Quantcast
Channel: De Sportkroniek
Viewing all 502 articles
Browse latest View live

Het jaaroverzicht van 1977: Succesvol tussenjaar voor Nederlandse sport

$
0
0
Nederland tegen Belgie 1-0, Cruyff na afloop


E
en sportjaar in een oneven jaar is altijd een 'saai' jaar. Geen Olympische spelen en geen voetbalkampioenschappen. Toch was 1977 interessant genoeg op sportief gebied.  

Oranje haalde het WK, Hennie Kuiper deed van zich spreken in de Tour. Jan Raas in de klassiekers. Daarnaast waren er vele onverwachte surprises (Johan Heins, Otti Roethof) op te tekenen.




Januari: Ceulemans wint WK bandstoten
Bij het WK bandstoten, we hebben het natuurlijk over biljarten, was Christ v.d, Smissen dichtbij de titel. Met een punt verschil moest hij  in Rotterdam het kampioenschap aan Raymond Ceulemans laten. Later in het seizoen greep de Brabander er bij de nationale titelstrijd in dezelfde spelsoort weer naast. Papendrechter Hans Sundquest was een zeer verrassende winnaar.

De kampioenen Eric Heiden en Sylvia Burka met lauwerkransBij het schaatsen was het behelpen geblazen. De Europese titel was voor de Noor Storholt. Het WK voor de jonge Amerikaan Eric Heiden, die ook nog eerste werd bij de sprinters en de mondiale jeugd.

Onder dit geweld was er voor Hans van Helden Piet Kleine en de ander Pfrommerianen geen eer te behalen. Bij de - jongeren werd Hilvert van der Duim s werelds derde. Brons was er ook op het WK voor sprintster Haitske Pijlman

Februari: Wielart springt hoog
Bij de Europese indoorkampioenschappen in San Sebastian tekende Ruud Wielart voor brons met een hoogtesprong van 2.22 meter. De Hoofddorper reikte in de open lucht nog hoger met een jump van 2.26 meter, natuurlijk een nieuw nationaal record. Wielart moest het hierbij, noodgedwongen laten door een zeer hinderlijke voetblessure, die hem uit de competitie met lieden als de Poolse Olympische kampioen Jacek. Wszola stootte.

April: Maertens, Raas en De Vlaeminck heersen in het voorjaar
Jan Raas was'de man van het voorseizoen met overwinningen'in Milaan-San Remo en de Amstel Gold Race. Freddy Maertens wint de Omloop 't Volk, Parijs-Nice en de Ronde van Vlaanderen. Hij word gediskwalificeerd vanwege een verkeerde fietswissel. De zege gaat naar Roger de Vlaeminck die ook Tirrenno-Adriatico wint en Parijs-Roubaix. In Gent -Wevelgem wint een zekere Bernard Hinault.

Mei: Feyenoord valt terug, Ajax kampioen
Droefenis over de terugval van Feyenoord. Vujadin Boskov loodste de ploeg nog wel in de kwartfinales van het UEFA-Cup-toernooi maar daarin was RWDM met 0-0 en 1-2 net iets te sterk. In de nationale competitie eindigde de Kuipploeg als vierde en dat betekent voor het eerst sinds vele jaren geen deelneming aan Europees voetbal.

Liverpool wint de Europa Cup I ten kost van Borussia Monchenglabach. HSV verslaat Anderlecht in de Europa Cup II. De UEFA Cup is voor Juventus dat Atletic Bilbao verslaat. Van de Nederlandse clubs geen wonderen in Europa. De tweede ronde is het eindstation van PSV in de Europa Cup I. Saint Etienne is te sterk. Ajax treft het niet met Manchester United in de eerste ronde. Met 2-0 verliezen de Amsterdammers in Manchester. De 1-0 overwinning in Amsterdam is niet genoeg.

Geels juicht na zijn gemaakte doelpuntAjax wordt wel kampioen. Het doet dat onder trainer Tomaslav Ivic met erg effectief en verdedigend voetbal. Ivic moet ook wel. Het jaar Michels heeft de Amsterdammers meer kwaad dan goed gedaan. Jonge spelers als Dusbaba en Ling zijn uit vorm. Nieuwelingen als Erkens, Schoenaker en Zuidema hebben in het begin niet het vereiste niveau.

Toch komt Ajax er doorheen. Met vijf punten voorsprong op PSV en de topscorerstitel voor Ruud Geels ( 34 doelpunten), sluiten de Amsterdammers het seizoen af als terechte kampioen.

Juni: 
In juni viel het sportminnende vaderland bijna van verbazing uit het zadel toen werd vernomen, dat Johan Heins in Wenen Europees kampioen springruiter was geworden. Daarbij bleef het in Oostenrijk niet. Het landenteam bestaande. uit natuurlijk, Heins, Nooren, Ebben en Wouters v.d. Oudenweijer eiste ook de titel voor ploegen voor zich op.

Een finaleplaats voor Betty Stöve in het damesenkelspel van Wimbledon zorgde voor, een ongekende hausse in de verkoop van tennisartikelen. Big" Betty haalde het net niet. Met de steun van een publiek, dat zich gedroeg alsof Engeland weer de wereldheerschappij had veroverd, ging de titel met 4-6, 6-3 en 6-1 naar de Britse Virginia Wade. De Alblasserdamse drong ook door tot de eindstrijd van de dubbel en de beide gevallen tevergeefs. Als niet geringe troost restte een verdienste van 40 mille.

In de 500 ccklasse op de Asser,TT wint Wil Hartogh, de Witte Reus uit Abbekerk, de Grand Prix.

Juli: 
De tweede is in de Sport nimmer in tel. Maar toch moet een uitzondering worden gemaakt aan het adres van Hennie Kuiper. Met slechts 48 seconden verschil moest hij de eindzege in de Ronde van Frankrijk aan Bernard Thévenet laten en dat is toch wel een vermelding waard. De Nederlander. . sloeg bijna een winnende slag in de 17e rit, de Koninginne-étappe over het zwaarsteAlpenparcours.


Hij kwam slechts acht seconden te kort om de gele trui van Thevenet over te nemen.  Jan Raas, Fedór den Hertog en Gerrie 'Knetemann (2x) namen eveneens een ritzege voor hun rekening. Joop Zoetemelk won de Alpen tijdrit maar die werd hem ontnomen. Het plasje bracht een niet toegestaan pepmiddel aan het licht:

Tot op de dag van vandaag heeft Zoetemelk ontkend zich aan illegaal slikken schuldig te hebben gemaakt. Om het vaderlandse succes compleet te maken eindigde voornamelijk uit Nederlanders bestaande Raleigh-équipe van Peter Post als eersté in het ploegenklassement.

Een jaar na zijn zware crash wint Niki Lauda weer een Grand Prix in Duitsland.

De Europese zwemkampioenschappen brachten meer dan werd verwacht met negen plakken. De muzikanten moesten zelfs één keer de partituur van het Wilhelmus te voorschijn halen om het volkslied ten beste te geven aan het adres van de Nederlandse kunstzwemploeg. Een dure grap voor de organisatie want het goud moest in handen worden gespeeld van Marijke Engelen, Helma Gluvers, Judith v.d. Berg, Karin van Noort, Catrien Eij ken, Netty de Jong, Lida van Veen en Vera Verloon, het achttal, dat de winnende figuren bij elkaar had gezwommen. Vanuit dit artistieke octet bemachtigde Marijke Engelen ook nog het solistische zilver, samen met Helma Gluvers eiste zij in de duetten eveneens de tweede plaats voor zich op.

Bij de louter op snelheid gerichte dames stelde Armelies Maas Enith Brigitha nadrukkelijk in de schaduw. De Wageningse kon haar bagage met vier onderscheidingen verrijken. Op haar eentje tekende zij voor zilver op de 400 en 800 meter vrij en voor brons op de normale 200 meter. Als deelneemster aan de 4 x 100 meter vrije slag werd daar zilver aan toegevoegd. Anja v.d. Bogaerde,. Ineke Ran en Enith Brigitha leverden ook een bijdrage aan deze prestatie.

Brigitha doorkliefde het water op de 100 meter vrij op zilveren wijze, Ineke Ran was op de 100 meter vlinderslag  goed voor brons. De vrouwelijke Nederlandse afvaardiging  vormde de grootste bedreiging voor de Oostduitse équipe, maar een echte' doorbraak bleef achterwege. Met een persoonlijk record hier en daar deden de heren het, gezien de omstandigheden niet  beroerd, maar niettemin bivakkeerden zij in de achterhoede.

'Eén teleurstelling was het falen - van:;. het, nationale honkbalnégental in de finar Ie van het toernooi om het Europese " kampioenschap. Het begon zo goed met overwinningen van 6-5 en 2-1 op Italië, maar daarna lukte het niet; De Azzuri knuppelden zich met triomfen Van' 7-4/4-1 en 1-0 naar dé'titelffig

Augustus:
Zowaar konden. we ook voor Nederland unieke atletiekprestaties beleven en nog wel bij de heren. Gerard Tebroke, een grossier in blessures, trok zich van de ongemakken niets aan en snelde bij wedstrijden in Engeland op de 10 kilometer naar een sublieme' tijd van 27.37,63, waarmee hij Jos Hermens' nationale record van 27.41,3 duidelijk verbeterde. Zonder al dat lichamelijk leed had de ondanks alles goed gemutste Arnhemmer vermoedelijk ook het wereldrecord van de Keniaan Samson Kikómbwa van 27.30,47 een kopje. kleiner kunnen maken.

September: 
De wereldkampioenschappen wielrennen in hel verre San Cristobal waren niet om te juichen. In Venezuela reden alleen de stayers Cees Stam (profs) en Gaby Minneboo (amateurs) zich naar het duurste eremetaal. Bij de dames was zilver voor achtervolgster Arme Riemersma, die in de eindstrijd werd geklopt door de sterke Russische Vera Kuznetsova.

Minie Brinkhof veroverde brons in de vrouwelijke wegwedstrijd. Bij elkaar een buit waarvoor een modaal wielerland zou hebben getekend, maar toch onder de stand, die de vaderlandse wielrennerij in de voorgaande jaren had opgebouwd.

Tafeltennis om NTTB-cup in Huizen; Bettine Vriesekoop in actieBettine Vriesekoop mepte zich met de nodige variatie naar de Europese titel bij de jeugd door in de eindstrijd van het bewuste toernooi de Russin Valentina Popova met 21-12, 16-21 en 21-12 lik op stuk te geven. Niet alleen zij was er verantwoordelijk voor, dat deze sport uit de ping-pongsferen werd gehaald. Met Bert v.d. Helm en Nico van Slobbe verwezenlijkte zij -de promotie haar de - continentale Superliga. Bettine had verder een belangrijk aandeel in de overgang van het nationale damesteam naar de - hoogste wereldafdeling.

Oktober: Oranje haalt WK
Oranje zorgde voor een van de meest gewichtige verrichtingen door het eindtoernooi van het WK te bereiken. Tegen aartsrivaal Belgie en outsider Noord-Ierland met een geweldige George Best in haar gelederen werd zeker niet vlekkeloos, maar toch zeer zeker standvastig het eindtoernooi bereikt.

Het begin was niet imponerend met een 1-0 tégen IJsland in Reykjavik. De 2-2 tegen Noord-lerland in de thuiswedstrijd deed - zelfs het ergste vrezen. Maar nadien was er geen vuiltje meer aan de lucht. De Belgen kregen in de lente  al de wacht aangezegd. Oranje zegevierde met een 2-0.

In Nijmegen leverde IJsland geen probleem op. Zonder moeite werden de Vikingen naar een  4-1 nederlaag gespeeld. Het karwei werd afgerond met overwinningen op de Noord-Ieren en België. In beide gevallen was een 1-0 overwinning voor Nederland genoeg.

November:
November bracht ook al een onverwachte surprise in de vorm van een karatewereldtitel.  Voor Otti Roethof. In Tokio was er bij deze gelegenheid ook goud voor het landenteam. Roethof, Reeberg, Kotsebue, Snel en Mooyens vochten zich in de finale tegen West-Duitsland naar een totale erkenning.

