, 3. Parma (Tsj) 120, 4. Weissflog (OD) 111.
        • Tennis
          • KEY BISCAYNE: GP toernooi,
            Mannen: derde ronde: Wilander (Zwe) - Volkov (SU) 6-3,6-7, 6-4, 6-2, Woodforde (Aus) - Muster (Oos) 6-2, 7-6, 3-6, 7-5, Noah (Fr) - Smid (Tsj) 7-6, 6-2, 6-2, Krishnan (Ind) - Jaite (Arg) 3-6, 6-3, 6-3, 6-3, Rive (VS) - Fitzgerald (Aus) 6-2, 6-7, 7-5, 7-5, Mayotte (VS) - Annacone (VS) 7-6, 6-3, 6-3, Tsjesnokov (SU) - Reneberg (VS) 6-3 6-2 6-3, Forget (Fr) - Purcell (VS) 6-3,6-4,6-4, Mansdorf (Isr) - Zivojinovic (Joe) 6-4,6-7,6-3,6-1, Connors (VS) - J. Sanchez (Sp) 6-1, 6-4, 6-4, Pernfors (Zwe) - Seguso (Vs) 6-2, 6-0, 6-4, Berger (Vs) - Cane (It) 6-3, 6-0, 6-2, Krickstein (VS) - Agassi (VS) 4-6,4-6,6-3,7-5,1-0, Agassi geeft op.Jarryd (Zwe) - Frawley (VS) 6-3, 6-2, 6-4, E. Sanchez (Sp) - Gurfein (VS) 3:6, 6-3, 3-6, 6-2, 6-4, Mecir (Tsj) - Goldie (VS) 6-2, 6-2, 6-3.
            Vrouwen: dubbel: tweede ronde: MacGregor/MacGregor (VS) - Bollegraf/Van der Torre (Ned) 6-4, 6-0.

        Uitslagen Nederlandse voetbalcompetitie



        Bronnen: NRC, Volkskrant, Parool

        Oranje '88 blog: Nederland bereidt zich voor, samen met Andre Hazes

        $
        0
        0







        H
        et Nederlands Elftal bereid zich voor op het EK 1988. Voor het eerst in 8 jaar zal Oranje op 
         een eindtoernooi aanwezig zijn. Via dit blog volgen we de stappen van Oranje richting Duitsland.

        De eerste horde is een oefenwedstrijd tegen Engeland op het heilige Wembley in Londen. We volgen de voorbereiding van Oranje via dit blog tot en met het eindtoernooi in Duitsland. 


        • [message]
          • 21 maart: De vermoedelijke opstelling van Oranje
            • Het treffen op Wembley kwalificeerde Michels als een test en een prestigeslag tegelijk. „Maar de uitslag vormt geen indicatie voor het Europese toernooi. Als je vijf keer tegen elkaar speelt, rolt er vijf keer een ander resultaat uit. Bovendien liggen tezijnertijd in Düsseldorf de kaarten anders. Dan hebben we beiden al een poule-wedstrijd achter de rug."

              Vermoedelijke opstelling Nederlands elftal: Van Breukelen, Troost, Koeman, Koot, Silooy, Van Aerle, Mühren, Vanenburg, Gullit, Bosman, Van 't Schip. Wisselspelers: Hiele, Bosz, Wouters, Kruzen, Kieft.
        • [message]
          • 20 maart: Michels maakt een ongewone keuze

            • Rinus Michels heeft zeer verrassend Peter Bosz van eerstedivisie-koploper RKC toegevoegd aan de Nederlandse selectie voor de vriendschappelijke interland tegen Engeland, woensdagavond op Wembley. Ook PSV-er Adick Koot kreeg alsnog een uitnodiging van de bondscoach.



              Michels werd gisteren geconfronteerd met de afzegging van Ajax-libero Ronald Spelbos, die tegen Fortuna Sittard niet in actie kwam. Overigens is ook Bosz verre van fit, maar om zijn uitverkiezing niet in gevaar te laten komen, verzweeg hij een blessure aan zijn linkerknie.

              Spelbos tobt al enige tijd met een oude knieblessure. Bij het Europa Cupduel tegen Young Boys liet hij het ploegbelang prevaleren en speelde toch. Wembley' is voor hem niet haalbaar.

