Quantcast
Channel: De Sportkroniek
Viewing all 502 articles
Browse latest View live

5 januari 2014: Eusebio ontdekt door Nederlandse pater

$
0
0
Op 5 januari 2014 overleed Eusebio. Een voetbalicoon uit Portugals kolonie Mozambique. Bekend van Eusebio zijn zijn vele landstitels voor Benfica, zijn derde plaats op het WK in Engeland en zijn Europa Cup I overwinning op Real Madrid. In 1962 werd de laatstgenoemde overwinning gehaald in Amsterdam. 

Maar Eusebio had nog een connectie met Nederland. Zijn ontdekker was een pater uit Tegelen. Die kende het jonge talent van jongs af aan en ontkracht in 1962 maar meteen dat Eusebio een schelpenvisser was. 

Pater Beurskens is de naam. Het artikel komt uit de Telegraaf in 1962. Net na de winst van Benfica op Real Madrid. Pater  Beurskens was erbij als toeschouwer met buitengewone aandacht voor Eusebio, zijn pupil.

"Eusebio is bij mij op de lagere school gekomen. Men zal van mij niet horen dat ik hem voetballen heb geleerd, want een natuurtalent behoef je wat dat aangaat niets te leren. Bijschaven, opvoeden, dat kan je natuurlijk wel, en dat is in het schoolelftal ons gebeurd" aldus Beurskens.

" Ik zag het onmiddellijk: een ongelooflijk atleet, die schieten kon als de beste. In de schoolploeg, die achter de pastorie op een stuk zandgrond speelde, haalde je hem tussen al die donkere jongetjes zo eruit. ledereen die hem bekeek stond toen al verbaasd over de verbazingwekkende aanleg die het joch toonde".

Parochianen
Eusebio, maar ook doelman Alberto da Costa Pereira en linksbinnen Mario Coluna van Benfica zijn vroegere parochianen van hem. Genoeg reden om naar Amsterdam af te reizen om de Europa Cup finale te aanschouwen. Beurskens reisde via Lissabon naar Amsterdam. Hij zat zowaar in hetzelfde vliegtuig als Benfica.

Bij moeder
"Geweldig vonden ze dat toen ze mij terugzagen. En ik vond het ook prachtig", aldus pater Beurskens. Die had overigens nog een speciale boodschap voor Eusebio. Netvoor zijn vertrek uit Mozambique was hij nog even bij Eusebio's moeder was langs gegaan. Zodoende kon Eusebio uit de mond van zijn oude schoolmeester vernemen dat het thuis allemaal nog naar wens ging en dat hem veel succes werd gewenst!

Schelpenvisser? 
De Telegraaf heeft in 1962 nog een prangende vraag voor de pater: „Is het waar dat Euseblo schelpenvisser is geweest, zoals overal gezegd en geschreven is?""Toen hij bij mij van school ging heeft hij net zoals iedereen dat doet op Mozambique een baantje gezocht".

"Wat het was weet ik niet meer precies, maar met schelpen ophalen had het in ieder geval weinig te maken. Misschien dat hij wel eens heeft gevist. Ik heb vroeger ook met een hengel aan de Maas gezeten. Maar daarom ben ik nog geen visser".

Bron: De Telegraaf/ 5 mei 1962

5 januari 1978: Bettine Vriesekoop op Oost-Europese wijze naar de top

$
0
0
Opeens was daar een talent van 16 achter de tafeltennistafel. Als enige versloeg ze eind 1977 tweemaal een Chinese tegenstander. Vooral door Bettine Vriesekoop ontstijgt tafeltennis de status van 'pingpong'. Vriesekoop gaat in 1978 voor de Europese titel. Bijgestaan door de strenge coach, Gerard Bakker.

Het is al wel eens benoemd in eerdere artikelen; de Nederlandse sportwereld is eind jaren '70 nog niet zo professioneel. Voetbal, schaatsen of tafeltennis, het is allemaal amateurisme met veel goede wil ingevuld door enthousiaste sporters en coaches. Sporten is nog vooral bedoeld als leuke bezigheid naast je werk. Niet als voornaamste doel in het leven.

Sporters als Betinne Vriesekoop zijn ware pioniers. Zij benaderen de sport tegen alle stromen in maniakaal. Zes uur trainen? Ja in China. Of in de DDR. Waarom zou je zes uur achter een tafeltennistafel staan? Zes uur per dag, ja.

Voor die twijfelaars heeft Bettine, 16 jaren jong,  een boodschap: "Waar je zin in hebt, vragen ze me altijd. En dan zeg ik altijd maar: Waar jij zin in hebt om een hele avond achter de bar te hangen."

Buitenbeentje
"De mensen begrijpen mijn gedrag vaak niet, ook niet in de tafeltenniswereld. Als ik in het buitenland ben bij een toernooi slaap ik vaak, of pak een leesboek als ik niet hoef te spelen. Pas in
Frankrijk maakte ik het nog mee. Dat ik even naar m'n kamer ging om te liggen. De volgende morgen om acht uur werd ik pas weer wakker. Het moet wel dat ze me als buitenbeentje zien. Bij de WK in Birmingham was ik eens om elf uur nog op, nadat we gepromoveerd waren. Iedereen vroeg me: 'Moet jij niet naar bed'.

Bettine Vriesekoop wordt eind jaren '70 al op Oost-Europese getraind. Ze wordt daarin gestuurd door Gerard Bakker. Die wordt al snel voor tiran uitgemaakt. Want hoe haal je het in je hoofd om zo'n jong meisje over de kling te jagen?

Vier jaar geleden kwam ze schuchter bij Avanti, typische dorpsclub in Hazerswoude, een kijkje nemen en was verloren. "Ik was verhuisd naar het dorp en moest wel naar Avanti. Al m'n vriendjes zaten daar. Ik herinner me nog, dat ik het prachtig vond, dat ze van me zeiden: jij hebt talent".

Bettine Vriesekoop is een eenling. Met teamgenoten, laat staan concurrenten, heeft ze niet zoveel. "We zijn allemaal op onszelf in de familie, we hebben er geen behoefte aan. Voor echte vrienden heb ik trouwens toch geen tijd en ik ben het liefst alleen. Vroeger met het jeugdteam moesten we voor een wedstrijd bijeen komen. Dat vond ik verschrikkelijk. Ik moet m'n eigen gang kunnen gaan. Buiten de trainingen wil ik helemaal niet over tafeltennis praten en bij wedstrijden mijd ik ook contacten met andere speelsters. Je maakt jezelf toch alleen maar stuk".

Vriesekoop leeft voor haar sport, maar heeft wel een einde voor ogen. "Voor m'n 25e zal ik echt wel gestopt zijn. Dit hou je niet vol tot je dertigste. Tegen die tijd ben je afgeleefd en dat wil ik nu ook weer niet."

Nieuws van 5 januari 1978:
  • Nederland heeft via bondsvoorzitter Wim Meuleman officieel geprotesteerd tegen het feit dat Italie groepshoofd dreigt te worden. FIFA-voorzitter Joao Havelange had daar eerder op gezinspeeld.
  • Cesar Luis Menotti, de bondscoach van Argentinie, heeft zijn team al vanaf 15 februari bij elkaar. vanaf dan begint voor de Argentijnen de WK voorbereiding.
  • Spanje zal 50.000 gulden per persoon ontvangen voor een WK overwinning. Een staalfabriek uit Spanje heeft hiertegen geprotesteerd. Zij vinden het bedrag gezien de werkloosheid en inflatie absurd.
  • Niet alleen afzeggingen in Nederland. Ook de Fransen worden getroffen door afzeggingen. Serge Chiesa zegt af voor het Franse nationale team. Hij wil zijn familie niet zo lang in de steek laten, zegt conditioneel niet op orde te zijn en hij heeft tenslotte een probleem met de schoenensponsor van de Franse ploeg. Zelf heeft hij een andere privé-sponsor.
Nieuws van 6 januari 1978:
  • Hij zou naar Ajax komen, maar uiteindelijk verkast Joe Jordan naar Manchester United
  • Bert Pronk gaat dan toch naa IJsboerke. De knecht van Raleigh kost de Belgische formatie wel een afkoopsom.
  • De KNVB laat weten dat de vrouwen van de spelers van Oranje niet mee mogen naar Argentinie

6 januari 1981: Oranje gelijk tegen Italie op Mini-WK

$
0
0
Jan Peters haalt uit. De aanvoerder van Oranje gaat met zijn schot Nederland  op gelijke hoogte brengen met Italie, 1-1. Peters deed dat via een schitterende goal. Nederland was begin 1981 actief op de 'Mundialito', oftewel het Mini WK.

We treffen Oranje hier overigens op een uniek moment: in vreugde. Veel viel er namelijk niet te juichen in Uruguay. Ruzie tussen officials, een persboycot, een dwalende bondscoach. En dat alles in een land waar met mensenrechten niet zo nauw werd omgegaan.

Gastheer Uruguay had alle wereldkampioenen uitgenodigd. Engeland had echter afgezegd en zodoende mocht de nummer twee van de laatste twee WK's '74 en '78 komen opdraven.


Weerstand

De deelname van Nederland trof veel weerstand. Vanuit de politiek maakte vooral de PvdA, via Max van den Berg, zich druk om deelname. Ook tegen de deelname aan het WK in Argentinie waren er protesten geweest. Nu, amper twee jaar later, zou Nederland weer optreden in een Zuid-Amerikaans land met een militaire dictatuur. Ook nu werden de protesten in de wind geslagen en ging Oranje naar Ururguay.


Zeperd
Nederland begon op 29 december aan de Mundialito. Kansloos werd er met 2-0 verloren tegen een zwak Uruguay. Nederland stelde daar echter, mede door een falende tactiek, nauwelijks iets tegenover. De Nederlandse spelers waren ook niet te spreken over de speelwijze. De Telegraaf stelde vanwege de kritische commentaren van de spelers meteen de positie van bondscoach Jan Zwartkruis ter discussie. 


Persboycot

Als gevolg van de houding van de Telegraaf en de Volkskrant boycotten de spelers vervolgens alle pers. Officials Herman Chouffoer en Eric Vilé beschuldigden elkaar wegens niet optreden naar de spelers en lekken naar de pers. De Nederlandse pers was helemaal klaar met de NOS en Telegraaf die volgens de andere kranten een voorkeurspositie hadden bij de KNVB. De sfeer die toch al niet om naar huis te schrijven was, werd er niet beter door.

Gelijkspel als overwinning

In bovenstaande hectische omstandigheden trad Nederland op 6 januari aan tegen Italie. Italie had even daarvoor ook met 2-0 van Uruguay verloren. Beiden landen waren dus al uitgeschakeld. Voor Nederland stond er veel op het spel. Een tweede keer gezichtsverlies was niet de bedoeling. De Italianen vingen de wedstrijd heel anders aan. Zowat hun hele reservebank mocht tegen Nederland opdraven.


Nederland speelde iets beter dan tegen Uruguay. Maar de Italianen lieten dat ook toe. Desondanks kwam Italie op voorsprong via Carlo Ancelotti. Enkele minuten later maakte aanvoerder Jan Peters via een mooie boogbal gelijk.