Victor Korsjnoi en Boris Spasski beginnen hun schaaktweekamp om een plaats als uitdager van Anatoli Karpov af te dwingen. Midden november begint de tweekamp die eind december met de nodige incidenten gepaard gaat.

De IJssel Cup geeft de start van het nieuwe schaatsseizoen aan. Hans van Helden wint de IJssel Cup. Hij is echter uit de kernploeg gestapt. Het geeft in het najaar van '77 steeds weer problemen.

December
Een Europese titel was gereserveerd voor wielrenner René Pijnen, die in het Rotterdamse Sportpaleis, achter de derny te rap was voor andere snelle jongens zoals de Belgische maestro Patrick Sercu.

Aan een ander sportief front drong de nationale dameshandbalploeg na een zinderend toernooi door tot de Alklasse voor het WK. Vooral het beslissende duel tegen Denemarken zal, niet snel worden vergeten, de spanning droop van de muren in de sporthal van het Westduitse Minden. Het werd tenslotte 13-12 voor de formatie van Jan Alma, die hiermee een unieke verrichting liet registreren

Records:
Enige verbeteringen van wereldrecords mogen evenmin onvermeld blijven. Zo haalde Henk van Kessel met zn 50 cc machientje over een kilometer heen en terug een gemiddelde van 228.4 km per uur, een tot dan ongekende snelheid. Fred Rompelberg deed het als stayer achter een handelsmotor natuurlijk langzamer, maar met zijn 72.241 km verwees hij toch de 69.741 km, die de Italiaan Pietro Algeri destijds bijeen had gereden naar de historie.

Bron: Het Vrije Volk/ 31 december 1977

18 november 1981: Oranje en het einde van een tijdperk

$
0
0

Op 18 november 1981 kan het Nederlands Elftal zich plaatsen voor het WK in Spanje.  Dan moet er echter wel van Frankrijk gewonnen worden. In Parijs....

Nederland had zich in een penibele situatie gebracht. In een poule met naast Frankrijk, België, Ierland en Cyprus, werden de eerste twee wedstrijden verloren. Ierland-uit werd 2-1 door een weergaloze Liam Brady. In Brussel werd Nederland weg gecounterd door de Belgen, 1-0. 

Na twee wedstrijden stond Nederland al op een hopeloze achterstand. Omdat de andere landen, behalve Cyprus, het elkaar ook lastig maakten, kwam Nederland toch nog terug in de poule. Nederland had hierin zelf ook een rol. Doordat directe concurrenten Frankrijk [1-0] en Belgié [3-0] werden verslagen, had Nederland zowaar weer kansen op een derde deelname aan het WK op rij.

Dat Nederland weer terug kwam in de race had te maken met twee zaken. Allereerst werd bondscoach Jan Zwartkruis vervangen door Kees Rijvers. Zwartkruis hielde er een vreemd selectiebeleid op na. Hij had na het EK van 1980 slechte ervaringen met sommige -gearriveerde- spelers. Tegen Ierland selecteerde hij daarom een relatief jong elftal. Daarnaast waren er een aantal blessures. Mannen als Joop Hiele, Jan van Deinsen en Toine van Mierlo debuteerden tegen de Ieren.  Zwartkruis was na het verlies tegen de Ieren zowaar tevreden. Maar mocht na een totaal mislukt mini-WK in Uruguay inpakken.

Na Zwartkruis kwam Kees Rijvers aan de leiding. Rijvers gaat de geschiedenis in als de man die jonkies als Gullit, Rijkaard en Van Basten liet debuteren. In de kwalificatieronde voor het WK '82 greep Rijvers echter terug naar de routine. Ruud Krol werd teruggehaald, de relatief oude Arnold Mühren mocht debuteren. Ook Ruud Geels werd weer van stal gehaald en zelfs Kees van Kooten mocht op late leeftijd debuteren. Alle genoemde spelers waren gouden grepen. Zij hadden in de wedstrijden onder leiding van Rijvers een groot aandeel in de overwinningen.

Maar het belangrijkste was de terugkeer van Johan Neeskens. Rijvers reisde een paar maal af naar New York. Neeskens voetbalde immers voor New York Cosmos. Neeskens debuteerde tegen België. De Belgen hadden nog volop respect voor de oude Nees, en na de 3-0 overwinning was het geloof terug in Nederland.

Nederland moest echter dan van Frankrijk winnen. In Parijs...Frankrijk had een goed elftal, maar had de kwalificatie op zijn "Frans" afgeraffeld. Verlies tegen Nederland, Ierland en België  had de Fransen in een penibel parket gebracht. Nederland was ondanks de thuisoverwinningen nog steeds zoekende.

In Frankrijk ontwikkelde bondscoach Michel Hidalgo het befaamde Franse viermans-middenveld. Jean Tigana, Alain Giresse en Bernard Genghini vergezelden "patron" Michel Platini op het middenveld. Daarnaast hadden de Fransen voorin de beschikking over de sterke spitsen Lacombe, Six en Rocheteau.

Nederland hield in Parijs de stand lang op 0-0. In de buurt van het strafschopgebied werd er een overtreding gemaakt. Doelman Hans van Breukelen was in 1982 nog jong en onzeker. Hij dirigeerde Ruud Krol naar de korte hoek. Dat deed hij niet voor niets. Het was immers opgedragen door Rijvers.
Achter de bal nam voor de Fransen Michel Platini plaats. De Fransman die toen nog voor Saint Etienne speelde, had in die tijd de precisie van Pierre van Hooijdonk.

Platini krulde de bal in de door zowel Krol als Van Breukelen, niet verwachte lange hoek. Van Breukelen was afgeleid door spits Bernard Lacombe. Doordat Krol op de doellijn stond, stond Lacombe zowat ook op de doellijn. Van Breukelen was hierdoor zodanig afgeleid dat Platini probleemloos kon scoren.

De ban was gebroken. Didier Six scoorde 2-0. Frankrijk mocht naar het WK. Nederland was uitgeschakeld.

Een lange lijdensweg volgde. Na 1982, haalde Nederland ook in 1984 en 1986 het EK en WK niet. Pas in 1988 ging het beter met Nederland. Maar het waren wel 8 lange jaren van miserabel voetbal die daaraan vooraf gingen. 

Boy Hayje, tragisch deelnemer aan Formule 1

$
0
0
Het deelnemersveld van de Formule 1 is er in de jaren '70 één van diverse pluimage. Tik zelf een Formule 1 auto op de kop, stap in en ga de uitdaging aan. Boy Hayje, een talentvol Nederlands coureur waagt de gok. Maar een succes wordt het niet.

Via Toine Hezemans wordt Hayje in de Formule 1 geïntroduceerd. Aanvankelijk neemt Hayje de oude March van James Hunt over. Later racet Hayje in een Penske (1976), een jaar later is het weer een March die dienst doet. 

Hayje is op zichzelf geen slecht coureur. Maar ook in de jaren '70 gaat het er toch echt om wat voor auto je onder 'je kont' hebt. En een professioneel begeleidingsteam wil ook wel helpen.

Tijdens de Grand Prix van Zolder mag Hayje eindelijk starten in een Grand Prix. Een succes wordt dat niet. Hayje komt veel te laat de baan op. Omdat de McLaren van Brett Lunger in de warming up was opgeblazen, mocht de Nederlander de baan op. Niet nadat er flink gediscussieerd was met de wedstrijdleiding. De andere coureurs waren al een ronde onderweg toen Hayje eindelijk aansloot.

In het NRC Handelsblad van 6 juni 1977 legt men heel vilein de vinger op de zere plek: "...want in de race waarin Hayje als laatste finishte bleek overduidelijk waarom de Amsterdammer en zijn team nog niet rijp zijn voor de formule I. Toen de baan begon op te drogen gingen de geroutineerde azen op de natte weggedeelten rijden omdat nat-weerbanden op het droge asfalt veel sneller slijten en bovendien onvoldoende grip geven. 

Onze landgenoot bleef op de stroeve ideale lijn rijden. En toen hij ten slotte veel te laat besloot alsnog banden te wisselen gebeurde dat met slechts één wielsleutel. Andere stallen doen dat met een sleutel per wiel. Daarin ligt het verschil."

En toen hij ten slotte veel te laat besloot alsnog banden te wisselen gebeurde dat met slechts één wielsleutel. Andere stallen doen dat met een sleutel per wiel. Daarin ligt het verschil.

De schrijver van het NRC doopt zijn pen nog even in het azijn en wordt zelfs sarcastisch als hij zegt: "Toch heeft Hayje nog een rol van betekenis gespeeld Hij ramde de Engelsman Rupert Keegan uit de baan en beroofde Vittorio Brambilla van een zekere derde plaats door tijdens een inhaalmanoeuvre van de Italiaan niet opzij te gaan terwijl hij al enkele ronderf achter lag. Als gevolg daarvan spinde Brambilla en moest met een vierde positie achter de Zweed Peterson genoegen nemen."

Hayje blijft niet lang in de Formule 1 actief. In 1977 probeert hij zich zes maal te kwalificeren. Slechts in Belgie en Zuid-Afrika mag hij starten. Voor de overige races kwalificeert hij zich niet. 

Hayje gaat in andere klassen rijden en toont daar aan dat hij goed uit de voeten kan op vier wielen. Ook in Verenigde Staten behaalt hij later de nodige successen. Maar Hayje prutst er op los in de Formule 1 en eigenlijk blijf je voor de buitenwacht dan helaas een prutser...

Bron: NRC Handelsblad, Wikipedia, Formule1coureurs.wordpress, Telegraaf

09 juni 1991: Fc Groningen onverslaanbaar met Milko Djurovski in de gelederen

$
0
0
Fc Groningen werd in 1991 derde in de competitie. De ploeg was in het eigen Oosterpark onverslaanbaar en ook in uitwedstrijden bleek de formatie van trainer Hans Westerhof een geoliede machine. Een ijzersterk geheel met de spits Milko Djurovski als ongrijpbaar middelpunt.


Groningen deed lang mee om de landstitel, die uiteindelijk naar PSV ging. Met Hennie Meijer, Harris Huizingh en Milko Djurovski had men een prachtige voorhoede. Groningen haakte drie wedstrijden voor het einde af door in Maastricht met 1-0 van MVV te verliezen. 

Op 09 juni 1991,de 33-ste speeldag, kwam PSV nog op bezoek in Groningen. PSV had 51 punten, Ajax ook. De Amsterdammers speelden in Rotterdam tegen het povere SVV.

Groningen versloeg onder aanvoering van Djurovski een onsamenhangend PSV met 4-1. Een mooie afsluiting van het seizoen. Ajax verloor op dezelfde dag echter ook. Met 1-0 versloeg SVV op Spangen de ongeïnspireerde Amsterdammers, waardoor PSV uiteindelijk alsnog kampioen werd, maar de prestatie van FC Groningen was er niet minder om. 
Grote roerganger in het elftal van de Groningers was Milko Djurovski. Djurovski was een Macedonische spits die van Partizan Belgrado kwam. In het Oosterpark was hij een publiekslieveling vanwege zijn onverwachte acties in het veld. Zijn bijnaam was dan ook Milko de Magiër. Vooral dankzij Milko kon Groningen vier wedstrijden voor het einde van het seizoen nog steeds kampioen worden. Door blessures en schorsingen lukte dit net niet. Groningen werd uiteindelijk heel knap derde.