              Ruud Gullit kan wel van de partij zijn. De ster van AC Milan en Oranje was zaterdag nog licht ziek (griep), maar speelde gisteren gewoon mee bij zijn club en scoorde zelfs. Het wegvallen van Spelbos uit de selectie, die vijftien man telde, haalde een streep door de rekening van Michels. "Spelbos was toch iemand met een vaste plaats. Ik was van plan met vijftien spelers naar Londen te gaan. Ik wilde er niet zomaar mensen bij betrekken voor één wedstrijd. Er stonden twee namen op mijn reservelijstje, Bosz en Koot. Ze gaan nu allebei mee, want ik heb geen voorkeur. Daarvoor ken ik hen onvoldoende. We zullen de komende maanden scherp in de gaten houden wie er in aanmerking komen voor de selectie van 20 man voor het Europees kampioenschap."

              De keus van Peter Bosz, by RKC doorgaans de meest verdedigende en corrigerende middenvelder, is opmerkelijk. Sinds Jan Klijnjan (destijds van DFC en later Sparta) is er geen speler uit de eerste divisie opgeroepen voor Oranje.



        21 maart 1988: Geen sporter verliest graag, laat staan expres

        $
        0
        0

        Hier zijn we weer met de dagkoersen. Wat gebeurde er de afgelopen dag in 1988? Het meest opvallende was wel dat tafeltennis coach Jan Vlieg zijn spelers expres liet verliezen. 

        Jan Vlieg is tafeltennis professor. Een man met een grote baard. Die tafeltennis leeft en eet. Ietwat morsig. Trainingsjack open, de mouwen opgestroopt. Die Jan Vlieg, die had het allang berekend. Van Oostenrijk moest verloren worden.

        Vlieg had uitgedokterd dat een overwinning of een nederlaag met gering verschil tegen Oostenrijk volstrekt niet van pas zou komen.

        In dat geval namelijk zou zijn ploeg het in de nog resterende wedstrijd — met als inzet een plaats in de eerste divisie — moeten opnemen tegen in zijn ogen gevaarlijke landen als Turkije of Denemarken.

        Liever zag Vlieg zijn manschappen in de promotieronde gekoppeld aan Finland, een ploeg van wie Nederland in de lange traditie van het Europees kampioenschap nimmer verloor. En dus verloor Oranje. Een knap staaltje competitievervalsing?

        Roomser dan de Paus
        Jan Vlieg strijkt eens door zijn baard. Met zijn noordelijk accent (Gronings om precies te zijn) komen zijn klanken schel onder zijn baard vandaan. "Het fenomeen van partijen weggeven is op zich laakbaar. Maar waarom zou ik roomser zijn dan de paus? Met opzet verliezen is in de topsport aan de orde van de dag. In de superliga komen coaches doodgemoedereerd met derderangs spelers aanzetten en tijdens dit EK laat mijn Poolse collega als hem dat uitkomt zijn sterkste spelers, Grubba en Kucharski, buiten de ploeg. Het is niet in eerste aanleg ons te verwijten dat we af en toe manipuleren.

        We maken alleen maar gebruik van de mogelijkheden die het toernooi-systeem ons biedt. Als men van mening is dat onze handelwijze niet in de haak is, moet men niet bij ons zijn, maar bij de heren die het wedstrijdschema hebben ontworpen."

        Dorps
        Tafeltennis is een wereldsport maar in Nederland heeft het iets dorps. Vlieg is nu heel stellig over dit ingecalculeerde verlies maar was een jaar eerder in New Dehli niet te spreken over het gedrag van dames bondscoach Gerard Bakker.

        Ook die liet Nederland verliezen. Bettine Vriesekoop en Mirjam Kloppenburg weigerden hieraan mee te werken, waardoor de reserves Gerdie Keen en Emilie Noor de kastanjes uit het vuur moesten halen. Ook de reserves hadden geen trek in verlies.

        Met tranen in de ogen deed men toch wat Bakker eiste. Topland China werd daardoor weliswaar gemeden, maar geen enkele topsporter verliest graag, laat staan expres.