Nederland hield stand. Het had in Martin Jol, Michel Valke en invaller John Metgod goede spelers. Na afloop werd het gelijkspel met de nodige jubel gevierd. Gezien de status van de wedstrijd een opvallende reactie.


Kater

Nederland ving de Mundialito aan om de slechte start van de WK kwalificatie weg te spelen. Verliezen tegen Ierland (1-2) en Belgie (0-1) veranderden de toekomstige ontmoetingen tegen Cyprus en Frankrijk in alles of niets wedstrijden. De doelstelling werd totaal niet gehaald. Jan Zwartkruis rommelde met zijn tactiek en zijn opstellingen. De spelers werden niet gesterkt in het feit dat zij voldoende niveau hadden om het WK in Spanje te halen.


De pers was vernietigend na de twee wedstrijden in Uruguay. Jan Zwartkruis had genoeg aanknopingspunten gezien. Het waren loze woorden. Op 12 januari naam Zwartkruis ontslag.


Bronnen: Voetbal International, Leeuwarder Courant

Kees van de Wereld. Drager en bloemist wordt prof

$
0
0

Kees van der Wereld is net professioneel veldrijder geworden bij een Luxemburgs team. Kan hij mooi stoppen met het werken in de bloemenzaak van zijn vader en als vaste drager bij begrafenissen in Nieuwkoop.

Als de term 'de dood of de gladiolen' op iemand in de wielerwereld van toepassing is, is het Kees van der Wereld. De kersverse prof werkt in de bloemenzaak van zijn vader, maar is ook drager bij uitvaarten. „Mijn vader is voorzitter van de begrafenisonderneming hier. Zijn vader was dat ook. Ze kwamen er een keer één tekort, toen ben ik ingevallen. In Nieuwkoop ben ik sinds drie jaar vaste drager."

Kees van der Wereld bereid zich in de eerste week van januari 1978 voor op het Nederlands kampioenschap veldrijden. Vanochtend moest hij in het zwart als drager in actie komen tijdens een uitvaart. Een wat vreemde onderbreking in zijn aanloop naar de strijd om de Nederlandse titel, die zondag, in zijn woonplaats (de finish is zelfs voor de deur van zijn ouderlijk huis in de Dorpsstraat) wordt gehouden. „Oh nee, het maakt me weinig uit. Als ik er maar mee verdien. En zondag is zondag, dan rij ik voor wat ik waard ben."


Van der Wereld heeft intussen een nieuwe status. Hij is prof. In tegenstelling tot pioniers als Gerrit Scheffer, heeft Van der Wereld al een indrukwekkende erelijst. Van de tot nu toe 33 gereden crossen, eindigde hij maar liefst zesentwintig keer bij de eerste vijf en werd zelfs vijf keer eerste.

Van der Wereld ziet net als pionier Scheffer de charme maar ook de kneuterigheid van het veldrijden in. "Het kampioenschap voert hier zondag door het dorp. Dat is voor Nederland uniek. De meeste crossen worden in het bos gehouden. In België vertrek je bij het dorpscafé en kom je daar weer aan ook. In Luxemburg zijn we zelfs een keer dwars door de woongangen van een kasteel geweest. Misschien krijg ik zondag wel de druk dat ik voor het thuisfront rij. Die voel Ik nu nog niet, maar dat komt dadelijk ongetwijfeld."

Bron: Het Parool

Hoe de klapschaats 10 jaar later dan nodig populair werd onder de toppers

$
0
0
De klapschaats werd rond 2000 geïntroduceerd. Maar al in 1991 waren er al verregaande onderzoeken die het voordeel van de klapschaats bewezen. Schaatsers, leveranciers en coaches waren echter niet al te overtuigd van de winst van de schaats. 
Een ontluisterend verhaal over gemiste kansen, gebrek aan inzicht, roddel, achterklap en gestolen vuilniszakken. 

'Die klapschaats heeft alleen toekomst als je er bij de jeugd mee begint.' Een uitspraak van de uitvinder van de klapschaats, prof. Van Ingen Schenau, in het NRC in de winter van '91/'92. Hij bedoelde dat de klapschaats een aparte techniek vereist die je vroeg moet leren wil hij blijvend effect sorteren. Van Ingen Schenau blijkt ongelijk te hebben gehad. De klapschaats heeft nu succes onder de voeten van schaatsers die er niet jong mee zijn begonnen. Het tegenovergestelde van zijn bewering blijkt het geval: de jeugd begint pas met de klapschaats nu bewezen is dat het ding toekomst heeft.

Gerrit Jan van Ingen Schenau maakte als biomechanicus aan de Vrije Universiteit in Amsterdam twintig jaar geleden al een prototype maakte van een scharnierende schaats, waarbij enkelstrekking mogelijk was.


Maar hij weet ook dat het heel lang bleef bij die theorie. En dan blijkt ook dat er heel veel persoonlijke en vooral ook zakelijke belangen een rol hebben gespeeld om te proberen een revolutie in schaatsland te voorkomen. Daarom zou het nog eens tien jaar duren, voor dat de definitieve doorbraak van de ‘klapper’ kwam.

Er heeft dus bijna tien jaar lang een middel klaargelegen waarmee bijna gratis betere resultaten te behalen waren en niemand heeft het gebruikt. Waarom niet?


Er heeft dus bijna tien jaar lang een middel klaargelegen waarmee bijna gratis betere resultaten te behalen waren en niemand heeft het gebruikt.

Gebrek aan lef....
Ex-kampioen Hein Vergeer had daarover op de tv laatst een theorie: de schaatshallen waren net ingevoerd en de schaatsers waren zo druk met het vestigen van persoonlijke en wereldrecords dat hun hoofd niet stond naar nòg een verbetering. Een onbevredigend verhaal.

De echte originele Klapschaats (anno 1980) - Science Centre Delft (Delft/NL)

Op een kampioenschap gaat het erom zo hoog mogelijk te eindigen; waarom zou een schaatser van de tweede garnituur niet een keertje kampioen willen worden? Niemand wilde luisteren tot eindelijk één persoon genoeg lef had èn niks te verliezen. Dat kan. Domheid bestaat en toeval ook.

Opmerkelijk is het dat in die tussentijd alleen maar stiekem werd gereden op klapschaatsen. De eerste officieel geregistreerde tijd is de 40,63 van sprinter Ron Ket op de Jaap Edenbaan in Amsterdam in februari 1985, maar de doorbraak komt pas als in het gewest Zuid-Holland de junioren André Vreugdenhil en Raymond Barendse nationaal kampioen worden op de klapschaats. 

Ron Ket

Trainer Dick de Bles vertelt hoe een groep junioren toen een heel seizoen op klapschaatsen trainde naast een groep rijders op vaste schaatsen en op die manier een voordeel van tien procent aantoonden. 

De Bles herinnert zich hoe fel onder meer trainer Ab Krook ageerde tegen de opkomst van de klapschaats en noemt de ontwikkeling ‘stroop bij tien graden onder nul’. Tegelijk noemt hij de klapschaats de redding van de schaatssport, omdat de ontwikkeling op dat moment echt stil stond. 

Na Zuid-Holland stapten ook al gauw Friese junioren over op klapschaatsen en won Lemster Wieteke Cramer in 1997 de Jeugd Olympische Spelen in Zweden. Uiteindelijk zorgde trainster Sijtje van der Lende er voor dat de dames van de kernploeg de overstap maakten, met als resultaat dat Tonny de Jong tijdens wereldbekerwedstrijden in Berlijn de schijnbaar onverslaanbare  Gunda Niemann klop gaf.

Dat is wat Tonny de Jong overkwam toen ze de stoute schoenen aantrok. Toen iedereen klapschaatste, werd ze weer onopvallend zevende. Dat wil zeggen dat iedere schaatser die de afgelopen tien jaar bij de eerste acht is geëindigd op een groot kampioenschap had kunnen winnen als hij of zij als eerste klapschaatsen had gebruikt Pas na het succes bij Nederlandse rijdsters, durfden ook de mannen voorzichtig over te stappen. 

...of commerciële belangen?
Oud-kernploegcoach Henk Gemser vertelt dat hij snel overtuigd was van de voordelen. Hij spreekt liever van een evolutie, in plaats van een revolutie. Maar Gemser had grote moeite om bijvoorbeeld Europees- en wereldkampioen Hein Vergeer daarvan te overtuigen. 

Gemser weet nu dat er veel meer speelde, zoals de belangen van schaatsfabrikant Viking, waarbij directeur Jaap Havekotte heel bang was dat hij met een pakhuis vol oud ijzer bleef zitten. Gemser: ,,Ik kan nog steeds niet overzien wat de financiële consequenties waren, maar ik vraag me nu nog steeds af of Vergeer in een complot zat met Havekotte.’’ 

Gemser vertelt ook hoeveel moeite het kostte om Ids Postma op klapschaatsen te krijgen, toen die de aansluiting met de top dreigde te missen. ,,Ids zei tegen mij dat hij geen woord over die ‘nichtedingen’ wilde horen. Maar ik wist dat Ids  niet op klapschaatsen mócht rijden.

Contra-spionage
Opmerkelijk is hoe de ontwikkeling van de klapschaats vanuit het buitenland met argusogen werd gevolgd. Wetenschapper Jos de Koning vertelt hoe in de aanloop naar de Olympische Spelen van Nagano in 1998 met de kernploeg in Inzell werd geëxperimenteerd. 

En hoe de concurrentie om de tuin werd geleid. ,,Met de kernploegen deden we tijdens de trainingen allerhande metingen en analyses, die we dan ‘s avonds uitwerkten.  We ontdekten op een bepaald moment dat de huisvuilzakken waar alle papier met verwerkte gegevens en grafieken in zat, door de Duitsers werden meegenomen en werden uitgeplozen. 

We hebben toen een aantal zakken gevuld met alle onzin die we maar konden bedenken en die’s avonds bij de deur gezet. Ik weet niet wat de Duitsers later nog met die gegevens hebben gedaan, maar de zakken waren de volgende ochtend in ieder geval wel weg!’’

7 januari 1978: Geert Trompetter: 'Volleyballers zijn snel tevreden'

$
0
0

Geert Trompetter is in 1978 al 37. Maar aan stoppen, denkt hij nog niet. De talentvolle Trompetter over volleybal met al zijn voor- en nadelen uit de jaren '70. 'De Nederlandse volleyballer is te snel tevreden, vooral dé jongere generatie. Het zal wel een tijdsverschijnsel zijn.'

Het is een thema wat we al vaker de revue hebben laten passeren, sport in de jaren '70 is amateurisme ten top. Dat geldt voor schaatsen, voetbal en zelfs Formule 1. Er zijn minder faciliteiten, minder regels, minder kennis. Ook bij het volleybal is dit het geval. Bij iedere sport heb je pioniers die proberen er het beste van te maken. In hey volleybal is dat Geert Trompetter.