Partizan
Djurovski was voor het eerst aan het werk in Groningen op een herfstavond in 1989. Hij speelde daar echter voor de tegenstander, Partizan Belgrado.Het Groningse Oosterpark zat mutjevol, want het was een Europa Cup-avond. Het werd een prachtige wedstrijd, met zeven doelpunten (4-3), en met één echte uitblinker. Ene Djurovski, spits der Partizanen. Lang haar, woest baardje, zwarte maillot.
Nog geen jaar later speelde hij in Groningen, en groeide ook dáár uit tot publiekslieveling. En nog altijd met lang haar, woest baardje en die onvermijdelijke zwarte maillot. De rookmagiër, werd-ie genoemd. Geniaal aan de bal, briljante momenten, af en toe een beslissende actie. 
Djurovski tilde in het seizoen 90/91 FC Groningen naar een hoger niveau. Naast de 4-1 overwinning op PSV, zorgde Djurovski bijna persoonlijk voor de 1-1 tegen Ajax in Amsterdam. Djurovski was die dag een ware plaag voor de Ajax-defensie.
Het jaar erop ging het bergafwaarts met FC Groningen én met Djurovski. In het seizoen 1991/’92 gooide het in de Tweede Bundesliga troosteloos onderaan bungelende Rot Weiss Erfurt FC Groningen uit de Europacup en het was louter aan de bekerwinst van Feyenoord op Roda JC te danken dat de ploeg zich opnieuw plaatste voor Europees voetbal. 
In 1992 moest er echter wel een nieuwe trainer komen, omdat PSV Hans Westerhof als opvolger van de Engelsman Bobby Robson had gecontracteerd. De keus viel op Pim Verbeek, met alle vervelende gevolgen van dien. 
Ook bij Djurovski was het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Een aartsluie pseudo-vedette, werd-ie intussen in de regionale pers wel 'ns genoemd, die rookte als een ketter, die gok-verslaafd was en die veelvuldig verkeerde met foute vrienden (lees: Joegoslavische onderwereld). 
Milko vertrok dus bij Groningen. Deed nog wat bij Cambuur, maar daar kon hij geen stempel op het geheel drukken.
Na zijn carrière werd Djurovski trainer. Hij schijnt het drinken te hebben afgezworen en wil ook serieus stoppen met het roken van 3 pakjes per dag.
Bron: Wikipedia, Voetbal International, Brabants Dagblad

17 juni 1982: Westduitsers op hun nummer gezet

$
0
0
Algerije-Duitsland is een wedstrijd met een bijzondere geschiedenis. De Algerijnen zijn nog steeds niet vergeten hoe Duitsland en Oostenrijk het op een akkoordje gooiden tijdens de laatste wedstrijd. 


Daarnaast hebben de Algerijnen ook fijne herinneringen aan Duitsland. Door goals van Rabah Madjer (toen nog onbekend, later een bejubelde spits bij Porto en ooit begeerd door Ajax) en Lakdar Belloumi, de Platini van Afrika,  wonnen de Algerijnen met 2-1. De eerdere gelijkmaker van Rummenigge kon daar 
niets aan veranderen.  

De Duitsers werden danig verrast door de Noord-Afrikanen. Die toonden geen angst voor Duitsland en bluften de ervaren profs regelmatig af. Jupp Derwall, de Duitse coach, had zijn team kunnen waarschuwen voor de kracht van de Algerijnen. Derwall zag Algerije één maal spelen en besloot toen de boel de boel maar te laten.

De Westduistse spelers zagen nooit een videoband van hun tegenstander. Dat was zelfs in 1982 niet professioneel.


Bron: De Waarheid

20 juni 1976: De legendarische Panenka-penalty, kunstzinnige pingel door het midden maakt beroemd

$
0
0
Sommige sportmomenten blijven van generatie op generatie bekend. “Het stiftje van Panenka” is één van legendarische momenten die nooit vergeten zullen worden. Als een speler vandaag de dag een penalty tergend langzaam door het midden stift, wordt de Tjech Panenka er weer bij gehaald. Het verhaal achter de penalty.
Op het EK van 1976 in Joegoslavië stond Panenka met Tsjechoslowakije in de finale tegen West-Duitsland. De Tsjechen hadden in de halve eindstrijd van het EK in 1976 het favoriete Nederland van de grote Johan Cruijff bedwongen.

Tsjechoslowakije kwam op een 2-0 voorsprong door doelpunten van Ján Švehlík in de 8e en Karel Dobias in de 25e minuut van de wedstrijd. Nog voor rust kwamen de Duitsers terug tot 2-1 door een doelpunt van Dieter Müller (28e minuut).

In de tweede helft leek het er steeds meer op te lijken dat Tsjechoslowakije de nieuwe Europees Kampioen zou gaan worden. Maar als vanzelfsprekend kwamen de Duitsers terug. In de laatste minuut maakte Bernd Hölzenbein de gelijkmaker, waarna strafschoppen de beslissing moesten brengen.

Acht spelers schoten raak voordat Uli Hoeness op de stand van 4-3 miste. De beurt was aan Panenka. Met een lange aanloop liep hij naar de bal. Alles wees erop dat hij de rechterhoek zou kiezen. Zo dacht ook doelman Sepp Maier. Sierlijk dook de Duitser naar de bewuste hoek. Helaas, gefopt. Panenka lifte de bal met een tergend traag lobje in het midden van het doel. Tsjechoslowakije Europees kampioen, Panenka wereldberoemd.

Over de penalty zei Panenka later: "Ik wist dat als ik zou missen, onze communistische regering zou denken dat het een politiek gebaar was. Dan zou ik misschien eindigen in de uraniummijnen." Paneka eindigde echter in Oostenrijk. Het Tsjechische regime beloonde de kunstzinnige penalty met een vrije gang naar het Westen. Rapid Wien werd de nieuwe club van de besnorde spelverdeler.

Tot zijn 47e stond Panenka wekelijks op Oostenrijkse velden. Op zijn 38e nam hij in dienst van Rapid Wien met een verloren Europese finale tegen Everton afscheid van het hoogste niveau. Daarna was hij nog in lagere klassen actief.

,,Ik ben en was een echte liefhebber'', vertelt de voormalige middenvelder. ,,Daarnaast kon ik het geld goed gebruiken. In het communistische systeem mocht je als voetballer pas op 32-jarige leeftijd naar het buitenland. Dan moest je ook nog eens vijftig interlands hebben gespeeld. Tot die tijd verdiende je nauwelijks meer dan een arbeider achter de lopende band. Geloof me, in zo'n situatie wil je nog graag een paar jaar in Oostenrijk voetballen hoor.''

Onbewust moet hij er nog bijna wekelijks aan de penalty denken. ,,Ik was miljonair geweest wanneer ik niet in Tsjechië maar in Duitsland, Italië of Spanje was geboren'', stelt hij. ,,En ik was net zo rijk als die Abramovitsj van Chelsea geweest wanneer ik voor iedere vraag over die ene strafschop een euro had gekregen. Zo is het echter niet gegaan.''

Waarom gaat hij geen voetbalclinics geven? Is er dan echt geen sportmerk dat Panenka en zijn strafschop in een reclamespotje wil opnemen? De Tsjech haalt zijn schouders op. Hij weet het niet. Het maakt hem ook niet meer uit. Het is nu eenmaal zo.



Bron: ANP, Brabants Dagblad

20 juni 1990: Costa Rica verrast Schotland en Zweden

$
0
0
Op het WK van 2014 speelt Costa Rica tegen Griekenland voor een plaats in de kwartfinale. De Costaricanen waren niet verwacht in de 1/8 finale. De overwinningen op Italië en Uruguay waren zelfs spectaculair te noemen. Toch is de prestatie van het elftal van 2014 niet uniek. Ook in 1990 verraste de Midden-Amerikanen een aantal gerenommeerde tegenstanders.


Costa Rica zit op het WK van 1990 in groep C met Brazilië, Schotland en Zweden. Alle tegenstanders van Costa Rica rekenen al op 2 punten. Maar dat valt een beetje tegen. 

De Schotten gaan als eerste voor de bijl. De beroepsspelers uit Engeland, Schotland en de Bondsrepubliek verliezen van een gezelschap ingenieurs, onderwijzers, pompbediendes en vertegenwoordigers uit andere beroepsgroepen, die na hun dagtaak de vrije tijd vullen met voetbal. 

De 'tropische verrassing' kreeg gestalte in de derde minuut van de tweede helft. Juan-Arnoldo Cayasso, de vedette van Costa Rica, rondde vlak na rust een fraai opgezette aanval op de rand van buitenspel af.

Met deze treffer nam de kampioen van Midden-Amerika afstand van de tot dan toe matige Schotten, die daarna wanhopig op zoek gingen naar de gelijkmaker. Costa Rica hield stand en de eerste sensatiewas een feit: 1-0.

In het politiek rustige Midden-Amerikaanse land barstte het feest na de tweede WK-sensatie, na Argentinië - Cameroun, los. President Calderon had de inwoners vanwege het tijdsverschil, de wedstrijd werd in de Costaricaanse ochtend gespeeld, een halve dag vrij gegeven. Nog tijdens het duel stuurde hij een telegram naar stadion Luigi Ferraris. "Zo goed heb ik mijn ploeg nog nooit zien spelen", schreef hij.

Na Schotland is Brazilië de tegenstander. Costa Rica speelt opnieuw niet slecht. De Brazilianen die een matig elftal hebben, hebben de grootste moeite om een opening te vinden. Uiteindelijk scoort Muller de 1-0. 

Costa Rica kan zich dus kwalificeren tegen Zweden. De Zweden hebben al tweemaal verloren, maar achten zich niet kansloos. Een ruime overwinning op Costa Rica kan hen alsnog een ronde verder helpen. Maar opnieuw verrassen de Amerikanen.

Ditmaal heeft Costa Rica veel te danken aan zijn doelman. Luis Conejo. Conejo is in Genua voor de derde keer uitblinker. Hij weerstaat een stormloop van Zweden. 

Zweden speelde in de laatste groepswedstrijd alles-of-niets. Coach Olie Nordin zette voor doelman Ravelli slechts drie verdedigers in. Hij bemande het middenveld zeer aanvallend.

De Zweden kregen diverse kansen, maar Conejo stond Brolin, Ekstrom, Schwarz en Petterson steeds in de weg. Milutinovic proefde de mogelijkheden en bracht op het juiste moment de enige vedette van het vaderland, Hernan Metford, binnen de ploeg. 

Deze grote, slimme spits schiep onmiddellijk enkele kansen en wakkerde daarmee de twijfels aan binnen het steeds verder wegzakkende elftal van Nordin. Het wachten was op de gelijkmaker en die kwam nota bene van verdedigingsleider Roger Flores. Toen Metford in de slotfase ook nog vrije doorgang werd verleend (1-2) was de zoveelste sensatie van het wereldkampioenschap een feit.

Costa Rica treft in de 1/8 finale Tjechoslowakije. De Tjechoslowaken onderschatten hun tegenstander niet. Tomas Skuhravy, de Tjechische spits, staat op scherp. Door zijn drie goals winnen de Tjechen met 4-1. 

Het sprookje van Costa Rica is uit. In 2014 moet een excellerende Tim Krul eraan te pas komen om de Costaricanen te stoppen.



Bron: Leeuwarder Courant, Amigoe, Laststicker.com, You Tube

22 juni 1980: Duitsland wint Europese titel dankzij Hrubesch en Paus

$
0
0
Op 22 juni 1980 wint Duitsland met 2-1 van Belgie. De Duitsers zijn daarmee Europees Kampioen. Makkelijk gaat dat allemaal niet, de Paus, een bonkige spits en de allerlaatste minuut bieden uitkomst. 

De Duitsers wordt de eigenschap meegegeven dat ze altijd in de laatste minuut scoren. En dat als ze slecht spelen, toch winnen. De Europese finale van 1980 bevestigde dat beeld. De bonkige spits Horst Hrubesch scoort in de voorlaatste minuut. 2-1. De slecht spelende Duitsers hebben de dappere Belgen verslagen.

Karl-Heinz Rummenigge 1980

Horst Hrubesch had een opvallende verklaring voor zijn twee goals: "Vorige week zondag was ik op het Sint Pietersplein. Tijdens het geven van de zegen, stak de Paus twee vingers omhoog, vanaf dat moment wist ik dat ik in de finale tweemaal zou scoren." Wat de Paus nog meer gezegend heeft, is niet bekend, maar de Duitsers konden in de finale wel een steuntje 'van boven' gebruiken. 