        • [message]
          • 21 maart 1988
            • Mathieu Hermans verslaat Sean Kelly in de Catalaanse weekOp de Spaanse wegen is Matthieu Hermans onstuitbaar. De openingsetappe gisteren in de Catalaanse Week betekende zijn negende bloementuil. Dat aantal moet onderverdeeld worden in acht persoonlijke successen en één eerste plaats in een ploegentijdrit
        • [message]
          • Oranje blog: De weg naar Munchen
            • Rinus Michels heeft een alternatieve opstelling voor Oranje in zijn hoofd. Vooral achterin moet Michels improviseren. Lees hier meerover de avonturen van Oranje richting het EK van Duitsland.
        De uitslagen van 21 maart
        • [vtab]
          • Wielrennen
            • Catalaanse week,
              Eerste etappe: 1. Hermans (Ned) 211 km. in 6.10.09, 2. Kelly 3. Villamajo (Spa) op 1 seconde, 4. Peeters (Bel) 5. Ruiz-Cabestany (Sp), 6. Garnier (SP)''7. Aja (Sp), 8. Dhaenens (Bel), 9. Echave '"• Hürlimann (Zwi), 15. Kuiper (Ned)
        Bron: Volkskrant, Limburgs Dagblad

          Johan Cruijff, baanbreker en grensverlegger, is niet meer

          $
          0
          0
          Op 24 maart 2016 overlijdt Johan Cruijff. Nederlands beste voetballer is opeens niet meer. Een meer baanbrekende en grensverleggende sporter dan Cruijff is er nooit geweest.



          De vraag werd de laatste jaren nogal eens gesteld, of Lionel Messi beter is dan Johan Cruijff. Geloof me Messi is niet beter dan Cruijff. Cruijff was groter. Baanbrekend, grensverleggend.

          Overal waar Johan Cruijff kwam, als speler, als coach of als adviseur, bracht hij het niveau naar een hoger plan. Niet alleen door zijn spel of zijn tactische inzicht, maar vooral vanwege zijn geloof in zichzelf en in zijn omgeving. Cruijff wilde altijd verder. Er bestonden geen grenzen.

          In de jaren '60 was Ajax een kneuterige Nederlandse club. Soms werd men kampioen en vaak werd men in de eerste of tweede ronde van de Europa Cup uitgeschakeld. Totdat Cruijff een pact met Rinus Michels sloot en Ajax op een woensdagavond in de mist Liverpool versloeg. Die overwinning was ongekend in de Nederlandse sport. Het Liverpool van Bill Shankly. Een grootheid in het voetbal. Verslagen door Nederlanders. Dat kon niet. Maar door Cruijff kon het wel.

          Hetzelfde presteerde Cruijff bij Barcelona. Barcelona ging letterlijk al jaren gebukt onder het juk van Madrid. Franco onderdrukte de Catalanen en Real Madrid heerste op het veld. Cruijff ging in 1973 Michels achterna. Hij maakte Barcelona kampioen. Maar deed nog iets veel groters. Real Madrid werd in eigen huis met 0-5 verslagen. Tot voor kort gingen volwassen Spaanse mannen huildend op de knieën voor Johan Cruijff. Cruijff had de Catalanen letterlijk onder het juk van de overheerser uitgevoetbald.

          Toen Cruijff vervolgens zijn zoon Jordi noemde, werd hij helemaal een held. Cruijff werd een politiek statement toegedicht, het is de vraag of hij het zo bedoelde, maar het lukte hem wel om de ambtenaar te overreden om Jordi in plaats van Jorge aan de burgerlijke stand toe te voegen.

          Het Nederlands Elftal? Het wordt eentonig, maar ook daar stretchte Cruijff de verwachtingen. Nederland ging naar het WK van 1974. De voorbereiding was een zooitje. Niemand had enige verwachting. Niemand? Behalve Johan Cruijff. Toen een journalist hem interviewde, liet Cruijff terloops weten dat hij vanaf 8 juli zijn vakantie had geboekt. 8 juli Johan? Maar dat is een dag na de finale. Cruijff vond dat volkomen logisch, we kwamen toch zeker om te winnen?

          Het gevolg is bekend. Het Oranje van 1974 staat voor eeuwig in de top 5 van meest roemruchte teams die ooit om de velden stonden. Europese en Zuid-Amerikaanse tegenstanders werden verpletterd. Met  mooi, maar ook soms met hard spel. Nooit werd er mooier voetbal gespeeld door een Nederlands team dan in 1974. En weer werden de verwachtingen overtroffen. Een Nederlands elftal dat een WK finale haalde. Zonder Cruijff was dat in latere jaren ook niet gelukt. Cruijff bracht al zijn teams bewustzijn mee. Niets is onmogelijk.