Geert Trompetter is één van de beste volleyballers in de zeventiger jaren. Trompetter is een sporttalent. Hij speelde ook in het Nederlands Amateur voetbalelftal en is daarnaast een uitstekend sportvisser. 

De in Hoogeveen geboren Trompetter komt eigenlijk uit een voetbalfamilie. Zelf heeft hij jaren bij Alcides, het Nederlands zaterdagelftal en Hoogeveen gespeeld. Een enkelblessure in de zestiger jaren deed het volleybal bij de vereniging Olhaco op het eerste plan geraken. 'Toch heb ik voetbal en volleybal lang gecombineerd, ook toen ik al bij AMVJ zat. De eerste interland kwam in 1964. Daarna zin er nog zo'n 170 bijgekomen, met ups en downs.'

Trompetter wordt door de Volkskrant geinterviewd voor het nationale treffen tussen Starlift/Blokker en Delta Lloyd/AMVJ (de club van Trompetter). Het verhaal handelt niet alleen om dit treffen maar ook de positie van het Nederlands volleybal. 

Onlangs werden de Nederlandse volleyballers laatste op het EK. Trompetter is er nog naar van. „Het was beide keren een afgang om doodziek van te worden', weent hij. 'Ik heb alles meegemaakt. De opkomst en de glorietijd van Oranje en nu ook de val. Geloof me, er is kwaliteit genoeg in Nederland. We hebben misschien wel betere volleyballers dan het buitenland. Maar mentaal zijn we niet sterk. De Nederlandse volleyballer is te snel tevreden, vooral dé jongere generatie. Het zal wel een tijdsverschijnsel zijn.'

De hierop volgende EK-voorrondes gaan op het moment van schrijven niet veel beter. 'In de EK-voorronden te Kampen en bij de Spring Cup in Griekenland hebben de spelers van Blokkeer en AMVJ collectief gefaald. Dan geeft het geen pas om één speler (Trompetter-red.) de schuld te geven. We hebben ons best gedaan, en dat was duidelijk niet goed genoeg. Ik betwijfel of de Blokkeer-spelers dat falen zelf wel hebben geanalyseerd. Een jaar daarvoor, toen we de Spring Cup wonnen, ging het met dezelfde selectie immers wél.'

Toch is er licht aan het einde van de tunnel. 'Er zijn steeds minder volleyballers van, zeg maar, de oude stempel. Bij AMVJ zie ik de positieve instelling nog bij jongens als Bert Goedkoop of Marcel Sturkenboom. En natuurlijk ook bij de teruggekeerde Wim Hoeboer.'

Ook Trompetter ziet zijn toekomst in de trainerswereld. „Die uitdaging trekt me aan." Voorlopig kan hij bij AMVJ en Oranje een tijd mee. „Al is het in feite een bedenkelijke zaak dat niet alleen ik, maar ook V.d. Hoek, Kooien, Tinkhof, Veldhuis en Constandse topploegen kunnen en moeten dragen." Stoppen is voor Trompetter nog niet bij. „Ik ga door tot ik zelf merk — of tot mijn omgeving zegt — dat het minder gaat. Op de bank zitten, kan ik niet."

Uiteindelijk zal Trompetter later trainer worden. Hij traint het nationale team maar stopt daarmee in 1985 als Oranje tiende wordt. Trompetter is zeer teleurgesteld. Maar vanuit die teleurstelling wordt het 'nieuwe volleybal' wel opgestart. Marco Brouwers en Bert Goedkoop zijn er getuige van. In '85 tiende op het EK, en drie jaar later Olympische deelnemer. 

Onder leiding van een zekere Ari Selinger die de 'faiiete boedel' van Trompetter overneemt.

Bron: Volkskrant

Sportweekend 8 januari 1978: AZ en Ajax spelen voor angsthaas

$
0
0

Van een topper om de tweede plaats mag je veel verwachten. Zo niet van AZ '67 en Ajax op 8 januari 1978. De twee clubs deden niet aan klantenbinding. AZ trok uiteindelijk aan het langste eind: 1-0.

Ajax had te kampen met veel blessures. Geels, Lerby en Erkens waren alledrie geblesseerd. Tijdens de wedstrijd viel ook Piet Schrijvers nog uit. Dan is in 1978 Tomaslav Ivic ook nog de trainer van Ajax. Ivic is van huis uit behoudend. Met een gemankeerd elftal neemt de Joegoslaaf helemaal geen risico's.

Ook AZ '67 blinkt niet uit in durf. Angst voor een tegenzet van de tegenstander doet de Alkmaarders steeds teruggrijpen op fantasieloos heen en weer geschuif.

Uiteindelijk was het in de tweede helft juist Ajax dat uit zijn schulp kroop. Geert Meyer kreeg twee kansen aangeboden van uitblinker Frank Arnesen. Meyer kon de buitenkansjes echter niet verzilveren.

De 1-0 viel zeven minuten voor tijd geheel in stijl. Pim van Dord struikelde in een poging de bal weg te werken. Ineens lag de bal voor de voeten van Kees Kist die Bert van Marwijk lanceerde. De blessuregevoelige linksbuiten twijfelde niet en bracht AZ de winst. 

Ondertussen wint PSV gewoon met 2-0 van NAC, waardoor de Eindhovenaren een solide 8 punten voorsprong hebben op AZ.


Meer nieuws van 7 en 8 januari 1978:
In Inzell doet Miel Govaert van zich spreken. Hij wordt tweede in een vierkamp over de 500 en 1000 meter. Govaert meet zich met een aantal gerenommeerde Russische sprinters zoals Medennikov, Koelikov en Moeratov. De tweede 1000 meter wint Govaert zelfs.


Jan Derksen verlaat het trainingskamp van de kernploeg. Hij wordt op een vergadering van zijn werkgever verlangd. Egbert van 't Oever is duidelijk: het is over. Natuurlijk spreekt de TC van de schaatsbond de bondscoach tegen.

Kortsjnoi en Spasski spelen remise. De stand is nu 8,5-7,5. Korstjnoi heeft nog twee punten nodig voor winst. Natuurlijk deed zich er weer een incident voor. Nu werd een Duitse televisieploeg het werken onmogelijk gemaakt. 

Herman Snoeyink wordt Nederlands kampioen veldrijden. Hennie Stamsnijder wordt tweede. Kees van der Wereld derde. Opvallend: hij is de eerste prof in de rangschikking. Van Gerrit Scheffer wordt niets vernomen.



Ajax heeft een uitnodiging ontvangen voor een oefentrip door Iran. Iran is in 1978 nog een staat onder leiding van de prowesterse sjah  Mohammad Reza Pahlavi.

Jannes van der Wal komt ook in 1978 al weleens te laat. Van der Wal is 35 minuten te laat en verliest daardoor de wedstrijd. 


Er mogen bij het WK van 1978 slechts 250 Nederlandse supporters naar de wedstrijden van Oranje. In de Telegraaf wordt er al reclame voor gemaakt. Voor 7300,- gulden ben je voor onbepaalde tijd onder de pannen. En mocht Oranje eerder uitgeschakeld worden? Geen probleem. Dan gaan we gewoon gezellig naar Brazilie.



Bron: Het Vrije Volk, De Telegraaf/ 9 januari 1978

Weekoverzicht: 2-6 januari 1978: Treytel gaat niet mee naar Argentinie

$
0
0
Wat gebeurde er in de eerste week van januari 1978? De oud-internationals spelen gelijk. Waar Eddie Treijtel bijna kan aansluiten want die trekt zich terug voor het WK. 

2 januari 1978:

  • In de traditionele nieuwjaarwedstrijd tussen KHFC en Oud-Oranje wordt het 2-2
  • Notttingha Forrest wint met 3-1 van Bristol City en is daardoor de verrassende koploper in de Premier League
  • De Formule 1 maakt zich klaar voor het nieuwe seizoen. Ondanks de nieuwe en strengere regels blijft de formule 1 ook in 1978 een rariteiten kabinet.
  • Eddy Treijtel geeft aan dat hij niet mee wil naar het WK. '6 weken reserve zijn, zie ik niet zitten'.

3 januari 1978:
  • En nu zet Boris Spasski weer een zonneklep op. Victor Kortsjnoi heeft het er aardig moeilijk mee. De tweekamp wordt steeds kolderieker. De twee kemphanen doen een zet en zijn dan weer weg naar een eigen hokje. De toeschouwers kijken naar een leeg schaakbord waar soms een Rus langskomt om een zet te doen. Het doet Kortsjnoi geen goed. Zijn partij wordt onderbroken maar is alweer bijna verloren.
  • Gerrit Scheffer is veldrijder. Eén van de eerste veldrijders van Nederland. Hoe beleeft hij zijn sport in zeventiger jaren?

4 januari 1978:
  • Kortsjnoi verliest inderdaad zijn partij. De zonneklep van Spasski wordt nadien ook verklaard. In zijn hokje was het licht te fel. Daarom droeg hij de zonneklep die hij in zijn haast om een zet te doen op het podium een keer vergat af te zetten. 'Gedrag schakers bijna normaal' kopt de Volkskrant dan ook
  • Tjaard Kloosterboer draagt zijn functie als bondscoach over aan Egbert van 't Oever. Doordat het CIOS Kloosterboer geen vrijaf wil geven, komt hij tijd tekort. Het bestuur is verbijsterd want weet van niets. 
  • Kees van de Wereldis veldrijder. Hij wordt gezien als één van de kanshebbers op de Nederlandse titel
  • Ton Vissers is ploegleider. Gesmeerd loopt het bij de ploegleider geenzins. Nu heeft hij weer een Belgische ploeg waarbij hij zijn renners uitbetaalt in pillen.

5 januari 1978:
  • De KNVB protesteert tegen het feit dat Italie groepshoofd wordt bij het WK in Argentinie. 'Wij hebben rechten' zegt KNVB-voorzitter Willem Meuleman
  • De Telegraaf meldt dat de Argentijnen zo'n drie maanden bij elkaar komen ter voorbereiding op het WK. Dat belooft wat.
  • Martien van den Heuvel studeert af over 'sport in de Sovjet Unie'. Van het communistische Sovjet Unie wordt nogal eens gedacht dat het een uitgekiend sportbeleid heeft, maar Van den Heuvel weerspreekt dat in zijn proefschrift. "Sport is vooral bedoeld ter meerdere eer en glorie van het communistische systeem. Aan breedtesport wordt in de Sovjet-Unie amper gedaan".

6 januari 1978:
  • Geert Trompetter is in de jaren '70 één van de Volleybal vedetten van Nederland. Maar waar we in de jaren '80 en '90 verwend zullen worden met volleybal successen beklaagt Trompetter zich over de mentaliteit van de Nederlandse volleyballer

Bronnen: Telegraaf, Vrije Volk, Trouw, Limburgs Dagblad, NRC, Volkskrant, Algemeen Dagblad




Sportkroniek 1891-1910: Jaap Eden de eerste sportheld

$
0
0
Sport staat nog in zijn kinderschoenen aan het begin van deze eeuw. Sport is voor pioniers, circusartiesten, waaghalzen. De eerste Tour wordt gereden, voetbal is in opkomst. 