De wedstrijd begon echter geheel anders. De Belgen waren vooraf al geïmponeerd geweest door het halen van de finale. Dat werd eigenlijk al als een prestatie van formaat gezien. Enigzins gelaten begonnen zij daardoor de wedstrijd. Door het goede spel tijdens het begin van definale, van met name Bernd Schuster ( op dat moment pas 20 jaar), besefte snel de Belgen dat er in de finale weinig te halen viel. 

Na de 1-0 achterstand stroopten de Belgen de mouwen op en gingen zij over op grover maar ook op beter spel. De Duitsers ware daar zelf schuldig aan, zij gingen over op iets wat op galleryplay leek. Dat werkte bij noeste arbeiders als Van Moer, Cools en VanderEycken als een rode lap op een stier. 

Belgie scoorde nog voor de rust 1-1 via een strafschop van VanderEycken. De wedstrijd kantelde volledig. De Belgen zaten nu aan ‚het stuur’. Het wachten was op een Belgische treffer. Die had kunnen komen van de voet van VanderElst, of Mommens. Maar die kwam er dus niet. 


Horst Hrubesch, de brede en ietwat onbeholpen HSV-spits stond te wachten in het strafschopgebied. Om hem heen de Belgen. Meeuws, Renquin, Millecamps. Duwen, trekken, knijpen. Rummenigge trapt de corner. Hrubesch geeft Millecamps nog een zetje, springt en kopt. 2-1. De Paus had het hem al verteld.


Bron: Leeuwarder Courant

22 juni 1986: Belgie verslaat onverslaanbare Sovjet Unie

$
0
0
Belgie schakelde in 1985 Nederland uit voor het WK. De Belgen rommelden zich door de eerste ronde heen. Pas in de knock-out fase kwamen de Belgen pas goed op stoom. Rusland was het eerste slachtoffer.


Menig Belg zal vandaag nog wel even aan 1986 denken. Toen stuntte Belgie tegen het zwaar favoriete Sovjet Unie. 

Daar zag het er in de eerste ronde niet naar uit. De Belgen haalden slechts als beste derde de volgende ronde. Een verlies tegen Mexico, een nauwe overwinning op Irak en een een gelijkspel tegen Paraguay waren tot daar aan toe. 

Slechter waren de 'onlusten' in de selectie. Bondscoach Guy Thijs selecteerde vedetten als Degrijse en Czerniatinsky niet. Oudgedienden als Erwin Vandebergh, Franky VanderElst en Rene Vandereycken hebben tijdens het toernooi kritiek op Guy Thijs, maar ook op medespelers.

Rene Vandereycken heeft het gemund op Enzo Scifo en Frank Vercauteren, notabene zijn teamgenoten bij Anderlecht. Het blijkt dat er nog wat rekeningen openstaan vanuit het afgelopen seizoen.Vanderycken pleit bij Thijs voor een groepsgesprek, maar de coach voelt daar niets voor. Vandereijcken speelt de eerste twee wedstrijden, raakt daarna geblesseerd en mag daarna naar huis.

Ook Erwin Vandebergh en Franky VanderElst verliezen hun plaatsen. De nieuwe vedetten zijn de jonkies. Patrick Vervoort, Stephan De Mol, Danny Veijt en Georges Grun. Zij moeten het gaan doen tegen de Sovjet Unie, waarvan Rusland in die dagen een onderdeel is.

Tegen de Sovjet Unie. Een rommelend, kibbelend en stotterend Belgie. Tegen de geoliede machine van Valerie Lobanovski. De man die ook Dinamo Kiev coachte. En daarmee in de de Europa Cup II veroverde. Door Atletcio Madrdid te vermorzelen met 3-0. 

Lobanovksi heeft zijn mannen gedrild. Looplijnen zijn ingestudeerd. Als Belanov naar rechts rent, dribbelt Protasov naar links. Als Besonov opkomt, laat Aleinikov zich zakken. Naast automatismen, ziet het er ook erg aantrekkelijk uit. Tegenstanders worden steeds weer opgejaagd. Hongarije wordt tijdens de eerste WK-wedstrijd in Mexico onder de voet gelopen; 6-0. Sinds die wedstrijd hebben de Hongaren nooit meer wat gepresteerd op het hoogste podium.

Dat team dus. En Belanov knalde de Russen al snel op 1-0. De mannen van Lobanovski waren duidelijk superieur, maar toch wist Belgie via goals van Scifo en Ceulemans de Russische machine bij te houden. Na 90 minuten stond er 2-2 op het scorebord. Dat was voor Belgische begrippen al redelijk spectaculair. 

Bron: Sporza.be, Standaard, Wikipedia

23 juni 1974: Nederland naar volgende ronde WK: bier en vrouwen als de grote motivator

$
0
0
Op 23 juni 1974 werd Nederland verrassend eerste in de poule op het WK. Rinus Michels hanteerde ook in 1974 (en net als Louis van Gaal in 2014) het 'totale mens principe'. Bier, sex en vrouwen in het hotel en niemand die er geheimzinnig over deed. Zeker John Rep niet, die de verwachtingen uitgebreid beschrijft in zijn column in het Vrije Volk.



Als Nederland met een laag verwachtingspatroon richting een eindtoernooi gaat, gaat het meestal goed. Dat merkten we in 2014. En dat was zo in 1974, toen we helemaal geen verwachtingen hadden en in 1978, toen de afwezigheid van Cruijff en Van Hanegem, inclusief de gebrekkige voorbereiding, de verwachtingen deden temperen. 

In 1974 verslaat Nederland Uruguay, vier jaar eerder nog bij de laatste vier van het toernooi. Het gelijkspel tegen Zweden valt met 0-0 wat tegen. Tegen Bulgarije moeten er nog punten worden gepakt. En dus gaat Nederland voortvarend aan de slag. 

Die voortvarendheid heeft volgens Het Vrije Volk een reden: bij winst mogen de vrouwen over komen. In 2014 wordt Louis van Gaal geroemd vanwege zijn 'totale mens principe', maar in 1974 deed Rinus Michels niet anders. 

Na de 4-1 winst op Bulgarije was dat dan ook het gesprek van de dag. Bij de spelers, maar ook bij journalisten. De spelersvrouwen. Ze gaan komen. 


We zullen vannacht de schade inhalen. Dat zeggen al die jongens, dus waarom zal ik er omheen draaien. Ik vind het geweldig dat mijn vrouw er is. En niet alleen voor de seks, want daar maken we eigenlijk alleen maar gein over.

Michels doet het slim. Gek genoeg gaat het bekertoernooi in Spanje gewoon door. Hij is dus na de wedstrijd tegen Bulgarije twee dagen weg. De spelers mogen even uit de band springen. Dinsdag worden de teugels weer aangetrokken. 

John Rep heeft in Het Vrije Volk een vaste column. Rep praat dan met Jan D. Swart. Die weet wel wie hij voor dit soort stukjes moet uitkiezen. En uit de woorden van Rep blijkt dat een woordvoerder niet iets is wat de KNVB in dienst heeft in die dagen. 

Rep draait er niet omheen. Het zal er heet aan toe gaan in hotel Hilltrup. Bier, sex en vrouwen. De speler is er zelf openhartig over: "We zullen vannacht de schade inhalen. Dat zeggen al die jongens, dus waarom zal ik er omheen draaien. Ik vind het geweldig dat mijn vrouw er is. En niet alleen voor de seks, want daar maken we eigenlijk alleen maar gein over. 

Ik vind het eigenlijk spijtig dat we niet even naar huis hebben gekund. Dat zou het mooiste geweest zijn. Dan had ik ook mijn dochtertje weer eens kunnen zien. Dat bedoel ik nu met missen. Je bent uit je dagelijkse sleur. Het wordt stomvervelend. Je loopt tegen de muur op. Vissen, zwemmen, tennissen. Denk erom, dat het gaat vervelen, vooral als je na afloop nooit eens een pilsje kunt pakken. Ik ben altijd blij als we gevoetbald hebben, dan kan ik er tenminste eentje achterover gieten."


Bron: Het Vrije Volk

24 juni 1978: Vrouwen van Oranje aan het woord over de situatie in Argentinie: 'Dat martelen zal wel ergens goed voor zijn'

$
0
0
In 1974 kwamen de vrouwen regelmatig op bezoek in het Hiltrup hotel. In 1978 was het verre Argentinië het land waar het WK werd afgewerkt. Wat vonden de vrouwen daarvan? Die hadden hun mening wel klaar: Dat martelen. Ja, kijk eens, ik keur het voor de volle honderd procent af, maar ergens denk ik: misschien heeft dat Argentijnse volk  dat wel nodig!"


Aankomst Nederlands elftal op Schiphol; Ernie Brandts m vrouw, nr. 16 Krol met v…

In 1978 lag Argentinië nog een stuk verder weg dan tegenwoordig. Er kwamen summier berichten door over folteringen en martelingen. Er was daar een dictator aan de macht, een zekere Videla. Nederland had er nog nooit echt notie van genomen totdat Bram en Freek ertegen gingen protesteren. 

De KNVB is in die jaren op de centen. De premie van de KNVB bedraagt maar liefst 2.000 euro. En de vrouwen? Die mogen niet mee. De KNVB heeft in Mendoza een militair complex gecharterd. De spelers zouden er nog vaak over klagen later. 

Het Vrije Volk besluit vlak voor het WK de vrouwen eens te interviewen. Ze mogen niet mee en gaan hun mannen weken niet zien. Dat moet wel pittige teksten opleveren. Het Vrije Volk vraagt de dames bovendien naar wat zij denken over de situatie in Argentinië. 

TITIA HAAN: "Ik pak morgen mijn boeltje op en ga naar Winschoten. Dat komt eigenlijk door mijn dochter, die - toen Arie vorige week in Parijs zat - heimwee naar hem kreeg. Ik probeer dat nu te compenseren met pa. Ze is gek op Arie's vader en dus gaan we maar. 

Ik vind het allemaal niet zo erg. Laat die jongen maar lekker naar Argentinië aan. Die vakanties voor de profvoetballers zijn anders och maar te lang. Zes weken die vent hele dagen om je heen, schei uit. Ik zwaai nu af en toe eens naar hem op de televisie en zal in Winschoten keurig zijn plakboek bijhouden. 

Nee - ik vind het best en voor Arie is het geweldig. En dat-ie in Argentinië zit. Daar denk ik maar niet over na. Dat martelen. Ja, kijk eens, ik keur het voor de volle honderd procent af, maar ergens denk ik: misschien heeft dat Argentijnse volk  dat wel nodig! Je ziet het nu in Zaïre - daar werden ze wat soepeler en gaan ze op 'n goed moment toch voor eigen rechter spelen".



Dat martelen. Ja, ik keur het voor de volle honderd procent af, maar ergens denk ik: misschien heeft dat Argentijnse volk  dat wel nodig!

RITA DOESBURG: Pim was zó door het dolle heen met zijn uitnodiging, dat hij nergens anders meer aan heeft willen denken. Hij wilde dit, op zijn leeftijd voor geen goud missen, en ja, het zal daar in Argentinië best een rotzooitje zijn, maar als je je alle ellende van de wereld moet gaan aantrekken, dan kan je ook nooit van je koffie meer genieten. Misschien is dat erg kortzichtig, maar zo zie ik het. Het is toch godsonmogelijk om bij alles stil te staan."

"Maar geloof me: ik denk er niet lang over na. Voor mij is het belangrijkste, dat Pim het nog kan meemaken en als ie mij nou - via de NOS-lijn; -zo eens in de veertien dagen kan bellen, dan ben ik tevreden. 

Die zes weken rollen we wel door. En over de seksuele problemen van die mannen - waar ze dan allemaal zo over praten- daar moet ik alleen maar verschrikkelijk om lachen. Nou maakt iedereen zich er druk over maar als ik-voor zes weken in het ziekenhuis zou komen te liggen, dan is er niemand die aan hem vraagt: en Pim. hoe moet dat nou? Maar nu wel."