          Zakelijk en eigenwijs
          In de jaren '70 en '80 werd hij nogal eens als geldwolf weggezet. Zeker in combinatie met zijn schoonvader Cor Coster genoot hij een bedenkelijke reputatie. Maar onder invloed van Coster werd Cruijff een zelfverzekerd zakenman. Daarin maakte hij ooit één slippertje toen hij belazerd werd door een Franse zakenman. Cruijff die eigenlijk als gestopt was met voetbal, moest door geldnood, weer het veld op. Maar ook daar maakte hij een mooi kunststukje van.

          Cruijff kon bijzonder hard zijn voor bestuurders. Maar nu terugkijkend had hij wel een punt. In de roerige jaren '60 en '70 waren de oude mannen met sigaar in de mond nog leidend op het werk. Tegenspraak werd niet geduld. Cruijff had daar maling aan. Al heel vroeg in zijn carriere gaf hij al aan: "In principe heb je als voetballer een hele korte carriere. Dan moet je er alles uithalen. Ook financieel. Er komen wel duizenden mensen voor je naar het stadion. Een gedeelte van die inkomsten behoren ons de voetballers toe en niet alleen de club".

          Naast voetbalvirtuoos was Cruijff ook taalvirtuoos. Dit in combinatie met eigenwijsheid, hij claimde werkelijk overal verstand van te hebben, maakte hem ook een grootheid. Een aantal tegeltjeswijsheden van Cruijff zoals 'Elk nadeel, heb zijn voordeel' hebben een vaste plaats gekregen in de Nederlandse taal. Die eigenwijsheid en soms misplaatste zelfverzekerdheid maakte soms ook slachtoffers. Leo Beenhakker wilde de maestro ooit een dreun verkopen en ook Frank Rijkaard werd doodmoe van de aanwijzingen van zijn trainer.

          Bijzondere speler
          De herinnering die blijft hangen aan Johan Cruijff is dat van een voetballer die clubs en landen verder bracht dan ze ooit hadden kunnen dromen, maar daarnaast vooral een fantastische voetballer was die op intuïtie mensen in vervoering bracht.

          Een penalty met zijn tweeën nemen, direct na de verzorging een bal ontvangen en hem vanaf 20 meter met de bandage in de hand over de keeper lobben, of binnen 20 seconden solerend in een WK finale een penalty afdwingen, Johan Cruijff was een begaafde voetballer en een bijzonder mens. Het boegbeeld van Nederland is ons nu ontvallen. Je mag best weten, ik ben er werkelijk van ontdaan.




          LIVE: Engeland-Nederland in Londen. De volledige oefenwedstrijd.

          $
          0
          0
          Nederland speelt vanavond tegen Engeland op Wembley. De wedstrijd wordt gespeeld in het kader van de voorbereiding op het EK 1988. Engeland en Nederland zitten in dezelfde poule, maar oefenen toch.

          Dit zijn beelden van de volledige wedstrijd, het commentaar is Oost-Europees zeg maar.


          1 mei 1994: Ayrton Senna overlijdt in ramp Grand Prix op Imola

          $
          0
          0


          Drievoudig wereldkampioen Ayrton Senna overlijdt op 1 mei 1994  na een ongeluk met zijn Formule I-racewagen in de Grote Prijs van San Marino op het circuit van Imola in Italië. De Braziliaan, een legende uit de racesport, is op circuit niet het enige slachtoffer. Daarmee wordt de Grand Prix van San Marino één van de grootste ramp Grand Prix in de geschiedenis van de Formule 1.

          Zaterdag was de Oostenrijker Roland Ratzenberger al dodelijk verongelukt tijdens de trainingen. Bovendien ontsnapte de Braziliaan Rubens Barrichello vrijdag aan de dood en raakten op zondag vier technici en tien toeschouwers gewond. 

          De 34-jarige Braziliaan Senna, die werd beschouwd als de beste coureur van zijn generatie en dit jaar favoriet was voor het wereldkampioenschap, reed tijdens de race in de zevende ronde van de wedstrijd rechtdoor waar de weg naar links boog. 