1891-Naismith vindt basketball uit
James Naismith bedacht op 15 december 1891 de basketballsport. Naismith was werkzaam als gymnastiekleraar op de YMCA International Training School in Springfield, Massachusetts. In de winter van 1891 kreeg hij van de schoolleiding opdracht een spel te verzinnen voor de scholieren.

1895- Jaap Eden eerste Nederlandse sportheld
Jaap Eden (19 oktober 1873 - 2 februari 1925) was de eerste Nederlandse sportheld die internationale triomfen vierde in het schaatsen en wielrennen rond het begin van de 20e eeuw

1899- De eerste zesdaagse wordt verreden
Op 4 december 1899 weerklonk in het wereldberoemde Madison Square Garden het startschot voor de eerste zesdaagse. Voor ploegen welteverstaan, want al bijna een kwarteeuw vroeger was de eerste soortgelijke wedstrijd georganiseerd voor individuelen. In honderd jaar tijd is veel veranderd, maar de zesdaagsen hebben overleefd, dankzij de onweerstaanbare aantrekkingskracht die ze nog steeds hebben op het publiek.

1900-Olympische Spelen Parijs
De eerste Olympische Spelen van de 20e eeuw werden in 1900 Parijs gehouden. Eigenlijk was het de naam niet waardig omdat alles werd georganiseerd door de directie van de wereldtentoonstelling

1903- De eerste Tour de France wordt verreden
Op 19 juli 1903 wordt Maurice Garin de eerste winnaar van de Tour de France. De tour duurde 16 dagen.

1903-De eerste World Series wedstrijd
Op 1 oktober 1903 wordt in Amerika voor het eerst een World Series wedstrijd gespeeld. De honkbalwedstrijden gaan tussen de Pittsburgh Pirates en de Boston Pilgrims.

1904-De FIFA wordt opgericht
De Federation Internationale du Football Association wordt op 21 maart 1904 opgericht in Frankrijk door de voetbalbonden van 7 landen, waaronder Nederland.


1904-Olympische Spelen St. Louis
De Olympische Zomerspelen van 1904 worden in St. Louis gehouden. De wereldtentoonstelling neemt wederom een belangrijkere positie in.

1906-De eerste Grand Prix
De eerste Grand Prix (Grote Prijs) voor auto's finishte op 27 juni 1906 in Le Mans. Er werd gereden over twee dagen.

1908-Olympische Spelen Londen
De eerste echte Olympische Spelen van de 20e eeuw werden in 1908 in Londen gehouden. De organisatie had veel tijd en geld in het evenement gestoken.

1909-Minne Hoekstra wint eerste Elfstedentocht
De eerste Elfstedentocht werd gehouden op 2 januari 1909. Minne Hoekstra doet de tocht het snelste met een tijd van 13.50u. 

11 januari 1978: Didi Thurau moet voldoen aan hoge verwachtingen

$
0
0
In 1977 was Didi Thurau een ware sensatie. Hij reed 17 dagen in de gele trui en won maar liefst vijf etappes. Ookal was Peter Post idolaat van het Duitse talent, met de strenge Peter Post had Thurau een mindere klik. Door de ervaren Kuiper en cynische Knetemann won de Duitser bovendien minder dan hij wellicht had gewild. Tijd aldus voor een switch naar het Belgische IJsboerke.


In de Tour de France van 1977 gaan de geruchten al flink rond. Peter Post wordt er chagrijnig van. Is die Janssens van IJsboerke aan zijn sterspeler aan het trekken? En hoorde hij dat goed? Ging Pronk ook nog eens mee? Ach, Pronk daar kon hij nog mee leven, maar Thurau? Had ie net zoveel werk van gemaakt, ging die jonge Duitser nu al op zoek naar het grote geld.

Ondernemer
De geruchten klopten. Thurau ging eerst, Pronk volgde. Zelfs verzorger Ruud Bakker verliet Raleigh om zich persoonlijk om Thurau te gaan bekommeren.

Thurau wordt verleid door ondernemers Staf Janssens. Janssens is een selfmade man die op 14-jarige leeftijd langs de deuren gaat met zelfgemaakt ijs. Janssens kan een harde zakenman zijn, type rouwe bolster blanke pit. Trouw naar zijn medewerkers, waar hij veel vertrouwen in heeft, maar hij verwacht ook resultaten. Niet alleen van zijn ijsverkopers, zeker van zijn wielrenners.

IJsboerke het typische jaren '70 ijsmerk waar tot vorig jaar de auto's voor huis en huis verkoop nog langs de deuren gingen. Het merk dat door wielersponsoring veel aandacht en bekendheid  kreeg en het komende jaar dat weet zal meemaken. De ijsverkoper komt immers als medesponsor van Lotto-Belisol terug in het peloton.

10.000 per dag
Didi Thurau mag van Janssens 10.000 gulden opstrijken, per koersdag. Thurau beseft dat de verwachtingen hoog zijn: "Daarom weet ik ook zeker dat ik nu het moeilijkste seizoen uit mijn carrière inga. Ik moet winnen en dat is moeilijk", zegt hij. Janssens heeft hem ook nog beloofd dat de hele ploeg in zijn dienst zal rijden. Met andere woorden: De hele ploeg vertrouwt erop dat de jonge Duitser hun salaris bij elkaar zal rijden.

Hype
Er zijn mensen van 23 voor minder aan de druk bezweken. Thurau heeft door zijn Tour successen in Duitsland een heldenstatus gekregen. In zijn geboorteland kan hij zich met goed fatsoen niet meer op straat vertonen zonder dat er oploopjes ontstaan. „Ik had ook niet gedacht dat dat zo'n reactie zou hebben", zegt hij. „Wielrennen heeft toch nooit wat betekend in Duitsland. Eigenlijk vind ik dat erg vervelend. Privéleven heb ik nu niet meer. Daar moet ik verschrikkelijk aan wennen".

De gelijkenis met een held van later is opvallend. Ook Jan Ullrich is op jonge leeftijd succesvol maar krijgt ook moeite met de druk die Duitsland hem oplegt. Bij Thurau zou dat niet anders zijn. Het seizoen van 1977 wordt nooit meer geëvenaard, maar dat wist Staf Janssens toen nog niet.

Bron: De Telegraaf/ 10 januari 1978

01 juni 1980: Johan van der Velde wint Dauphiné Liberé

$
0
0
De Dauphiné Libéré wordt vaak beschouwd als het kleine broertje van de Tour de France. Bovendien geldt de koers door het zuidoosten van Frankrijk als perfecte voorbereiding op de Tour.  De ronde werd door veel Tourwinnaars gewonnen. In 1980 zegevierde de enige Nederlander: Johan van der Velde. 

Met een ideale mix van een proloog, veel klimwerk en een (klim-)tijdrit komen veel Tour-favorieten naar de Dauphiné om de benen te testen.

En getest wórden de benen. Geduchte cols als de Galibier en de Mont-Ventoux worden vaak opgenomen in het rittenparcours. De wedstrijd geldt als een serieuze graadmeter voor de Tourvorm. De Dauphiné is wellicht één van de weinige voorbereidingskoersen waar de vedetten zich niet verschuilen.

Nederlandse winnaar
De enige Nederlander die deze koers ooit won was Johan van der Velde. Van der Velde was in 1978 begonnen bij TI-Raleigh. Hij begon meteen veelbelovend en won de Ronde Van Romandië. Een koers die geldt als de voorbereidingskoers op de Giro d’Italia.

Een jaar later haalde hij meteen een 14e plaats in de Tour de France. Van der Velde leek dus een typische ronderenner te worden, hij had een meer dan gemiddelde aanleg voor klimmen.

Hij schoot echter te kort in het tijdrijden en had regelmatig een mindere dag, wat hem beperkte om voor het klassement van grotere rondes echt een rol van betekenis te kunnen spelen. De Dauphiné was echter op het lijf geschreven van de Brabander. Die koers was lastig, maar kort genoeg om een goed klassement te kunnen rijden.

Van der Velde legde in 1980 het fundament voor zijn zege door een zeer sterke prestatie op 1 juni in de rit Gap-Grenoble. In die etappe waren die dag vier flinke Alpencols opgenomen. Johan van der Velde reed iedereen uit zijn wiel en zegevierde met ruim drie minuten voorsprong op de nummer
twee Pierre Bazzo.

De leider van dat moment, de Belg Claude Criquelion, verloor evenals een andere Belgische troef Daniël Willems maar liefst acht minuten. Nog erger gesteld was het met een andere Belgische klassementsrijder Johan de Muynck. Die leed zelfs een verlies van negentien minuten.

Goed beschermd door Joop Zoetemelk en Paul Wellens behield Van der Velde ook tijdens de laatste rit de leiding. Zo zegevierde voor de eerste keer een Nederlander in deze zware koers.

De klimmer Raymond Martin volgde in het eindklassement op twee minuten. De Portugees Joaquim Agostinho werd derde op 3'19. Johan van de Velde won ook het puntenklassement en werd tweede het bergklassement achter de Fransman Christian Seznec. Bovendien zegevierde zijn ploeg, Ti-Raleigh-Creda, in het ploegenklassement.

Het eindklassement van de Dauphiné van 1980 gaf een aardige indicatie voor de einduitslag van de Tour de France van datzelfde jaar. Alle renners die een hoofdrol speelden in die Dauphiné hadden ook een belangrijke rol in de Tour, een paar weken later.

En eigenlijk is dat nog steeds zo. Ben je voor je tourpoule nog op zoek naar een aantal klimmers en klassementsrenners? Dan is het volgen van de Dauphiné een aanrader.

Bron: Algemeen Dagblad

01 juni 1977: Grote woorden van Joop Zoetemelk

$
0
0
Op 31 mei 1977 is de Dauphiné Liberé begonnen. De Franse voorbereidingskoers die veel Tourfavorieten aangrijpen om aan hun laatste vorm voor de Tour de France te werken. Zo is het vandaag de dag en zo is het in 1977. Joop Zoetemelk is vol zelfvertrouwen aan de wedstrijd begonnen zo blijkt.

Als we op 1 juni een kijkje nemen in de Dauphiné Liberé heeft Bernard Hinault net de eerste etappe gewonnen. Het Franse talent mag de gele trui met blauwe balk dragen. Hinault heeft flinke tegenstand in de voorbereidingskoers. Eddy Merckx, Bernard Thevenet en Lucien van Impe zijn ook in Zuid-Frankrijk neergestreken om zich voor te bereiden op de Tour de France van dat jaar. Natuurlijk is Joop Zoetemelk er ook. Hij is naast Merckx-knecht Cees Bal overigens de enige Nederlander in koers.

De Fransman Jean-Pierre Danguillaume wint de tweede etappe op 1 juni. De favorieten Merckx, Van Impe, Hinault en Zoetemelk, finishen vlak na elkaar. Joop komt vol zelfvertrouwen over de finish. De Telegraaf zit bovenop het nieuws en vangt een opvallende quote van Joop: 'Ik ben klaar voor een grote slag' zegt Joop.