TRUDIE REP: "Of het nu wel of geen rotzooitje in Argentinië is. Die dingen heb ik met John niet besproken. Je kent hem toch: Dat zijn geen onderwerpen waar John zich voor interesseert. Hij gaat er voetballen, klaar uit. En als hij geïnterviewd wordt, dan doet ie wel interessant. Maar puntje bij
paaltje, weet ie er net zo weinig van als ik en de anderen. 

Kijk, ik heb wel een boekje thuis gestuurd gekregen van Amnesty International en ik zal je ook eerlijk zeggen, dat ik -het van a tot z heb doorgelezen, maar  moet je daarvoor nu uit dat land wegblijven? Ik vind gewoon, dat je er juist naar toe moet. Laat de kranten dan nog een mannetje extra sturen, dan kunnen ze de hele wereld laten lezen dat het er een pestbende is. Misschien; komen er dan veel méér reacties dan ,dat je met zijn allen wegblijven. 

Het enige wat ik bezopen vind, is dat ze zitten te zeveren over de sex. Alsof een man niet een week of zes buiten een vrouw kan! Nou als ik er buiten kan, kan hij er ook buiten - kom nou!



..als hij geïnterviewd wordt, dan doet ie wel interessant. Maar puntje bij paaltje, weet ie er net zo weinig van als ik en de anderen.
Trudie Rep over man John


CORRIE RENSENBRINK: 'Ik wil er niet veel over zeggen. Maar wel dit. Dat ik het idioot vind, dat de KNVB niet gezorgd heeft dat wij - vrouwen - meekonden. Het was helemaal niet eens zo gek geweest als ze spontaan over de brug waren gekomen. Maar nee hoor,  wel een hele waslijst met officials, maar geen vrouwen. En nou gaat het er helemaal niet: om bij die jongens te zijn, maar als een geste tegenover ons. 
De vrouwen. Ze waren in 1978 nog heerlijk naïef en openhartig. Dat zijn ze anno nu ook nog, maar nu houden de dames wijselijk hun mond in de pers.

Bron: Het Vrije Volk

25 juni 1982: Het bedrog van Gijon. Duitsland en Oostenrijk sluiten een niet-aanvalsverdrag

$
0
0
Op 25 juni 1982 spelen Duitsland en Oostenrijk tegen elkaar. Duitsland heeft een valse start gemaakt. Het verliest met 2-1 van Algerije. De Duitsers hebben de punten hard nodig. Dat valt tegen de Oostenrijkers wel te regelen.




Onsportiviteit is van alle tijden. De ene keer bijt een speler in andermans schouder en zoals in dit geval doen 22 spelers aan werkweigering zodat men op die manier een ronde verder komt. 

In Het Vrije Volk van 1982 wordt kraakhelder beschreven hoe de sfeer was in Gijon.

„Dieven, dieven!!!" klonk het al na een half uur van de volgepakte tribunes. De Westduitsers leidden intussen met 1-0 (Horst Hrubesch scoorde met behulp van zijn bovenbeen) en alles wees erop dat beide partijen zich met die stand tevreden stelden.

Toen na de rust steeds duidelijker werd dat de uitslag inderdaad van ondergeschikt belang was en de 22 op het veld lak hadden aan de tribuneklanten, ja, toen brak de hel los in El Molinon. Oorverdovende fluitconcerten begeleidden de slaapverwekkende acties die zich meer in de breedte — dan in de lengterichting van het veld afspeelden, er werd luidkeels om 'Algerije, Algerije!!' geroepen en de Spaanse oproerpolitie moest met man en macht opstandjes op de tribunes de kop indrukken. 

Zo ontstond een afschuwelijke schaakpartij, waarin de bal soms minutenlang heen- en weer werd getikt zonder dat er terreinwinst werd geboekt. Niemand van de direct betrokkenen zich leek te schamen voor de schandalige vertoning. De Duitse doelman Schumacher presteerde het wegwerpgebaren te maken naar het  joelende publiek, maar veel bonter nog maakte zijn 'baas' Derwall het in zijn nabeschouwing. 

De man waagde het de blessures yan Karl-Heinz Rummenigge en Uli Stielèke als excuus aan te voeren voor het uitblijven van offensieve acties. "We hadden aan loopvermogen ingeboet", aldus Derwall, "taktisch was het niet mogelijk om om te schakelen en daarom hebben we ons er maar toe bepaald op resultaat te spelen. Bedrog? Ik acht het een begeleiding als iemand durft te beweren dat de zaak is verkocht. Wij zijn geen bedriegers."

Voorzitter Sewkal van de Algerijnse voetbalbond heeft bij de FIFA heftig geprotesteerd tegen de gang van zaken tijdens West-Duitsland- Oostenrijk (1—0) en "deze parodie met grote ergernis van de hand gewezen. Volgens Sewkal dienen beide ploegen te worden gediskwalificeerd voor hun "immorele en schandalige gedrag".

De voorzitter van de Algerijnse voetbalbond sprak in zijn verklaring over "een sinister complot" en meende de houding van beide teams te moeten zien als een aanval op de ethische sportprincipes én als een belediging van het Spaanse publiek.

Ondanks de protesten van Algerije gingen Duitsland en Oostenrijk gewoon door in het toernooi. De FIFA had ook in de jaren '80 al weinig ruggengraat.

Hieronder de beelden. Als bovenstaande teksten nog niet tot de verbeelding spreken, dan doen onderstaande beelden dat zeker: 



Bron: Het Vrije Volk

Juni 1980: Deprimerend EK voor Nederland

$
0
0
In Italië wordt in 1980 het EK voetbal gehouden. Acht teams dingen naar de zege. Ook Nederland is van de partij. Na de successen van 1974 en 1978 speelde Oranje geen grote rol op dit toernooi. Het elftal is uitgeblust na de successen van de afgelopen jaren. Bondscoach Jan Zwartkruis doet tevergeefs een beroep op de oude vedetten van de jaren '70.


Training Nederlands Elftal i.v.m. Europese Kampioenschappen in Italie; trainer J…
Jan Zwartkruis pept zijn mannen nog maar eens op

De voorbereiding
Nederland had zich via een legendarische 2-3 overwinning op de DDR in Leipzig gekwalificeerd voor het eindtoernooi met acht landen. Nederland staat in Oost-Duitsland met 2-0 achter. Het EK lijkt ver weg. Zeker als Ling, net als zijn bewaker Weise, een rode kaart krijgt. Dat doet de wedstrijd kantelen. Nog in de eerste helft scoort Frans Thijssen de aansluitende treffer.

In de rust neemt Piet Schrijvers het initiatief. Hij brult zijn manschappen toe. Met veel adrenaline komt Oranje uit de kleedkamer. Kees Kist en Rene van der Kerkhof zorgen voor een 3-2 overwinning. We gaan naar Rome toe! 


Jan Zwartkruis heeft een probleem. Veel vedetten zijn er niet meer bij. Spelbepalers als Cruijff, Jansen, Van Hanegem, Neeskens en Rensenbrink voetballen in 1980 nog allemaal. Maar om verschillende redenen zijn zij niet beschikbaar voor Oranje.

Het bleek een laatste stuiptrekking van een fantastische generatie want de door iedereen verwachte finale kwam nooit in beeld. Cruijff was gestopt, voor hem in de plaats waren weinig tot de verbeelding sprekende voetballers als Michel van de Korput, Huub Stevens, Martin Vreijsen en Kees Kist bij de selectie gekomen. De beroemde tussengeneratie. Tussen 1980 en 1988 zou Nederland slechts figureren op het EK van '80. Andere toernooien werden niet eens gehaald. Maar dat wisten we toen nog niet.

Jan Zwartkruis heeft een probleem. Veel vedetten zijn er niet meer bij. Spelbepalers als Cruijff, Jansen, Van Hanegem, Neeskens en Rensenbrink voetballen in 1980 nog allemaal. Maar om verschillende redenen zijn zijnet beschikbaar voor Oranje.

Zwartkruis dient de overgebleven spelers uit de jaren '70: Krol, Rep, Haan, Schrijvers en de broertjes Van der Kerkhof te combineren met nieuwelingen als Ben Wijnstekers, Michel van de Korput en PSV'ers als Ernie Brandts, Jan Poortvliet en Piet Wildschut. De PSV'ers kampen zonder uitzondering met een vormcrisis. Zij hebben de WK finale meegemaakt in 1978. De combinatie van beperkte rust met een schromelijke zelfoverschatting leidt tot prestaties die niet te vergelijken zijn met het frisse spel van de spelers twee jaar eerder.

Hotels
De spelers van het Nederlands 11-tal zien veel hotels in de aanloop naar het E.K. Eerst in Oostenrijk met een aantal, oninteressante, landerige oefenpotjes tegen lokale amateurs en semi-profs. Die desinteresse en gebrek aan enthousiasme bij de voetballers kwam voor een groot deel op rekening van de, toenmalige, trainer Jan Zwartkruis die als luchtmachtofficier, voordien, het militair 11-tal trainde en nu dacht de full-profs van Oranje een plezier te doen met een trainingsstage waarbij de gemiddelde marinier het snot voor z’n ogen zou krijgen.

Bondscoach Jan Zwartkruis hield er eigenaardige trainingsmethoden op na, die meer geschikt waren voor het drillen van ME'ers dan voor voetballers. De spelers kwamen soms kotsend van vermoeidheid van het veld. Je zou ook kunnen stellen dat Zwartkruis de voetbal-is-oorlog-filosofie tot in zijn uiterste consequentie doortrok.

Er was een spelersafvaardiging voor nodig om in samenwerking met elftalleider Jack van Zanten de trainer ervan te overtuigen dat het beter was als het een onsje minder ging. En zo geschiedde.
Na de 8-daagse veldtocht door Oostenrijk volgde in Italië nog een afsluitende oefenpot tegen Udinese en leek Oranje klaar voor het E.K. 1980 met als einddoel de finale in Rome.

Training Nederlands Elftal in Zeist i.v.m. EK in Italie; Wijnstekers, Rep, R. v.…
Er werd veel en hard getraind in de voorbereiding

Makelaars
Zwartkruis is ondertussen aardig gefrustreerd omdat iedereen die ook maar iets met de KNVB te maken had, geheel tegen de afspraak in, in of om het spelershotel verbleef. Bestuurders met vrouw of vriendin, journalisten en makelaars, het irriteerde hem mateloos (geen nieuws onder de zon na 1974 zou je zeggen). Hij sprak zelfs, later, over de maffia achter oranje.

Zwartkruis heeft hierdoor nog een ander probleem. Dat is de focus van zijn team, of eigenlijk het gebrek daaraan. Het toernooi speelt zich af in Italie, en juist daar gaan na de zomer de grenzen weer open voor buitenlandse voetballers. Veel Oranje-spelers worden letterlijk aan het zwembad benaderd door makelaars, clubs en andere vage figuren.

Die arme Zwartkruis, hem was een rustig hotel beloofd. Misschien dacht hij stiekem wel terug aan het sobere pension van Mar del Plata op het WK van 1978. Daar was werkelijk niets te doen. Zouden de bondsofficials van de KNVB hiermee Zwartkruis een hak willen zetten? Zomaar in weer zo'n sober oord zag de de heren bestuurders niet zitten. Een beetje vermaak voor de 'bobo' moest toch mogen?

De spelers laven zich ondertussen aan de miljoenen Lires die worden geboden. Kist kan naar Lazio, Van der Korput naar Torino, Rep naar Fiorentina. Oh ja en er moest ook nog gevoetbald worden.

Het toernooi
Rome is nooit bereikt. Tweemaal Napels, één keer Milaan en Nederland kon weer naar huis. De voorbereidingstrip had langer geduurd dan het E.K.

De eerste wedstrijd tegen de Grieken wist het afgepeigerde Nederlands elftal nog met 1-0 te winnen via een schlemielige penalty, toegekend nadat de Griekse keeper naar Dick Nanninga schopte zonder dat er een bal in de buurt was.