          Zijn wagen botste met een snelheid van ongeveer tweehonderdzeventig kilometer per uur frontaal op een betonnen muur. Hij was bewusteloos toen hij uit het wrak werd gehaald en met een helicopter naar een ziekenhuis in Bologna werd vervoerd. 

          Volgens doktoren was Senna's voorhoofd verbrijzeld en was opereren onmogelijk. Senna raakte in een coma en werd vier uur na het ongeluk 'klinisch' dood verklaard. 

          Hij werd, zo schrijft de Italiaanse wet voor, na het ongeluk nog enkele uren kunstmatig in leven gehouden. 

          Imola is één van de allersnelste Formule I-circuits. Zaterdag was Ratzenberger met een snelheid van ruim driehonderd kilometer per uur uit de bocht gevlogen. Hij brak daarbij zijn nek. Vrijdag was de Braziliaanse coureur Rubens Barrichello ontsnapt aan de dood. Hij stapte met lichte kneuzingen uit zijn zwaar verongelukte wagen. De Grand Prix werd gisteren na het ongeluk van Senna stilgelegd, opnieuw gestart en gewonnen door Schumacher. 

          Bij een pitsstop verloor een van de wagen een wiel waarna vier monteurs werden aangereden. Een van hen brak een been, een ander werd met shock opgenomen in een ziekenhuis. Bij een botsing tijdens de start vlogen er brokstukken in het publiek waardoor er negen toeschouwers en én politieman gewond raakten. 

          Ayrton Senna had zijn eigenaardigheden, maar zowel vriend als vijand koesterden vooral een diepe — soms afgunstige — bewondering voor zijn absolute vakmanschap, professionalisme en gedrevenheid.


          Die aspecten tilden Senna — ook in zijn geboorteland Brazilië waar hij als een volksheld werd vereerd — uit boven het prototype van de gemiddelde Formule I-coureur.

          Op het circuit straalde Senna in tegenstelling tot de meeste van zijn collega's nog iets uit van het avontuur dat de Formule I in het verleden zo aantrekkelijk maakte.

          Toen het grote geld, de sponsors, de elektronika en de politiek van het overkoepelende raceorgaan de FIA het miljardenspektakel nog niet beheersten, maar de capaciteiten van de rijder centraal stonden. Het constant zoeken naar snelheidslimieten die zelfs volgens de maatstaven van gerenommeerde collega's niet voor mogelijk werden gehouden bestempelde Senna tot de koning van de pole-positions. 

          Zijn eigenaardige gedrag werd door collega's uitsluitend geaccepteerd omdat hij de beste was, een vakmanschap dat zelfs schoorvoetend moest worden erkend door andere groten uit het tijdperk Senna als Nigel Mansell, Alain Prost, Niki Lauda en Nelson Piquet. 

          Senna was een mysterie voor velen. In zijn succesjaren bij McLaren had Ron Dennis een Mexicaan, Joe Ramirez, ingehuurd omdat die met zijn Latijnsamerikaanse inslag tenminste nog enig contact had met Senna, die kort van stof was in zijn commentaar op crashes en mislukte races. 

          In 1994 reed Senna voor het eerst voor Williams. Senna voelde zich niet echt thuis in de nieuwe Williams, waarmee hij de eerste twee races van dit seizoen onbegrijpelijk in de fout ging voor een coureur van zijn kaliber.


          Ook voor de race op Imola zou hij na het fatale ongeluk bij de training van de Oostenrijker Ratzenberger telefonisch tegen zijn vriendin hebben geklaagd dat de race „onder een slecht gesternte stond." 

          Senna had wel wat met hogere machten en geloof in het lot. In Monte Carlo — waar 'magie' Ayrton weer eens een onwerkelijk snelle trainingsronde had gerealiseerd — verklaarde hij tijdens een interview eens met zachte, bijna zalvende stem, dat hij een vreemd licht in de tunnel onder hotel Loews had waargenomen en dat hij het gevoel had alsof een hogere macht het stuur van hem had overgenomen. 

          Zijn geloof in de Heer, dat volgens Senna door journalisten volslagen verkeerd is geïnterpreteerd, bleef de laatste tijd in interviews onbesproken. Hoewel hij op de renbaan vaak over een beschermengel beschikte. 