Grote woorden van Joop! Die herinneren we ons toch vooral van de veelgebruikte citaten als: "Parijs is nog ver" of het neutrale "pfffff..." ,op weer een vermoeiende vraag van een journalist. Met als meest spannende uitsmijter 'De Tour win je in bed'. 

En zo zie je dat de stereotype beeldvorming in de loop van de geschiedenis aan de haal gaat met de waarheid. Of Joop iedere week zo'n spannende uitspraak deed, weet ik niet. Maar dat hij niet altijd stereotypen gebruikte, is op deze 1e juni van 1977 wel duidelijk.

Bron: De Telegraaf


Sportgeschiedenis juni: Brandts onbuigzaam op WK

$
0
0
Roberto Bettega juicht. Zojuist heeft Ernie Brandts in eigen doel gescoord. Daarnaast heeft Brandts zijn keeper Piet Schrijvers geblesseerd. Er zijn er om minder huilend van het veld gelopen. 



Maar de nog zeer jonge en onervaren Brandts buigt niet. Hij recht zijn rug, spuwt eens in zijn handen en gooit de beuk erin. Brandts wordt beloond voor zijn mentaliteit. Hij scoort de 1-1 en ziet Arie Haan zelfs de 2-1 binnenschieten. Nederland wint en staat in de finale van het WK 1978.

2 Juni:
1907 - In Parijs gaan zes auto's van verschillend fabricaat van start voor een race Parijs-Peking
1978 - De Portugese scheidsrechter António Garrido deelt tijdens Argentinië-Hongarije (2-1) als eerste arbiter ooit twee rode kaarten uit tijdens een WK-eindronde: hij stuurt de Hongaren András Tórócsik en Tibor Nyilasi in de slotfase van het veld.
1982 - Bokser Rudi Koopmans verdedigt in Italië met succes zijn Europese titel in het halfzwaargewicht tegen zijn Italiaanse uitdager Christiano Cavina.

3 juni:
1968 - Voetbalclub ADO wint de KNVB beker finale van AFC Ajax.
1978 - Het Nederlands voetbalelftal begint het WK voetbal 1978 in Argentinië met een 3-0 zege op Iran. Rob Rensenbrink neemt alle doelpunten voor zijn rekening in Mendoza.

5 juni:
1974 - Het Nederlands voetbalelftal speelt in Rotterdam met 0-0 gelijk tegen Roemenië in de laatste oefeninterland voor de start van het WK voetbal inWest-Duitsland.

7 juni:
1978 - Het Nederlands voetbalelftal blijft in het tweede duel bij het WK voetbal 1978 in Argentinië steken op een 0-0 gelijkspel tegen Peru.
1995 - Luxemburg wint op eigen veld verrassend met 1-0 van Tsjechië door een doelpunt van Guy Hellers in de 89ste minuut. Nederland behoudt daardoor uitzicht op deelname aan het EK voetbal van 1996 in Engeland, ondanks de eigen nederlaag tegen Wit-Rusland (1-0).

10 juni:
1829 - Eerste roeiwedstrijd tussen de Universiteiten van Oxford en Cambridge.
1968 - Gastland Italië wint het EK voetbal door Joegoslavië in de (replay van de) finale met 2-0 te verslaan.
1979 - Telstar-voetballer Fred Bischot krijgt een mes naar zijn hoofd geslingerd in de nacompetitiewedstrijd tegen FC Groningen.
1988 - De openingswedstrijd van het Europees kampioenschap voetbal 1988 wordt gespeeld.

11 juni:
1955 - Tijdens de 24 uur van Le Mans komen 83 mensen om het leven nadat de auto van Pierre Levegh uit de baan raakt. Na het ongeluk wordt autosport verboden in Frankrijk, West-Duitsland en Zwitserland. Het verbod in Zwitserland bestaat nog steeds.

12 juni:
1968 - Wielrenner Eddy Merckx wint als eerste Belg de Ronde van Italië.

14 juni:
1980: Nederland verliest kansloos op het EK in Italie van Duitsland. Oranje speelt een kansloos toernooi en moet na de eerste ronde afhaken.

17 juni:
1962 - Brazilië wint in Chili de wereldtitel door Tsjechoslowakije in de finale van het WK voetbal met 3-1 te verslaan.

18 juni:
1972 - West-Duitsland wint in Brussel het EK voetbal door de Sovjet-Unie in de finale met 3-0 te verslaan.

19 juni:
1938 - Italië wint in Frankrijk de wereldtitel door Hongarije in de finale van het WK voetbal met 4-2 te verslaan.
1976 - In de troostfinale van EK voetbal 1976 wint het Nederlands voetbalelftal na verlenging van gastland Joegoslavië: 2-3. Ruud Geels maakt in de 112de minuut het beslissende doelpunt.

20 juni:
1968 - De Amerikaanse atleet Jim Hines brengt het wereldrecord op de 100 m op 9,9 sec.
1976 - Tsjecho-Slowakije wint in Belgrado het EK voetbal door titelverdediger West-Duitsland in de finale na strafschoppen (5-3) te verslaan.

21 juni:
1964 - Spanje wint het EK voetbal door in de finale titelverdediger Sovjet-Unie met 2-1 te verslaan.
1970 - Brazilië wint de wereldtitel door Italië in de finale van het WK voetbal met 4-1 te verslaan.
1978 - Het Nederlands voetbalelftal zet Italië met 2-1 opzij in de halve finaleronde van het WK voetbal 1978 in Argentinië. De doelpunten komen op naam van Ernie Brandts (twee, inclusief een eigen doelpunt) en Arie Haan (afstandsschot). Oranje plaatst zich voor de finale tegen gastland Argentinië.
1982 - Tijdens het WK-duel tussen Frankrijk en Koeweit betreedt sjeik Fahid Al-Ahmad Al-Sabah het veld uit protest tegen het toekennen van het vierde Franse doelpunt. Scheidsrechter Miroslav Stupar uit de Sovjet-Unie geeft gehoor aan het verzoek en keurt het doelpunt af. Frankrijk wint het duel uiteindelijk met 4-1.
1988 - Het Nederlands elftal verslaat West-Duitsland in de halve finale van het EK voetbal in Hamburg met 2-1.
2008 - Het Nederlands elftal wordt verslagen door Rusland in de kwartfinale van het EK voetbal 2008 met 3-1 in het Zwitserse Bazel.

22 juni:
1980 - West-Duitsland wint in Rome het EK voetbal door België in de finale met 2-1 te verslaan.

23 juni:
1974 - Het Nederlands voetbalelftal zet Bulgarije met 4-1 opzij in de derde groepswedstrijd bij het WK voetbal 1974 in West-Duitsland. Johan Neeskens benut twee strafschoppen.

24 juni:
2010 - Op Wimbledon komt na drie dagen een eind aan de langste tenniswedstrijd in de geschiedenis. De Amerikaan John Isner verslaat de FransmanNicolas Mahut in vijf sets: 6–4, 3–6, 6–7 (7), 7–6 (3) en 70–68.

25 juni:
1978 - Gastland Argentinië wint na verlenging met 3-1 van Nederland in de finale van het WK voetbal, onder meer door twee treffers van aanvaller Mario Kempes. Het duel betekent de laatste interland voor zowel doelman Jan Jongbloed (24ste) als verdediger Wim Suurbier (60ste).
1982 - Het bedrog van Gijón: West-Duitsland en Oostenrijk gooien het op een akkoordje tijdens het WK voetbal, ten koste van Algerije.
1988 - Nederland wint het EK voetbal door in de finale in München met 2-0 te winnen van de Sovjet-Unie door doelpunten van Ruud Gullit en Marco van Basten.
1995 - Zuid-Afrika wint voor het eigen publiek in het Ellis Park-stadion in Johannesburg het derde officiële wereldkampioenschap rugby door in de finale Nieuw-Zeeland met 15-12 te verslaan.


26 juni:
1974 - Het Nederlands voetbalelftal verslaat ook Argentinië bij het WK voetbal 1974 in West-Duitsland. Het groepsduel in Gelsenkirchen eindigt in 4-0, onder meer door twee doelpunten van Johan Cruijff.
1977 - De Nederlandse motorcoureur Wil Hartog wint de TT van Assen in de 500cc-klasse.
1977: Fedor den Hertog Nederlands kampioen wielrennen op de weg
1992 - Het in allerijl opgetrommelde Denemarken, vervanger van het geboycotte Joegoslavië, wint in Stockholm het EK voetbal door Duitsland in de finale met 2-0 te verslaan.

27 juni:
1984 - Gastland Frankrijk wint in Parijs het EK voetbal door Spanje in de finale met 2-0 te verslaan.

29 juni:
1958 - Brazilië wint de wereldtitel door gastland Zweden in de finale van het WK voetbal met 5-2 te verslaan.
1986 - Argentinië wint in Mexico onder aanvoering van Diego Maradona de wereldtitel door West-Duitsland in de finale van het WK voetbal met 3-2 te verslaan.
1996 - De Tour de France start in 's-Hertogenbosch.

30 juni:
1974 - Het Nederlands voetbalelftal verslaat ook de DDR bij het WK voetbal 1974 in West-Duitsland. Het duel in Gelsenkirchen eindigt in 2-0 door doelpunten van Johan Neeskens en Rob Rensenbrink.
1974Henk Poppe wint de tweede etappe in de Tour de France. De etappe eindigt voor het eerst in Engeland.
1996 - Duitsland wint in Londen het EK voetbal door Tsjechië in de finale met 2-1 te verslaan. In de verlenging maakt Oliver Bierhoff de zogeheten golden goal.
2002 - Brazilië wint in Yokohama de wereldtitel door Duitsland met 2-0 te verslaan in de finale van het WK voetbal.

3 juni 1977: Ook in 1977 is het transfertijd

$
0
0

Wordt de voetballerij almaar gekker? Als je de kranten uit 1977 doorneemt zie je dat de gekte van nu een lange voorgeschiedenis heeft. En dat Nederland eigenlijk op financieel gebied al 40 jaar achter de feiten aanloopt.

'Transfer Dusbaba brengt sneeuwbaleffect. Alsof er niets is veranderd. Ook tegenwoordig spreken makelaars van een sneeuwbaleffect. Als één grote transfer doorgaat volgen er doorgaans meer. Toen Paul Pogba van Juventus naar Manchester United ging, kwamen er ook allerlei speculaties. Pogba zou met zijn gelden de transfermarkt los gewrikt hebben. 

Ook in 1977 geldt dit principe. Johny Dusbaba vertrekt van Ajax naar Anderlecht voor 1 miljoen gulden. Ajax kan dat geld weer investeren in nieuwe spelers. De rest van de Eredivisie clubs kijkt dus reikhalzend uit naar de volgende stappen van Ajax. Welke spelers raken zij kwijt? Maar vooral welke gelden mogen zij verwelkomen? Op 3 juni 1977 houdt Ajax-voorzitter Jaap van Praag (de vader van Michael), zijn lippen op elkaar. 'Ajax bepaalt zich nader', zo laat hij weten in De Telegraaf.