Merkwaardig was wel dat Zwartkruis vlak voor de 1e wedstrijd René van de Kerkhof verving door Martin Vreijsen, omdat die de dag ervoor zo goed had getraind. Zwartkruis was toch een tikkie té onervaren voor zo’n groot toernooi. Fout voor Oranje en fout voor Vreijsen die nog nooit een interland had gespeeld en daarna ook niet meer.

Nederland won dan weliswaar haar eerste wedstrijd tegen Griekenland met 1-0 door een strafschop van Kees Kist en de laatste wedstrijd speelde Oranje gelijk 1-1, in een genadeloos harde wedstrijd, tegen Tjechoslowakije.

In de tweede wedstrijd kreeg Nederland de kans om revanche te nemen op West-Duitsland (voor het eerst met Lothar Matthäus), maar niemand geloofde er echt in en halverwege de tweede helft stonden ze al met 3-0 achter. De West-Duitsers met Harald (Toni) Schumacher in doel en met mannen als Kaltz, Förster, Rummenige en uitblinkers en stylisten in Stielike en Schuster , speelde Oranje letterlijk van de mat. Na 0-1 bij rust door Klaus Allofs, was het dezelfde speler die na rust ook voor de 0-2 en 0-3 tekende.



Amechtig deed Nederland in de 80e minuut nog iets terug met een benutte penalty van Johnny Rep maar de ‘Anschluss’ treffer van Willy van de Kerkhof vlak voor tijd kwam te laat om dit Duitse team nog in verwarring te brengen. De West-Duitsers waren op alle fronten beter en Nederland realiseerde zich toen al dat succes tijdens dit EK ver weg was. De slotwedstrijd tegen de Tjechen bevestigde dit alleen maar. Nederland was op de weg terug, dus van de berg af.

Zwartkruis is zuur na het gelijkspel tegen de Tjechen: "Enkele spelers waren in gedachte al op vakantie. Ze wilden duidelijk niet nog een keer terug naar Napels en gooiden er gewoon met de pet naar."

Dat blijkt een paar uur later: Heineken geeft een feestje in het spelershotel. Nederland is uitgeschakeld maar dat mag de pret niet drukken. Iedereen is aanwezig. Behalve één; Jan Zwartkruis. Hij verwerkt het verlies op zijn  kamer. Gelukkig hoort hij niet hoe 'We gaan naar Rome toe' in 'We gaan naar Mokum toe'wordt verbasterd.

De verrassing in de finale
Duitsland speelt de finale tegen de verrassende Belgen. Die hebben toplanden als Spanje, Engeland en Italië achter zich gelaten. En zijn de verrassing van het toernooi.

Guy Thijs is de grote genius achte het succes. "Ik vond de verdediging belangrijk. Net zoals mijn voorganger Raymond Goethals. Dat was de sterkte van de ploeg. Dat wil niet zeggen dat we alleen maar verdedigden. Wel dat iedere speler zijn taken goed uitvoerde als we de bal verloren. En dat werkte goed. Trainers van andere landen vroegen zich altijd af hoe ze tegen ons een doelpunt konden maken. Maar dat lag niet alleen aan onze manier van spelen. Ik kon niet alleen rekenen op goede, maar ook op slimme spelers. Ik heb 35 wedstrijden na elkaar kunnen spelen met verdedigers als Pfaff, Gerets, Meeuws, Millecamps en Renquin".



De Belgen waren eigenlijk de enige echte surprise. Het EK van 1980 was verder het kampioenschap van de onzichtbare helden en de lelijke voetballers. Kevin Keegan, in 1978 en 1979 Europees voetballer van het jaar, was onzichtbaar na een zwaar seizoen in de Engelse league. De Duitsers hadden met Bernd Schuster weer een fraaie technische voetballer in de gelederen in de traditie van Günter Netzer, maar ze hadden ook weinig elegante zwaargewichten toegevoegd aan de selectie, zoals Hans-Peter Briegel en Horst Hrubesch.

Duitsland wint de finale met 2-1 na twee goals van Horst Hrubesh. Vooral de aanblik van het kolossale hoofd van Hrubesch deed schedelmeters watertanden. En dit hoofd kopte ook nog de beslissende 2-1 in, twee minuten voor tijd in de finale tegen België. Jean-Marie Pfaff liep voor de tweede keer dat toernooi huilend over het veld, maar nu van teleurstelling.

Het EK van 1980 was mijn enige eindtoernooi. Het was een sfeerloos toernooi met slecht voetbal.

Opmerkelijk was dat de wedstrijd om de derde en vierde plaats tussen Italië en Tsjechoslowakije beslist moest worden door strafschoppen. Tsjechoslowakije liet de vijf strafschoppen door precies dezelfde spelers nemen als in 1976, zelfs in dezelfde volgorde. Panenka schoot de bal dit keer maar niet door het midden raak. Na hem moesten er nog vier Tsjechen aan te pas komen om de derde plaats te veroveren, want pas bij de negende Italiaanse strafschop (van Collovati) ging het mis.

Het toernooi in Italië kenmerkt de crisis waarin het voetbal zich begin jaren '80 begeeft. Slecht voetbal, hard voetbal maar ook veel rellen op de tribune geven dit toernooi nare uitstraling. Ook Hugo Hovenkamp heeft die mening: "Het EK van 1980 was mijn enige eindtoernooi. Het was een sfeerloos toernooi met slecht voetbal."

De opmerking die schrijver en voetbalkenner Herman Brusselmans ooit maakte past dan ook geheel in de sfeer van het toernooi: "Onze historische nederlaag is die tegen de Duitsers, in de EK-finale van 1980. De 2-1 van die verschrikkelijke Horst Hrubesch, das Ungeheuer, één minuut voor tijd, daar ben ik kapot van geweest"

Bron: Voetbal international, Elf, RTL4, Wikipedia  |

30 juni 1974: Terwijl Henk Poppe in Engeland wint, haalt Nederland de laatste vier op het WK

$
0
0
Tour de France - 1974 - England - Henk PoppeOp de dag dat Henk Poppe in Engeland de tweede etappe van de Tour de France van 1974 wint, plaatst het Nederlands Elftal zich bij de laatste vier van het WK voetbal. 


Henk Poppe had slechts een korte carrière als profwielrenner. Toch won hij een Touretappe en nog een unieke ook. De allereerste Touretappe ooit verreden op Engelse bodem.
Voor gek
Piet Liebregts werd in 1974 voor gek verklaard. Ging hij nou echt Henk Poppe meenemen naar de Tour? Tja, Liebregts moest wel. Frisol-directeur Nico de Vries had ook nog wat te vertellen. Die stelde het liefst zijn renners in alle grote rondes op. Zo ook Poppe, die eigenlijk helemaal niet naar de Tour de France wilde.

Poppe jaren later hierover: "Die Nico de Vries blijft voor mij een waardeloze vent. Een uitbuiter. Moet je nagaan, hij wilde dat ik als beginnend prof gelijk de Ronden van Spanje, Italië en Frankrijk zou rijden. Als je gezond leeft en goed eet, moet dat geen enkel probleem zijn, wilde die man me wijsmaken. 

Belachelijk natuurlijk. Zelf vond ik me nog te jong voor de Tour. Maar ja, ik moest en zou mee omdat ik rap was. Ik had snelle jongens als Karstens en Janbroers geklopt en dan kon je er wat van in die tijd. We gingen er zonder specifieke voorbereiding heen. Alleen de Ronde van België. En voor de bergen had meneer De Vries een Portugees gecontracteerd, goh hoe heet-ie ook weer..., Imo of zo. Nou ja, in elk geval was het helemaal niks."

Er was nog een andere reden dat Poppe helemaal geen zin had in de Franse koers. Poppe trok vaak zijn eigen plan en dat deden zijn teamgenoten ook. Die sloegen echter weleens door in het verdedigen van de eigen belangen. 

Verbazing

Poppe is nog steeds verbaasd over een voorval in de Vuelta: "Wij hadden drie sprinters in de ploeg en die reden, als het erop aan kwam, allemaal tegen elkaar. Ik weet nog goed dat ik Piet van Katwijk in de Vuelta eens een keer aan mijn broek had hangen tijdens de sprint. Een ploegmakker nota bene. Ging Liebregts naar de kamer Hennie Kuiper om te vragen wat-ie moest doen. 'Allebei op het vliegtuig naar huis zetten,' zei Kuiper. Maar dat durfde Liebregts niet. "Dit kan ik nooit doen," stamelde hij tegen Kuiper. Bij Post en Raas was zoiets natuurlijk nooit gebeurd, die hadden zo'n renner gelijk op straat gezet." 


Voor de bergen had meneer De Vries een Portugees gecontracteerd, goh hoe heet-ie ook weer..., Imo of zo. Nou ja, in elk geval was het helemaal niks."
Onder die omstandigheden stapt Poppe in Engeland op de fiets voor de tweede etappe van die Tour. Poppe heeft het tijdens de etappe een paar keer lastig, maar naarmate de finish nadert, stijgt, zoals het een echte sprinter betaamt, de moraal. 

"Naarmate het einde met een compacte groep naderde, voelde ik mijn kansen stijgen", aldus Poppe. „Ik had Merckx en Sercu met elkaar zien smoezen. Hoewel die twee voor verschillende ploegen reden, werkten ze samen. Dat had ik wel door. Het waren altijd goede vrienden, die twee. Ze reden ook altijd samen zesdaagsen. Ik moest het helemaal in mijn eentje doen."

"Toen ik de laatste kilometer vanuit ongeveer 25e positie in de buurt van dat tweetal kwam, wist ik dat ik in ideale positie reed. Vierhonderd meter voor de streep was er een rotonde. Daar ging ik onder Sercu en Merckx door."


Toch dreigde het nog even mis te lopen. Poppe: "Sercu wist dat ik links achter hem zijn wiel had gekozen. Daarom schreeuwde hij naar Merckx dat Eddy ook iets naar links zou gaan, zodat ik moeite zou hebben om meteen rechts op volle snelheid de sprong van Sercu te beantwoorden. Het lukte mij echter wel."


Afijn, bij die rotonde sloeg ik zo maar een gat van een meter of twintig. Vervolgens reed ik, heuvel op, op de dertien naar de meet. Bij de streep had ik ze naast me, maar ik was er nog net iets eerder overheen. Esclassan werd, geloof ik, tweede."


"Ik kende hem niet", zei Patrick Sercu in het vliegtuig waarmee het peloton terugkeerde naar Frankrijk. „De demarrage die hij tijdens de sprint nog plaatste heeft mij genoeg duidelijk gemaakt. Nu weet ik wie Poppe is."


Bron: Het Limburgs Dagblad// Verscheen ook op Hetiskoers.nl 

11 juli 1982: Italie wereldkampioen in Spanje

$
0
0
Antionio Cabrini gaat op zijn knieën. De klus is geklaard. Marco Tardelli loopt in zijn armen. Hij heeft voor de bevrijdende 3-1 gezorgd. Italië is wereldkampioen. Het speelt net als de Europees kampioen Portugal in 2016, driemaal gelijk in de poulefase. En net als Portugal twee jaar geleden pakt men de hoofdprijs. 

Gelijke spelen
Italië begon het toernooi slecht met drie gelijke spelen tegen Polen, Cameroun en Peru. Met de hakken over de sloot werd de tweede ronde behaald. Italie scoort één goal meer dan het Cameroun van Roger Milla. Polen wordt eerste. Door de tweede plaats wacht een tegenvaller. Italie wordt door zijn tweede plaats geplaatst in de poule des doods.
Daarin wachtten de confrontaties tegen Brazilië en Argentinië. Brazilie heeft zijn plicht gedaan en met schitterend voetbal (Socrates, Zico, Eder, Junior) Schotland, Rusland en Nieuw Zeeland uitgeschakeld. Argentinie heeft ook verzaakt. Het verliest van Belgie in het openingsduel van het WK. Zie daar het ontstaan van een poule waar hoe dan ook twee favorieten gaan sneuvelen.