          Bijvoorbeeld bij de crash met 220 kilometer per uur waarbij hij in Mexico recht in de vangrails knalde. Of bij de lakonieke manier waarop hij in 1991 — eveneens in Mexico — onder zijn wagen vandaan kroop nadat hij bij 250 kilometer per uur over de kop was geslagen en met zijn bolide in het zand terecht was gekomen. 

          Niki Lauda borduurde in zijn commentaar door op de ‘hogere machten’: „Aan de auto van Senna mankeerde vrijwel zeker iets", meende oud-wereldkampioen Lauda die de race op televisie volgde. „God heeft de Formule I de laatste jaren beschermd. Een engelbewaarder zweefde voortdurend boven het circus. Van de ene op de andere dag is hij daarmee gestopt."

          Op zondag 1 mei 1994 ging het mis. Goed mis. Eén van de grootste rijders aller tijden is de Formule I daarmee ontvallen.

          Bronnen: Trouw, Volkskrant, Parool, Telegraaf

          Ook vandaag: 
          • [message]
            • ##calendar##  Sportvandaag
              • 1985 - Het Nederlands voetbalelftal speelt met 1-1 gelijk tegen Oostenrijk in de WK-kwalificatiereeks. Wim Kieft opent de score voor Oranje in de 55ste minuut. 
                1994 - Formule 1 coureur Ayrton Senna verongelukt tijdens de Grand Prix van San Marino op het circuit van Imola. 

                1994 - Ajax wordt kampioen van Nederland
            • ##history##  Sporthistorie
              • 1994 - Formule 1 coureur Ayrton Senna verongelukt tijdens de Grand Prix van San Marino op het circuit van Imola.
            • ##birthday-cake##  Jarig vandaag
              • 1946 - Valeri Moeratov, Russisch schaatser
                1954 - Géry Verlinden, Belgisch wielrenner
                1964 - Yvonne van Gennip, Nederlands schaatsster
                1966 - Olaf Thon, Duits voetballer
                1968 - Oliver Bierhoff, Duits voetballer
                1974 - Lornah Kiplagat, Keniaans/Nederlands atlete
                1975 - Marc-Vivien Foé, Kameroens voetballer (overleden 2003)
            • ##calendar##  Event
              • Geen events

          Jarig op 1 april: Rob Baan negeert Ajax-spelers

          $
          0
          0
          Rob Baan


          Rob Baan mag in 1981 heel even bondscoach zijn en doet dan iets bijzonders. Hij selecteert 7 spelers van Az, maar geen enkele speler van Ajax. Dat is in jaren niet meer gebeurd. 
          In 1978 verruilde Baan VVV voor de KNVB. Hij werd assistent-bondscoach onder 
          Jan Zwartkruis en gaf les aan de trainersopleiding van de KNVB. 


          Nadat Zwartkruis in januari 1981 zijn ontslag nam, was Baan korte tijd als interim-trainer de eindverantwoordelijke voor het Nederlands elftal. In de eerste interland onder zijn leiding, thuis tegen Cyprus in februari 1981, baarde hij opzien door in zijn selectie geen spelers van Ajax op te nemen.

          In de opstelling stonden Romeo Zondervan en zeven spelers van 
          AZ'67 (John Metgod, Spelbos, Hovenkamp; Arntz, Peters, Jonker; Pier Tol). Nederland won met 3-0. Bij de volgende interland, op 25 maart 1981 tegen Frankrijk (1-0 zege), zat de nieuwe bondscoach Kees Rijvers op de bank, hoewel zijn contract nog niet formeel was ingegaan. Op 29 april 1981 mocht Baan vervolgens weer de honneurs waarnemen, in een met 0-1 gewonnen wedstrijd in en tegen Cyprus. Vanaf 1 juli 1981 was Baan weer assistent, onder Rijvers.
           

          • [message]
            • ##comments##  Ook jarig op 1 april
              • Peter Knegjens (Rhenen1 april 1916 – Amsterdam11 januari 1996). Verslaggever, vaak te horen als commentator, van sporten als atletiek, boksen, zwemmen en motorsport. Als radioverslaggever werd hij het bekendst door zijn commentaar bij de gouden races van Fanny Blankers-Koen tijdens de Olympische Spelen van Londen in 1948."Zij heeft de baan gegeseld" riep hij na een van haar zeges. Er werd in die tijd wel gezegd dat hij sneller sprak dan Fanny kon lopen. Hij versloeg niet alleen sport, maar was bijvoorbeeld ook actief als verslaggever tijdens de Watersnood van 1953. Ook was hij "speaker" bij vele motorcrossen en wegraces.