Een voetbalclub dient te zorgen voor een vol stadion. Alleen zo komt er geld binnen.

Achterstand
Eind jaren '70 geniet Nederland een grotere reputatie qua voetbalsuccessen dan een land als Belgie. Met de inkomsten zit het bij de meeste Nederlandse clubs minder goed. Waar steeds meer Europese voetballanden overgaan tot shirtreclame, houden Nederlandse tradionalisten deze vernieuwing halsstarrig tegen. Televisiegelden zijn nog helemaal ver weg. Als een Europa Cup wedstrijd niet is uitverkocht, wordt de wedstrijd niet uitgezonden. Bang als men is dat men recettes mist door 'zappende' tv kijkers. 

En staat er teveel reclame langs het veld? Dan wordt de samenvatting van de wedstrijd verkort tot 2 minuten. Eind jaren '70 houdt de toenmalige minister van CRM (Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk) Til Gardeniers een ware kruistocht tegen reclame bij sportwedstrijden. Het houdt de ontwikkeling van professionele sport danig tegen in Nederland.

Tekorten
In Belgie is shirtreclame dan allang toegestaan. En dus gaat Spartaan Henny Michielsen voor 300.000 gulden van Sparta naar Waregem. De Nederlandse clubs kunnen alleen van dit soort bedragen dromen. Zij hebben hele andere problemen. Clubs als Ajax, Sparta en Feyenoord hebben exploitatie tekorten. Een gedeelte van de transferopbrengsten worden gebruikt om de tekorten aan te zuiveren. Het is in die dagen dé manier om de zaak op orde te houden.

Club Brugge maakt in 1977 reclame voor een Jeans merk

Een voetbalclub dient te zorgen voor een vol stadion. Alleen zo komt er geld binnen. Merchandise? De fanshops zoals we ze nu kennen bestaan nog niet. Maar laat nu de reden van de tekorten juist het dalende aantal toeschouwers zijn. 

De gouden jaren '70 zijn ver voorbij. De hegemonie van Ajax en Feyenoord is verbroken. Dus de verveling slaat toe. Erger is dat de eerste voetbalrellen plaats vinden op de tribune. De politie weet absoluut nog niet hoe om te gaan met vandalen. De 'platte petten' slaan er of (te) hard op los, of kunnen of willen niet ingrijpen. De sfeer verloedert. Vaders en kinderen laten zich minder en minder zien. 

Dat bemoeilijkt transfers. Maar die gaan toch wel door. Jantje Peters zal vertrekken bij NEC. Hij kan naar Ajax. Maar ook het ambitieuze AZ heeft interesse. Ook Aad Mansveld, mister ADO zou zomaar eens naar Feyenoord kunnen gaan. En werd John Rep niet gezien in Brussel? Rep naar Anderlecht? Waarom niet?

Jano Bekkefy is een Belgische makelaar die in Brussel werkzaam is. In 1977 zegt hij al: 'Nederland telt eigenlijk al niet meer mee. Anderlecht is toonaangevend. De interesse voor Nederlandse spelers blijft groot. Ze zijn goed betaalbaar en passen zich goed aan'. Al in 1977 kondigt zich aan dat Nederland als voetballand een achterstand oploopt. 

Gelukkig zijn we zo nu en dan in staat om die achterstand met onze inventiviteit en brutaliteit ongedaan te maken.

Bron: De Telegraaf


03 juni 1984: Senna breekt door in nat Monaco

$
0
0
Toen vanmorgen de regen met bakken uit de hemel kwam tijdens kwalificatie van de Grand Prix van Monaco, moest ik meteen terugdenken aan de race van 1984. Op het circuit van Monte Carlo rijden Ayrton Senna en Stefan Bellof de natte stenen uit de chique straten van het vorstendom.
De kwalificaties worden verreden in stralend weer en Prost pakt de poleposition. Titelfavoriet Niki Lauda staat pas op een negende plaats. Op een dertiende plaats staat een zekere Ayrton Senna, als debutant in Monaco zeker geen slechte prestatie. Over Stefan Bellof praat dan helemaal nog niemand. De Duitser in de Tyrell staat op plaats 20.

De droogte op zaterdag maakt plaats voor donderwolken op zondag. Voor de start is alles in Monaco nat. De champagne vloeit zoals altijd rijkelijk, maar het meeste vocht komt op 3 juni 1984 toch echt uit de lucht. Het regenwater zet het vorstendom op sommige plaatsen volledig blank. “De winnaar van vandaag zal niet de snelste man zijn, maar degene die de minste fouten maakt” zegt Alain Prost voor de start.

toleman4Wanneer de race start valt de regen met bakken uit de lucht. De eerste tien ronden neemt Prost de leiding. Maar Nigel Mansell in de Lotus is sterker. Mansell durft meer in de regen en remt vaak later. Logisch dat Mansell snel de leiding overneemt. Eenmaal op kop lijkt de Engelsman echter roekeloos te worden. Vijf ronden na zijn inhaalmanoeuvre bij Prost maakt Mansell een beginnersfout en raakt de vangrail. De achtervleugel knakt, het achterwiel ook. Weg is de overwinning. Prost neemt opnieuw de kop over. Achter hem gaat het er echter spectaculairder aan toe.

Twee onbekende debutanten stelen de show op de natte baan. Ayrton Senna werkt zich als bezetene naar voren. De Braziliaan rijdt pas zijn zevende Grand Prix maar heeft geen last van plankenkoorts. Senna maakt bij de start meteen vier plaatsen goed en gaat achtereenvolgens grote namen als De Angelis, Rosberg, Piquet en Lauda voorbij. Wanneer Mansell dan in de fout gaat ligt Senna plots tweede. De jonge Braziliaan loopt zienderogen in op Prost. De Fransman, toch al geen toonbeeld van vrolijkheid, zit met de mondhoeken omlaag in zijn McLaren. Prost haat de regen. Senna echter zit bijna fluitend in zijn auto. Hij voelt zich als een vis in het water. De regen lijkt hem absoluut niet te deren.

Waar Senna op gevoel racet, is Prost meer de koele rekenaar. Prost, de berekende professeur versus de roekeloze maar magische ‘magic’ Senna. De koele Europeaan versus de warmbloedige Braziliaan,

De aversie van Prost tegenover regen is echter wel te verklaren. De Fransman heeft namelijk een verleden met racen in de regen. Prost is de schrikwekkende ongelukken uit 1982 van coureurs als Villeneuve, en Pironi nog lang niet vergeten. Vooral het ongeluk van Pironi in Hockenheim ’82 moet hem tijdens deze verregende race door het hoofd hebben gespookt: in de spray die werd opgeworpen door een andere wagen zag Pironi de Renault van Prost destijds over het hoofd en werd meters de hoogte in gekatapulteerd.

Pironi verloor door dit ongeluk zijn twee benen, zijn kansen op de titel en uiteindelijk ook zijn gehele F1-loopbaan. Prost verloor hier het resterende deel van zijn onschuld en roekeloosheid als F1-piloot.

Het is een groot verschil met Senna in de gammele en weinig competitieve Toleman. De Braziliaan heeft niets te verliezen en kan enkel indruk maken. In de negentiende ronde heeft Senna nog een achterstand van ruim 35 seconden, maar hij hapt er per ronde gemiddeld twee seconden af. Op tien ronden tijd is de achterstand naar elf seconden verkleind, een ronde later zeven.

Prost voelt niet alleen de hete adem van Senna in zijn nek. Ook Stefan Bellof is bezig aan een ongelofelijke race. De Duitser laat net als Senna zien dat hij in de regen over meesterlijke stuurmanskunsten bezit.

Bellof heeft binnen een half uur zijn twintigste plaats ingeruild voor een derde. Bellof rijdt zelfs nog eens een stuk sneller dan Senna. Niemand rijdt zijn rondjes sneller over het circuit dan moment als de rijder in de Tyrell-Cosworth.

Prost heeft wel eens rustiger in een auto gezeten. Het blijft maar regenen, er hangen twee rookies op zijn achtervleugel en hij kampt met slecht functionerende remmen. Dat loszittende achterwiel helpt Prost ook niet veel verder. Prost denkt aan de overwinning van de Grand Prix. Die eerste overwinning zal hem toch niet door de neus worden geboord door twee van die snotneuzen?

De achterstand wordt steeds kleiner. Prost steeds zenuwachtiger. Steeds vaker en heftiger maant hij bij het passeren van start en finish wedstrijdleider Jacky Ickx met woeste gebaren om de wedstrijd te staken. Maar hoe herkenbaar de risico’s ook waren voor Ickx, de Belg was niet van plan om de race in zomaar af te vlaggen.

Toch besluit Ickx de race af te vlaggen in de 31e ronde. Prost is winnaar, Senna is tweede. De overwinning is hem ontnomen, zo blijft Senna jaren later nog volhouden. “Het was niet verantwoord om verder te rijden”zegt Ickx na de race. Ickx wordt verweten dat hij als actieve Porsche-coureur zijn collega-Porschecoureur Prost zou hebben willen bevoordelen.

Prost verwijst de uitleg naar het rijk der fabelen maar Senna rept van een complot. “Ik ben erg boos, ik had deze race kunnen winnen” zegt Senna meteen na de race. Later in zijn carrière was Senna milder over het toenmalige besluit: “Het is jammer dat ik daar niet won. Belangrijker was echter dat ik me toen heb kunnen tonen aan de wereld."

Stefan Bellof wordt uiteindelijk derde. De Duitser wordt later nog in de stand teruggezet naar de zesde plaats wegens onregelmatigheden. Bellof is een groot talent maar zal nooit de bekendheid van Senna krijgen. Tijdens een toerwagenwedstrijd op Spa verliest Bellof het leven als hij …. Jacky Ickx wil inhalen.


Hoe België Argentinië verslaat: Luister naar Guy Thijs... of Franz Beckenbauer

$
0
0
Gisterenavond viel ik binnen op een discussie op het Belgische Sporza. Geert de Vlieger, Gert Verheyen en Zejko Petrovic waren zich enorm druk aan het maken over Messi. Hoe gingen we het fenomeen afstoppen? Jan Mulder zag het smalend aan. "Typisch Belgisch" zei Jan met een lichte glimlach op zijn gezicht en pretoogjes achter zijn bril. 

Jan Mulder heeft natuurlijk helemaal gelijk. Ook in 1982 en in 1986 voerden de Belgen deze discussie. Toen hadden de mannen van Guy Thijs niet te maken met Messi, maar met Maradona. En ook toen dachten de Belgen: Hoe issem het beste af te stoppen? We nemen eens een kijkje in het verleden. Hoe ging Guy Thijs in 1982 en in 1986 met Diego Maradona om? In 1982 en 1986 speelden de Belgen ook tegen Argentinie en altijd waren het bijzondere wedstrijden. Wijlen Guy Thijs maakte deze wedstrijden mee en bedacht ook een plan om Pluisje af te stoppen.