Italie toont een ander gezicht in deze poule. Paolo Rossi gaat opeens scoren. Bruno Conti is een frisse verschijning in het team. Mannen als Scirea, Cabrini en Gentile zorgen dat het achterin dichtblijft. Verrassend wordt topfavoriet Brazilië verslagen door drie goals van Paolo Rossi. De 3-2 overwinning op een broeierige middag in Barcelona in het Sarrià-stadion van Espanyol is één van meest legendarische wedstrijden ooit op een WK gespeeld. 

Daarvoor was Argentinie met 2-1 verslagen. Diego Maradona wordt nu nog weleens wakker badend in het zweet van Claudio Gentile, die breekt de Argentijnse belofte vakkundig af.

In de halve finale is Rossi los en scoort nogmaals twee keer. Nummer veertien Tardelli wordt legendarisch in de finale. Hij juicht vanuit zijn hart. Priemende ogen, mond open, schreeuwen. Deze beelden komen nog vaak langs in menig sportprogramma.


Sportkroniek 1950-1959: Real Madrid wint eerste Europa Cup I

$
0
0
Gabriël Hanot was woest. In december 1954 riep de Engelse sportpers Wolverhampton Wanderers uit tot wereldkampioen. Op een vriendschappelijke tour door het Oostblok hadden de Engelsen zowel Spartak Moskou als het vermaarde Honved Boedapest verslagen. „Verovering van het voetbalcontinent door Britten", schreven de eilandbewoners. 



Bij de ontwikkeling van zijn plannen kreeg Hanot al snel gezelschap van Julius Ukrainczyk, een ex-Pool, die nogal wat in de melk te brokkelen had in het Europese voetbalgebeuren. Op 3 februari 1955 kwamen zestien Europese clubs voor het eerst bijeen om de opzet te bespreken.

Hanot, werkzaam bij de Franse sportkrant L'Equipe, kookte van woede en op 16 december 1954 publiceerde hij in L'Equipe een organisatieschema voor een toernooi om de Europa Cup

Voor Nederland was Holland Sport uitgenodigd omdat de Pool 'Uki' Bertus de Harder nog kende. Prestaties speelden in die tijd geen rol; relaties des te meer. Toch kreeg niet Holland Sport in september 1955 de Nederlandse primeur van de Europa Cup, maar PSV. Een succesvol optreden werd het niet voor de Eindhovenaren. Het Oostenrijkse Rapid Wien versloeg PSV in eigen huis met liefst 6-1. Het degradeerde de thuisbeurt tot een formaliteit: 1-0 winst.

De eerste finale vond plaats op 13 juni 1956 in Parijs tussen Real Madrid en Stade de Reims. De Spanjaarden met Gento, Munoz en Di Stefano zegevierden met 4-3. Het was de eerste cup voor Real in de rij van vijf. 

1950-Uruguay wint WK voetbal
Op 16 juli 1950 wint Uruguay in het Estadio Maracana in het Braziliaanse Rio di Janeiro de laatste wedstrijd van het WK met 2-1 van gastland en favoriet Brazilie.

1952-Olympische Spelen Oslo
De 6e Olympische Winterspelen van 1952 worden tussen 14 februari en 25 februari 1952 gehouden in het Noorse Oslo. Ook Duitsland is er voor het eerst sinds de oorlog weer bij. 

1952-Olympische Spelen Helsinki
De Finnen waren de gasten voor de Olympische Zomerspelen in Helsinki die van 19 juli 1952 tot en met 3 augustus 1952 duurden. 

1954-Van den Berg wint Elfstedentocht
Onder goede omstandigheden wint Jeen van den Berg in een recordtijd van 7.35u de Elfstedentocht van 3 februari 1954.

1954-Profvoetbal in Nederland
Op 28 november 1954 worden de eerste wedstrijden gespeeld in het Nederlands betaald voetbal.

1954-Duitsland wint WK voetbal
In plaats van de gedoodverfde favoriet Hongarije worden de Duitsers wereldkampioen door na een uitzichtloze achterstand toch de finale op 4 juli 1954 in het Berne Wankdorf stadion met 3-2 te winnen.

1956-Real Madrid pakt eerste Europacup
Op 13 juni 1956 verslaat Real Madrid het Franse Stade de Reine in de finale van de eerste Europacup ooit gespeeld met 4-3.

1956-Olympische Spelen Melbourne
Melbourne organiseerde de Olympische Zomerspelen van 1956. De zomer in Australie is anders dan in de Europese zomer waardoor de Spelen tussen 22 november 1956 en 8 december 1956.

1956-Olympische Spelen Cortina de Ampezzo
De Olympische winterspelen in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo worden tussen 26 januari en 5 februari 1956 gehouden.

1956-Geen winnaar Elfstedentocht
De Elfstedentocht van 14 februari 1956 leverde 5 winnaars op die de zege niet toegekend kregen. De prijzen worden ingehouden, dus nummer 6 bleef ook nummer 6.

1958-Brazilie wint WK voetbal
De eerste Braziliaanse wereldtitel voetbal wordt op 29 juni 1958 in het Zweedse Rasunda Stadion in Solna, overtuigend behaald door Zweden met 5-2 in de finale te verslaan.

Sportkroniek 1960-1969: Jan Janssen wint de Tour de France

$
0
0
Het is 1968. De Russen vallen Tsjechoslowakije binnen, de Amerikanen vechten nog in Vietnam, de eerste Hongkong-griep breekt uit en....Janssen wint de Tour. Het is ook de tijd van Theo Koomen en Jan Wauters. Zondag 21 juli krijgt dat duo op de wielerbaan van Vincennes de gelegenheid voor een historische en hysterische radioreportage. Koomen: 'Karin, je papa heeft de Ronde van Frankrijk gewonnen, hoe vind je dat?' Karin: 'Leuk....



Jan Janssen schrijft historie. Als eerste Nederlander, maar vooral als renner die de Tour met het kleinst mogelijke verschil op zijn naam schreef: 38 seconden voorsprong op nummer twee, Herman van Springel. Dat record raakt Janssen in 1989 overigens kwijt aan Greg Lemond.

Jan Janssen had voor de afsluitende tijdrit over 54,5 kilometer 16 seconden achterstand op Herman van Springel. „Niemand gaf een cent voor mijn kansen," maar Janssen won die befaamde, laatste etappe met 54 seconden verschil.

Later komen er allerlei verhalen. Over hoe Janssen de dopingcontrole mocht ontwijken, hoe hij als rijder voor een Franse ploeg werd bevoordeeld. Hoe hij werd opgejaagd door de motoren voor en achter hem. Er is nooit iets bewezen. Janssen: " Ik heb in die tijd acht dopingcontroles gehad. Ik ben acht keer schoon gebleken".

1960-Sovjetunie wint EK voetbal
De eerste editie van het Europese Kampioenschap voetbal voor landenteams wordt op 10 juli 1960 gewonnen door de Sovjetunie. In Parijs werd er na verlenging met 2-1 van Joegoslavie gewonnen.

1960-Olympische Spelen Squaw Valley
De Olympische Winterspelen van 1960 werden tussen 18 februari en 28 februari 1960 gehouden in het Amerikaanse Squaw Vallley, in California gelegen.

1960-Olympische Spelen Rome
De 17e Olympische Zomerspelen worden tussen 25 augustus 1960 en 11 september 1960 gehouden in het Italiaanse Rome.

1961-Anton Geesink wordt wereldkampioen
Judoka Anton Geesink schrijft op 1 december 1961 geschiedenis door als eerste niet-Japanner wereldkampioen te worden bij het 3e wereldkampioenschap judo in Parijs.

02 februari 1962- Sjoukje Dijkstra wereldkampioen ijsdansen
Het was vantevoren al duidelijk. Vanaf het moment dat Sjoukje Dijkstra  op de ijspiste van Praag verscheen, mocht er maar één aanspraak maken op de titel beste kunstrijdster ter wereld

1962-Brazilie wint WK voetbal
Het Braziliaanse elftal prolongeert de wereldtitel in het Estadio nacional in Santiago. Ze verslaan Tjechoslowakije met 3-1 in de finale op 17 juni 1962.

18 januari 1963-Reinier Paping wint barre Elfstedentocht
De Elfstedentocht van 18 januari 1963 was een extreem barre tocht. Met een tijd van 10.59u was Paping 20 minuten sneller dan de nummer 2. Op de vrijdag, waarop de temperatuur niet boven de tien graden onder nul komt, gaat de 12de Elfstedentocht van start. Het zou de meest barre editie ooit worden. Het ijs is in erbarmelijke staat en er waait een ijskoude poolwind. Van de 570 wedstrijdrijders haalt slechts tien procent Leeuwarden op tijd. De 31-jarige Paping, in die tijd een grote onbekende die alleen door de Volkskrant als favoriet wordt betiteld, doet tien uur en 59 minuten over de helse tocht. Hij komt alleen over de finish, heeft ruim honderd van de tweehonderd kilometer alleen gereden. Twintig minuten later komt de tweede schaatser binnen.
Lees hier verder:  

1964-Spanje wint EK voetbal
Het nationale elftal van Spanje wordt op 21 juni 1964 de tweede Europese Kampioen voetbal. In het Estadio Santiago Bernabeu worden de Russen met 2-1 verslagen.

1964-Olympische Spelen Innsbruck
Het Oostenrijkse Innsbruck is tussen 29 januari en 9 februari 1964 voor 1.091 sporters, gastheer voor de Olympische Winterspelen.

1964-Olympische Spelen Tokio
De zomerspelen van 1964 vinden plaats in Japan. Tokio is ditmaal de organisator.

23 oktober 1964-Anton Geesink pakt als eerste met-Japanner judo-goud in de klasse alle categorieën tijdens de Spelen in Tokio.
Akio Kaminaga moet Japan de belangrijkste judo-overwinning bezorgen. Maar het is de 30-jarige Anton Geesink die na negen minuten een houdgreep inzet. Hij houdt de Japanner dertig seconden in zijn greep, steekt zijn armen in de lucht en loopt weg

1964-Jaqcues Anquetil wint voor de 5de keer de Tour
De Fransman Jaqcues Anquetil wint in 1964 voor de vijfde keer in zijn carriere de Tour de France.

1964-Cassius Clay wordt wereldkampioen boksen
Cassius Clay, ook bekend als Muhammed Ali, wordt op 25 februari 1964 voor het eerst wereldkampioen boksen door Sonny Liston te verslaan.

1966-Engeland wint WK voetbal
Het Engelse nationale elftal wint in eigen land de wereldtitel, door in de finale West Duitsland met 4-2, na verlenging, te verslaan. Het is tot nu toe de enige wereldtitel voor het land waar voetbal vandaan komt. De goal van Geoff Hurst is discutabel, maar wordt daardoor juist wereldberoemd.

1968-Olympische Spelen Grenoble
Grenoble is voor Nederland de eerste echt succesvolle Olympische Spelen. Tussen 6 februari en 18 februari 1968 behaald Nederland 9 medailles.

21 juli 1968-Jan Jansen wint de Tour de France
Op 22 juli 1968 wint Jan Jansen als eerste Nederlander de Tour de France. In 1966 was hij al eens tweede geworden en in 1967 had hij al de Ronde van Spanje gewonnen. Zestien seconden is het verschil voor de laatste etappe van de Tour tussen gele trui-drager Herman van Springel en Jan Janssen. De Ronde wordt beslist in een tijdrit over 55,7 kilometer van Melun naar de wielerbaan in het Bois des Vincennes. Na 40 kilometer heeft Janssen elf seconden voorsprong op de Belg. Hij passeert de finish in 1.27.09. Het verschil met de Belg blijkt op de streep 54,2 seconde. Een huilende Janssen gaat op de schouders en roept om 'zijn' Cora. De winnaar: "Toen ik Van Springel zag, wist ik dat ik gewonnen had. Hij reed vierkant.