                Leo Canjels
                 (Princenhage1 april 1933 – Breda26 mei 2010) was een Nederlands voetballer en voetbalcoach. Hij speelde in zijn carrière zeven seizoenen voor NAC Breda. Hij kreeg al gauw de bijnaam het kanon vanwege zijn harde schot. Hij werd twee keer topschutter in de Eredivisie. Hij was ook trainer van onder meer Club BruggeCercle Brugge en NAC Breda. Hij speelde ook drie keer voor het Nederlands voetbalelftal.


                Robert (Rob) Baan
                 (Rotterdam1 april 1943) is een Nederlands sportbestuurder en voormalig voetbaltrainer. Hij was onder meer trainer van FC VVVRoda JC en FC Twente, assistent-trainer van PSV en assistent- en interim-coach van het Nederlands elftal. Met FC Den Haag (1986) en Cambuur Leeuwarden (1992) werd Baan kampioen van de Nederlandse Eerste divisie.

                Antoon (Tonny) Bruins Slot
                 (Amsterdam1 april 1947) is een Nederlands voetbalcoach die vooral bekend is om zijn analyses van wedstrijden en tegenstanders. 
                Bruins Slot was in 1985 voor korte tijd de hoofdtrainer van Ajax nadat Aad de Mos vanwege een conflict met het bestuur was opgestapt. Hij maakte de competitie af en zat de laatste vijf wedstrijden van het seizoen als hoofdcoach op de bank en pakte met Ajax de titel in de Eredivisie.
                In de jaren 1990 was Bruins Slot jarenlang de rechterhand van Johan Cruijff bij FC Barcelona, waar hij grote successen behaalde, waaronder eenmaal de Europacup II (1989), eenmaal de Europacup I (1992) en vier landstitels (1991 - 1994).

                Reynaud Syverne (Rey) Robinson
                 (Fort Meade1 april 1952) is een voormalige Amerikaanse atleet, die zich had toegelegd op de sprint. Hij nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen, maar veroverde bij die gelegenheid geen medailles
                In München won Rey Robinson zijn serie in 10,56. Daarna vertrokken hij, Eddie Hart en de derde Amerikaanse sprinter Robert Taylor terug naar hun verblijven in de veronderstelling, dat hun kwartfinales ´s avonds om zeven uur zouden plaatsvinden. Dit bleek echter een blunder van hun coach Stan Wright, die was uitgegaan van een inmiddels achterhaald tijdschema. 
                In werkelijkheid waren de kwartfinales geprogrammeerd om kwart over vier. Toen zij vervolgens in het hoofdkwartier van het Amerikaanse televisiestation ABC naar beelden op de monitor stonden te kijken, verschenen ineens de kwartfinales van de 100 m in beeld. Nadat ze eerst verbijsterd waren, brak er paniek uit bij de drie sprinters. In allerijl werden ze naar het Olympisch stadion vervoerd. Taylor was juist op tijd en werd tweede achter Valeri Borsov. Maar voor de twee anderen was het te laat, omdat hun races al gelopen waren. Taylor won een dag later de zilveren medaille
                Terwijl Eddie Hart later ten minste nog een gouden medaille kon behalen op de 4 x 100 m estafette, werd Robinson op dit nummer niet ingezet en was zijn olympisch optreden voorbij.


                Giancarlo Antognoni
                 (Marsciano1 april 1954) is een voormalig Italiaans voetballer. Hij speelde op het middenveld een spelbepalende rol. Hij begon zijn carrière bij Astimacobi. Vervolgens speelde hij het grootste gedeelte van zijn loopbaan bij Fiorentina, om af te sluiten bij het Zwitserse Laussanne-Sport. Met Fiorentina won hij in 1976 de Coppa Italia.

                Roberto Pruzzo
                 (Crocefieschi1 april 1955) is een Italiaanse ex-voetballer.Pruzzo maakte deel uit van het team van AS Roma dat in het seizoen 1982-83 voor de tweede keer in de clubgeschiedenis de Italiaanse landstitel won.
          Bron: Wikipedia

          Viewing all 502 articles
          Browse latest View live