Sensatie in Barcelona
Op 13 juni 1982 slaagde België er in het Nou Camp-stadion van Barcelona in Maradona te bedwingen en Argentinië in de openingswedstrijd van het WK 1982 met 1-0 te verslaan door een doelpunt van ErwinVandenbergh. Maradona, die toen nog erg jong was, slechts 20, kon toen geen potten breken. En dat was mede te danken aan de tactiek van Thijs.

In 1982 paste België zonedekking toe op Maradona. Op eigen helft kreeg hij alle vrijheid, maar zodra hij de middenlijn passeerde probeerden de Belgen hem in te kapselen of in de trechter te lokken. Maradona loopt zich regelmatig vast op de stugge Belgen en heeft een vervelend debuut op het WK.


Belgie had daar ook het spelersmateriaal voor. In Nou Camp beschikte België destijds met Ceulemans, Vandersmissen, Vercauteren en de later bij een auto ongeluk om het leven gekomen Ludo Coeck over een zeer geroutineerd middenveld, dat zonedekking tot in de perfectie beheerste.

Maradona had een uitstekende start van de wedstrijd. De eerste tien minuten leek het er op alsof de ouverture van het WK-toernooi een Maradona-festival : zou worden, maar naarmate de wedstrijd vorderde raakte hij steeds meer verstrikt in het prikkeldraad dat de Belgen op het middenveld hadden uitgespannen.

Zonedekking
Zoals Guy Thijs had aangekondigd kreeg Maradona geen speciale bewaker, maar de Belgen lieten de Argentijnse nummer 10. zo weinig speelruimte, dat hij zich zelden meer kon ontplooien. 
Speelde Maradona een mannetje uit, dan stond er een tweede klaar om hem een halt toe te roepen. En omzeilde' hij ook die hlndernis, dan aarzelden de Belgen niet om aan de noodrem te trekken. De Rode Duivels begingen gisteravond 24 overtredingen en daarvan waren er negen (vijf van Coeck) tegenMaradona.

„Ik denk dat we vanavond bewezen hebben dat Maradona op een collectieve wijze uit: de wedstrijd' gespeeld kan worden", glunderde Guy Thijs na afloop. 

Een andere Maradona
In 1986, in de halve finale, gaat Thijs niet over op deze tactiek. Thys: „De Maradona van 1986 is veel sterker dan die van 1982. Hij is bijna niet af te stoppen. Individuele dekking heeft geen zin. We zullen hem collectief moeten opvangen. Het allerbelangrijkste is dat ge Maradona niet op snelheid laat komen en voor de televisie heb ik gezien, dat ge niet alleen op zn benen, maar ook op zn handen moet letten..." zegt Thijs in 1986 een dag voor de halve finale.

„Ik denk dat we vanavond bewezen hebben dat Maradona op een collectieve wijze uit: de wedstrijd' gespeeld kan worden"

Daarnaast is de algemene mening in 1986 dat het middenveld op dat moment minder 'hecht' is dan het middenveld van vier jaar eerder. Vercauteren en Ceulemans zijn ook nu nog van de partij, maar het blok dat zij met Scifo en Grün/Demol vormen lijkt toch wat minder hecht en sterk dan vier jaar eerder.

Belgie legt de accenten in 1986 ook wat verdedigender. In 1982 speelt men vanuit een 4:4:2 opstelling waarin Ludo Coeck de verbindingsman is tussen verdediging en middenveld. In 1986 speelt Belgie van 5:3:2, waar Stefan de Mol doorschuift naar het middenveld.

De Mol komt echter vanachter zijn verdediging vandaan, terwijl Coeck als defensieve middenvelder continu voor zijn verdediging speelt.

Maradona mag dus niet op snelheid komen. Maar de Belgen volgen de raad van coach Thijs niet op. Toen hij in de 51e minuut door Burruchaga werd aangespeeld, verwachtte niemand in de Belgische defensie, dat hij de bal met de buitenkant van de linkervoet zou doortikken.

Twee Belgische verdedigers en doelman Jean-Marie Pfaff stortten zich, voor zijn voeten, maar Maradona was ze allemaal te slim af. Zijn tweede treffer was maar een paar karaats minder dan het tweede doelpunt dat hij tegen Engeland scoorde.

Op snelheid
Hoewel Guy Thys zijn mannen ervoor had gewaarschuwd, dat zij Maradona niet op snelheid mochten laten komen, gaven ze hem toch de gelegenheid te demarreren en daar moesten ze meteen voor boeten. Maradona flitste langs twee tegenstanders en schoot, terwijl de bal onder zijn lichaam lag, zo snel dat zelfs Jean-Marie Pfaff er geen antwoord op wist.

Maradona of Messi, ze krijgen altijd wel kansen in een wedstrijd. De fout die Belgie maakte tegen Argentinie in 1986 was een andere. Argentinie gaf de Belgen de illusie dat ze sterker waren in de eerste helft.

Het had in de eerste helft zoveel zelfvertrouwen opgedaan, dat het meende het accent wat meer op de aanval te kunnen leggen. Op een moment dat veel Belgen zich voor de bal bevonden, sloeg Argentinië via Maradona toe.


Bij een 1-0 achterstand had België helemaal niets meer te verliezen en daarom verving Guy Thys de licht geblesseerde Renquin (lies) meteen door aanvaller Desmet. Met Gerets als Libero ging België op de bluftoer en daardoor kreeg Argentinië de gelegenheid de counter te hanteren.

"Wij hebben niet tegen Argentinië gevoetbald, maar tegen Diego Maradona. We wisten, dat het zou gebeuren, maar konden er niets aan doen. leder elftal, dat zon speler bezit, wordt wereldkampioen. Wij zouden hebben gewonnen als Maradona een Belg was geweest."

In de finale speelt Maradona tegen Duitsland. Coach Franz Beckenbauer hanteert een heel andere tactiek. Hij stelt simpelweg vier voorstoppers op. Hij liet de bewaking van Maradona afhangen van de positie die hij op het veld innam. Zo werd de Argentijnse aanvoerder afwisselend geconfronteerd met Matthaus, Eder, Karl-Heinz Förster en Ditmar Jakobs. Die taktiek functioneerde goed. Maradona heeft hét in de vorige zes wedstrijden niet zo moeilijk gehad als tegen West-Duitsland

Bron: Het Vrije Volk, Telegraaf, Wikipedia

Jan Jongbloed maakt reclame voor Drum en voor vissen

$
0
0
Tegenwoordig maken voetballers reclame voor gelikte aftershaves, scheermesjes of automerken. In 1978 is dat nog niet het geval. Voetballers zijn dan nog toegankelijk en makkelijker te paaien voor een reclame.




En zo kan het zijn dat Jan Jongbloed gestrikt is voor het Drum visboek. Jan heeft namelijk twee hobby's; vissen en een sjekkie draaien. Laten die twee zaken nu in het grote Drum visboek verenigd zijn.

In de jaren '70 hebben onze doelmannen iets met vissen. Jongbloed wordt in de advertentie een betere sportvisser genoemd. Ook Piet Schrijvers vist graag.

In 1974 wordt er op het WK kennelijk ook lustig gevist. Johny Rep noemt het in zijn column als één van de bezigheden tussen het trainen en spelen in. Vooral Jongbloed, maar ook Piet Keizer vermaken zich in Duitsland uitstekend op het water.

Jan heeft nu een veel betere instelling. Vroeger ging hij bij voorbeeld op maandag altijd vissen

Jongbloed is een fanatieke visser. Als speler van DWS gaat Trainer Joop Brand op een bepaald moment over tot twee maal per dag trainen. Jongbloed aarzelt even. Daar gaat zijn vaste visochtend op maandag!

Natuurlijk is Jongbloed wel aanwezig op de eerste maandagochtendtraining. Brand prijst daarop in het Vrije Volk zijn instelling: "Jan heeft nu een veel betere instelling. Vroeger ging hij bij voorbeeld op maandag altijd vissen. Na trainen we en Jan Jongbloed is erbij; ook al betekent vissen na het voetbal alles voor hem."

Welbeschouwd is vissen toch een vreemde hobby voor keepers. Want als keepers iets niet graag doen, is het een bal uit het net vissen.

Bron: Het Vrije Volk

Drie Nederlanders en een Fransman

$
0
0

De Ronde van Spanje is altijd de 'derde ronde' geweest. De Tour was het belangrijkst, daarna kwam de Giro d'Italia. Toch werd het nooit saai in Spanje. Dat bewijzen de vier verhalen wel die we hieronder verzameld hebben. 

We rijden in 1967 mee met Jan Janssen. En jaar voor zijn Tourzege wint Janssen de Ronde van Spanje, waar overigens ook de Televizier ploeg van Kees Pellenaars onwaarschijnlijke successen behaalt. 

Janssen moest daarvoor overigens wel de wil van jonge ploeggenoot Ducasse breken

In 1978 rijdt Jos Schipper de Ronde van Spanje. Eigenlijk was dat het plan helemaal niet, Schipper rijdt in de klassiekers en heeft zich helemaal niet voorbereid op de ronde. Toch wordt Schipper opgeroepen. Het kleine MARC-Zeepcentrale zit nu eenmaal niet dik in de renners. Schipper rijdt de Vuelta en krijgt daar uiteindelijk geen spijt van.

Een jaar later is het de beurt aan Joop Zoetemelk. Zoetemelk doet hetzelfde als Janssen. De Ronde van Spanje winnen een jaar voor zijn Tourzege. Zoetemelk laat in deze ronde zien wat voor ervaren en intelligente wielrenner hij is. Zijn overwinning komt geen moment in gevaar.

En dan 1983. In die Vuelta wordt Hinault met een vorstelijk bedrag naar Spanje gelokt. Hinault heeft helemaal geen zin, zo lijkt het, kletst nog een berg uit het parcours maar stelt uiteindelijk orde op zaken.

Zomaar vier verhalen uit de rijke historie van de Ronde van Spanje.

Weekoverzicht 21-27 november 1977: Hogewoning spreekt bemoeienis Inter Football tegen

$
0
0
Bondsvergadering KNVB in Zeist; Hogewoning (kop)
KNVB-voorzitter Jacques Hogewoning spreekt tegen dat Inter Football de spelers van Oranje de sponsorinkomsten gaat betalen. "Het is goed dat  Inter Football zich daarmee bemoeit, omdat wij daar zelf niet of nauwelijks de kans toezien[..] maar wij als KNVB nemen de risico's, dus wij verzorgen de verdeling van de inkomsten". Vorige week riep penningmeester Ton Zwikstra nog dat sponsoring een zaak was van 'Cor Coster'.

Het weekeinde van 26 en 27 november 1977:

  • Cor van der Hart gaat weer aan de slag bij AZ '67
  • Wim Rijsbergen staat in de belangstelling van Bayern Munchen. De Duitsers die eerder om een topspits riepen, gaan nu toch kennelijk op zoek naar een verdediger. Feyenoorder Rijsbergen weet nog van niets.
  • ADO den Haag-trainer Malatinsky verneemt in de krant dat zijn contract niet meer verlengd wordt
  • In de competitie wint PSV met 5-1 van Haarlem. Het loopt daarmee uit op Ajax, dat slechts ternauwernood gelijkspeelt tegen Sparta.
  • Op sprintwedstrijden in West-Berlijn wordt Sies Uilkema derde. Hij moet alleen Gataen Boucher (1e) en Johan Granath (2e) voor zich laten.
  • KNVB-voorzitter Jacques Hogewoning spreekt tegen dat Inter Football de spelers van Oranje de sponsorinkomsten gaat betalen. "Het is goed dat  Inter Football zich daarmee bemoeit, omdat wij daar zelf niet of nauwelijks de kans toezien[..] maar wij als KNVB nemen de risico's, dus wij verzorgen de verdeling van de inkomsten".
25 november 1977:
  • Piet de Visser vertrekt bij het Belgische RWDM als trainer. 
  • Crisis bij Bayern Munchen: er dreigt degradatie en in de UEFA Cup is men ookal zo goed als uitgeschakeld
  • Ook Iran plaatsts zich voor het WK
  • Joao Havelange geeft aan voor het WK 1982 graag het eindtoernooi in te gaan met 24 teams
  • In Voetbal International gooit Koos Postema een balletje op voor een Europese competitie. In het Vrije Volk vraagt men zich af of dit allemaal zo spannend wordt. 
24 november 1977:
  • Eintracht Braunschweig declareert taxikosten bij PSV. De bus die de spelers naar het station moest brengen is te laat.
  • Bjorn Borg verliest een keer. Op het toernooi van Oviedo verliest hij van de Amerikaanse dubbelspeialist Sherwood Stewart.
23 november 1977:
  • PSV wint met 2-0 van Eintracht Braunschweig in de derde ronde van de UEFA Cup.
  • Ipswich Town verslaat Barcelona met maarliefst 3-0 en ook Bayern Munchen ging zwaar ten onder. Het verliest met maarliefst 4-0 van Eintracht Frankfurt. 
  • Opvallend is het aantal gele kaarten in de wedstrijden van de UEFA Cup. Er vallen twee gele kaarten bij PSV- Braunschweig en vier gele kaarten in het duel tussen Carl Zeiss Jena en Standard Luik. Maar dat is het dan ook. In de andere wedstrijden vallen geen kaarten. 
  • Gemiddeld trekt de derde ronde 31.611 toeschouwers en worden er 21 doelpunten gescoord. 
  • AZ '67 trekt Jan Verheyen aan. De 23-jarige vleugelspits komt over van Feyenoord. 
  • Een verrassing voor Colin Coates. De Australische schaatser wordt verwend door enkele Nederlandse  sympathisanten, de Australische ambassade en de vliegmaatschappij Quantas. Coates is een Australische schaatspioneer die met beperkte middelen deelneemt aan de internationale kampioenschappen. 
22 november 1977:
  • Schaatsen in 1977: Tjaard Kloosterboer, de bondscoach van de heren kernploeg krijgt geen toestemming van het CIOS om zich fulltime met de heren bezig te houden
  • Kees Rijvers, de coach van PSV is vol vertrouwen voor de wedstrijd tegen Eintracht Braunschweig. "Zaak is dat we thuis tegen Braunschweig de 0 houden, zelf een keer scoren, zodat we in Braunschweig het karwei af kunnen maken"
  • HSV en Liverpool spelen in Hamburg gelijk met 1-1. Inzet is de eerste wedstrijd om de SuperCup.
  • De eerste partij tussen Kortsjnoi en Spasski eindigt in remise
  • Ajax verliest in Leeds met 2-1. Alan Clarke en Joe Jordan zorgen voor 2-0. Tony Currie scoorde de 2-1 in eigen doel. 
  • "Het wordt oorlog tijdens het WK" dat dreigen de Montoneros, zo'n half jaar voor de start van het WK in ArgentinieDe dreiging van de Argentijnse actiegroep past in een lange traditie van dreiging die terroristische,  politieke of mensenrechten organisaties uitroepen aan de vooravond van een groot evenement.
21 november 1977:
  • Hans van Helden wil terug in de kernploeg. Er bestaat echter verschil van inzicht over de afspraken die aan het begin van het seizoen zijn gemaakt.
  • Eintracht Braunschweig bereid zich voor op de UEFA Cup ontmoeting met PSV. De ploeg heeft in Paul Breitner en Peter Lubecke bekende vedetten, maar speelt niet goed in de Duitse competitie. Eerder werd er met 6-0 verloren van Borussia Monchenglabach in de competitie.
  • Officieel afscheid van Ben Bril. Bril beëindigde zijn carriere met het begeleiden van enkele juniorenwedstrijden. Een schamel afscheid werd verwacht , maar dat viel mee. De zaal was tot de laatste man bezet. Een waardig afscheid aldus. 





De belangrijkste uitslagen van 1977

$
0
0
Het sportjaar 1977 was typisch zo'n tussenjaar. Geen WK voetbal, geen Olympische Spelen. Daarom veel aandacht in de media voor de Tour de France en Europese toernooien. Hennie Kuiper wordt in 1977 tweede in de Tour de France. Het is de meest opzienbarende prestatievan een Nederlandse sporter dat jaar. Hieronder een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van dat jaar in bewegend beeld. Op YouTube is een playlist aangemaakt.
1977 - TI-Raleigh - Tour de France
Januari: 
  • 05-06 januari Schaatsen - NK sprint: Jos Valentijn wordt Nederlands kampioen sprint. 
  • 11-13 Januari Schaatsen - Europees Kampioenschap Allround: Een volledig Noors podium in Larvik. Jan Egil Storholt wint voor de andere S'en Stenshjemmet en Sjobrend.
  • 11-27 januari Schaken- Hoogovens schaaktoernooi: Genna Sosonko en Jefim Geller
  • 14-27 Januari Australian Open - Roscoe Tanner & Evonne Goolagong 
Februari
  • Alpine ski: Mannen totale seizoen kampioen: Ingemar Stenmark , Zweden
  • Alpine ski: Algehele seizoen dames kampioen: Lise-Marie Morrend , Zwitserland
  • 02-03 Februari 2013 Veldrijden - Wereldkampioenschappen: Zwitsere suprematie in Hannover. Albert Zweifel wordt wereldkampioen voor landgenoot Peter Frischknecht. Eric de Vlaeminck wordt derde.
  • 03 februari Super Bowl XI - Oakland Raiders wonnen 32-14 over de Minnesota Vikings
  • 11-17 februari Tennis - ABN AMRO toernooi Rotterdam: De vierde editie van het ABN AMRO World Tennis Tournament werd gewonnen door Dick Stockton. Stockton, die in 1977 het beste jaar van zijn carrière kende met een 8e plaats op de ranglijst en drie toernooioverwinningen, versloeg in de finale Ilie Nastase.
  • 12-13 Februari Schaatsen - Wereldkampioenschap Allround: Het Wereldkampioenschap schaatsen allround 1977 werd op 12 en 13 februari in het Thialf te Heerenveen gehouden. Titelverdediger was Piet Kleine, die in het Thialf in Heerenveen wereldkampioen was geworden. Eric Heiden won zijn eerste titel.
  • 16-20 februari Voetbal - Derde ronde KNVB beker: Fc Twente verras Feyenoord met 1-0 en bekert door.  Ook oa AZ '67 en PSV bekeren door.
  • 23 februari Wielrennen - Omloop het Volk: Freddy Maertens wint de Omloop 't Volk voor Jan Raas en Ludo Peeters. 
  • 24 februari Wielrennen - Kuurne-Brussel-Kuurne is voor Patrick Sercu, voor Walter Planckaeert en Didi Thurau
  • 26-27 februari Schaatsen - Wereldkampioenschap Sprint  Het was voor het eerst dat het WK Sprint in Nederland gehouden werd. Op de ijsbaan in Alkmaar wist Eric Heiden een twee weken na de WK Allround titel en een week na de WK Junioren titel ook de titel wereldkampioen sprint te winnen. De Olympisch kampioen 1000 meter Peter Mueller pakte het zilver en de Sovjet Jevgeni Koelikov het brons. Bij de vrouwen werd de Canadese Sylvia Burka wereldkampioen sprint.

Maart

  • 03-10 Maart Wielrennen - Parijs-Nice: wordt gewonnen door Freddy Maertens
  • 06-12 Maart Wielrennen - Tirreno-Adriatico: Roger De Vlaeminck won het klassement van 1972 tot en met 1977. Met zes eindoverwinningen is hij zelfs recordhouder. 
  • 09 maart Kwartfinale KNVB beker: FC den Haag verslaat PSV. AZ '67 verslaat Fc Groningen. Zowel Fc Twente als PEC Zwolle winnen met 1-0 van respectievelijk NAC en MVV.
  • 16 Maart Wielrennen - Milaan - San Remo: Jan Raas wint zijn eerste klassieker
  • 19 maart - overlijden van Carlos Pace (32), Braziliaanse F1-coureur, in een race-ongeval
  • 22 Maart Wielrennen - E3 prijs Harelbeke wordt gewonnen door Didi Thurau, voor Patrick Sercu en Eric de Vlaeminck.
  • 24 Maart Wielrennen - Gent-Wevelgem is een prooi voor Bernard Hinault.
  • 31 Maart Wielrennen - Ronde van Vlaanderen. Roger de Vlaeminck wint de Ronde van Vlaanderen omdat Freddy Maertens wordt gediskwalificeerd wegens een fietswissel aan het begin van de Koppenberg. 
April
  • 01 april: Barcelona wil nog twee jaar verder met Cruijff
  • 01-06 april José Antonio González Linares wint voor de derde maal de Ronde van Baskenland
  • 03 april: Roger de Vlaeminck wint de Ronde van Vlaanderen, maar de hoofdrol is voor Freddy Maertens
  • 07 April Wielrennen - Alweer winst voor Roger de Vlaeminck. Nu wint hij Parijs-Roubaix.
  • 14 April Wielrennen - Jan Raas wint de Amstel Gold Race. Hij verslaat Kuiper en Knetemann in de sprint. 
  • 17 April Wielrennen - De Italiaan Fransesco Moser wint de Waalse Pijl. De oorspronkelijke winnaar Freddy Maertens wordt gediskwalificeerd vanwege het gebruik van het verboden middel stimul. 
  • 21 April Wielrennen - Luik - Bastenaken - Luik
  • 27 april KNVB beker: In de halve finale verslaat Fc Twente AZ '67 met 1-0. PEC Zwolle bereikt de finale door een 2-1 overwinning op FC den Haag.


Mei

Juni
Juli


Augustus

Oktober
November:
  • 15-17 November Tennis - Davis Cup - Finale. Australie wint de Davis Cup finale van Italie. 
  • 18 november: Ben Bril neemt afscheid van de bokssport
  • 21 november: Hans van Helden wint de IJssel Cup
December
  • 08 december: PSV haalt de volgende ronde van de UEFA Cup door een overwinning op Eintracht Braunschweig ( 2-0, 2-1)
  • De eerste Dakar Rally wordt georganiseerd door Thierry Sabine
  • Australian Open- Vitas Gerulaitis Kerry Reid

Viewing all 502 articles
Browse latest View live