1968-Olympische Spelen Mexico-City
De Olympische zomerspelen van 1968 werden in Mexico-City gehouden.

1968-Italie wint EK voetbal
In 1968 kreeg het Europees Kampioenschap voetbal pas officieel die naam. Gastland Italie, versloeg in Rome in de replay, na een eerdere 0-0, Joegoslavie met 2-0.

Bron: Limburgs Dagblad, Wikipedia

Top 110: Hoogte- en dieptepunten uit de sportgeschiedenis (met 19 nieuwe historische momenten)

$
0
0
De sportgeschiedenis staat bol van de hoogte- en dieptepunten. Op deze pagina worden deze onvergetelijke momenten verzameld in een top 100, en via de onderliggende artikelen van de nodige duiding voorzien. Het zijn in mijn ogen sportmomenten die de gemiddelde sportfan zonder problemen op moet kunnen dreunen. 

Gisteren maakte ik een lijst van 91 vanuit mijn parate kennis. Vandaag ben ik weer verder in mijn archief en dus in de geschiedenis gedoken. Er zijn maarliefst 19 historische momenten toegevoegd: De val van Wim van Est, Toni Schumacher en Patrick Battiston, De Panenka, UEFA Cup winst van Feyenoord in 2002, de crash van Gilles Villeneuve, Heerenveen-Ajax uit de jaren '50, het hooghouden van Gerrie Muhren, de schaakkampioen Max Euwe, de damkampioen Jannes van der Wal, de schaakmatch Spasski-Fischer, de impact van 9/11, het brilletje van Van Daele, Moulijn die uithaalt tegen Miera, de eerste profwedstrijd voetbal in Nederland, het wereldkampioenschap zijspan van Streuer en Schnieders, het goud van Ria Stalman en Annemarie Verstappen, de crash van Niki Lauda, en het zilver van Gerard Nijboer op de Olympische Spelen. 

 De lijst is nog niet compleet. Suggesties? Laat het ons horen.






Hieronder de 110 meest legendarische sportgebeurtenissen: 

De vooroorlogs jaren:
03 januari 1920: Babe Ruth vervloekt de Boston Red Sox
Augustus 1928: Johnny Weissmuller wint zijn 5e en 6e gouden medaille op de Olympische Spelen van Amsterdam. Later vertolkt Weissmuller de rol van Tarzan op het filmdoek
15 december 1935: Max Euwe wordt wereldkampioen schaken
Augustus 1936: Jesse Owens wint vier maal goud op de Olympische 'Nazi' Spelen van Berlijn

09 augustus 1942: In Kiev speelt een elftal met Oekrainse fabrieksarbeiders, genaamd Fc Start, tegen het Duitse leger. FC Start wint met 5-3. De legende gaat dat de Oekrainers meteen werden doodgeschoten, maar later blijkt dat deze wedstrijd 'slachtoffer' is van Russische propaganda.

De jaren '50:
15 april 1947: Jackie Robinson debuteert als eerste Afro-amerikaan in het honkbal. De rassenscheiding in het honkbal wordt hiermee doorbroken
Augustus 1948: Fanny Blankers-Koen wint vier maal goud in Londen
Juli 1948: Gino Bartali wint de Tour de France en voorkomt daarmee een burgeroorlog in Italie
Juli 1949: De duels tussen Fausto Coppi en Gino Bartali maken de wielersport populair
7 mei 1950: Abe Lenstra verslaat met zijn Heerenveen Ajax met 6-5 na een 5-1 achterstand
17 juli 1951: Wim van Est rijdt als gele trui-drager het ravijn van de Aubisque in
1 februari 1953: Kees Broekman wordt als eerste Nederlander Europees Kampioen schaatsen. Zijn prestatie wordt echter volledig overvleugeld door de Watersnoodramp in Zeeland
Februari 1953: Maus Gatsonides, Nederlander, wint de Rally van Monte Carlo
4 juli 1954: Het wonder van Bern. Duitsland wordt wereldkampioen door het onverslaanbaar geachte Hongarije te verslaan, 3-2.
14 augustus 1954: In Alkmaar wordt de eerste voetbal profwedstrijd gespeeld tussen Alkmaar en Venlo
14 maart 1956: Nederland wint in Dusseldorf van Duitsland door twee goals van Abe Lenstra. De overwinning wordt als een bevrijding gevierd, als wraak op de voormalige overheerser.
December 1956: Op de Olympische Zomerspelen van 1956 loopt de confrontatie tussen Hongarije en de Sovjet Unie uit de hand. Als een Hongaarse speler met een bebloede wenkbrauw het bad moet verlaten, bestormen de toeschouwers de Sovjets. Die hebben als recent bezetter van Hongarije het publiek toch al niet op hun hand.
06 februari 1958: Het vliegtuig dat Manchester United vervoert crasht op het vliegveld van Munchen. Verschillende voetballers en begeleiders sterven
19 juli 1958: Andre Darrigade rijdt in volle sprint tegen een official op die te ver voor over leunde. Het levert spectaculaire beelden op.

De jaren '60:
10 september 1960: Abele Bikila wint de Olympische marathon in Rome op blote voeten
18 januari 1963: Reinier Paping woont de meest barre Elfstendentocht ooit gereden
12 juli 1964: Anquetil en Poulidor vechten schouder en schouder hun duel uit op de Puy de Dome
23 oktober 1964: Anton Geesink verbijstert Japan. Hij wint in het judo goud op de Olympische Spelen van Tokio in 1964.
25 mei 1965: Mohammed Ali verslaat Sonny Liston in een gevecht waar nog jarenlang discussie over werd gevoerd
30 mei 1965: Jacques Anquetil wint eerst le Dauhine Liberé, reist daarna af naar Boredaux, om aansluitend op de zware rittenkoers Bordeaux-Parijs te rijden en ook te winnen.
8 september 1965: Coen Moulijn schopt zijn tegenstander Miera waar hij kan, als reactie op een grove tackle van de Spanjaard. Iedereen bemoeit zich ermee zodat er een ware kloppartij ontstaat op het veld die commentator Bob Spaak ( 'heren, heren...') danig van zijn a propos brengt
30 juli 1966: Geoff Hurst schiet met 3 treffers, waarvan 1 discutabele, Engeland naar de wereldtitel
7 december 1966: Ajax wint met 5-1 in de dikke mist van een op dat moment ongenaakbaar Liverpool. Het is de doorbraak voor het Nederlandse voetbal in Europa.
13 juli 1967: Tom Simpson overlijdt in de Tour de France op de Mont-Ventoux
Juli 1968: Jan Janssen wint de Tour de France
16 oktober 1968: John Carlos en Tommie Smith groeten met de Black power-groet op het Olympisch podium. 
18 oktober 1968: Bob Beamon springt ongelofelijk ver op de Olympische Spelen. Het record blijft tot 1991 overeind.
20 oktober 1968: Dick Fosbury haalt goud bij het hoogspringen op de Olympische Spelen in Mexico. Fosbury toont de Mexicanen zijn beroemde 'flop' die tot op heden wordt gebruikt bij het verspringen
10 augustus 1969: Harm Ottenbros wordt zeer onverwacht wereldkampioen wielrennen. Ottenbros is van de meest 'ongewenste' wereldkampioenen ooit

De jaren '70:
6 mei 1970: Feyenoord wint de allereerste Europa Cup voor Nederland. Celtic wordt met 2-1 verslagen
21 juni 1970: Brazilie wordt onder aanvoering van Pele, wereldkampioen met het mooiste voetbal ooit
09 september 1970: Het brilletje van Joop van Daele wordt vermorzeld door een woeste Argentijn. Van Daele heeft dan al de 1-0 gescoord waardoor Feyenoord de wereldbeker wint
23 januari 1971: Jan Bols rijdt een buitenbocht teveel op het EK in Nederland
15 maart 1971: Jean Pierre Monsere, wereldkampioen, jong en zeer talentvol, overlijdt in de Grote jaarmarkt prijs in Retie. Hij rijdt op een auto die langs de kant staat.
02 juni 1971: Ajax wint met 2-0 van Panathinaikos en daarmee de Europa Cup I
09 juli 1971: Eddy Merckx bakt Luis Ocana een poets. In een vlakke rit naar Marseille rijdt hij de Spanjaard op twee minuten. De renners zijn ruim een uur te vroeg bij de finish.
02 januari 1972: Johan Cruijff scoort een legendarisch doelpunt tegen ADO den Haag
Februari 1972: Ard Schenk wint driemaal goud in Saporro
31 mei 1972: Ajax wint zijn tweede Europa Cup I. In Rotterdam wordt Inter Milaan met 2-0 verslagen.
September 1972: Mark Spitz wint 7 maal goud op de Olympische Spelen van Munchen bij het onderdeel zwemmen
5 september 1972: Israelische sporters vinden op tragische wijze de dood als zij gegijzeld worden door Palestijnse terroristen
5 november 1972: Boris Spasski en Bobby Fischer spelen de 'schaakmatch van de eeuw'
25 april 1973: Gerrie Muhren houdt een balletje hoog tijdens de halve finale Real Madrid- Ajax. Dat doet hij op het middenveld, midden in de wedstrijd, de Madrilenen worden vernederd.
30 mei 1973: En opnieuw wint Ajax een Europa Cup I. Juventus wordt met 1-0 verslagen door een goal van John Rep.
Juni 1974: Het totaalvoetbal van Oranje en Cruijff zet Nederland op zijn kop en ons land internationaal op de kaart. La naranja mechicana ( de oranje machine) is tot op heden vermaard in alle uithoeken van de wereld.
30 oktober 1974: Ali tegen Foreman in 'The Rumble of the jungle'. Een titelgevecht dat 1 miljard toeschouwers wereldwijd had en waar heel Nederland 's nachts voor op bleef
1975: de 55-jarige Franse toeschouwer Nello Breton geeft een harde slag in Eddy Merckx' lever tijdens de beklimming van de Puy-de-Dôme.
1 oktober 1975: The Thrilla in Manila, Ali tegen Frazier. Het mooiste gevecht ooit uit de boksgeschiedenis
20 juni 1976: Antonin Panenka neemt zijn penalty met de nodige bravoure in de EK-finale tegen Duitsland. Hij stift de bal heel relaxed over de duikende Sepp Maier heen
18 juli 1976: Nadia Comaneci krijgt een 10 voor haar turnprestatie op de Olympische spelen van Montreal
1 augustus 1976: Niki Lauda maakt een huiveringwekkende crash op de Nurnburgring. Lauda verbrandt bijna in zijn auto, maar overleeft de crash
27 augustus 1978: Gerrie Knetemann verslaat Fransesco Moser op de streep en wordt wereldkampioen
26 augustus 1979: Jan Raas wordt wereldkampioen in Valkenburg

De jaren '80:
Februari 1980: Eric Heiden wint 5 maal goud op de Olympische Spelen van 1980 in Lake Placid bij het schaatsen. Van sprint tot aan de 10 kilometer. Heiden wint het allemaal. Een ongehoord knappe prestatie.
20 Februari 1980: De Verenigde Staten winnen met ijshockey van de onverslaanbaar geachte Sovjet Unie. Als ook de Finnen worden geslagen is goud gewonnen en 'The miracle on ice' een feit
2 maart 1980: De onverslaanbaar geachte Eric Heiden wordt verslagen door Hilbert van der Duim op het WK schaatsen in Nederland
Juli 1980: Borg tegen McEnroe op Wimbledon. De nuchtere Zweed Borg tegen het vaatje buskruit McEnroe zorgt steevast voor spannende wedstrijden.
20 Juli 1980: Joop Zoetemelk wint de Tour de France van 1980. Het helpt enorm dat concurrent Bernard Hinault met een knieblessure uitvalt.
1 augustus 1980: Zilver op de Olympische marathon van Moskou voor Gerard Nijboer
30 november 1980: Cruijff komt onuitgenodigd naast Ajax-trainer Leo Beenhakker zitten om Ajax wat tactische tips te geven. 1-3 wordt een 5-3 overwinning tegen Fc Twente.
Januari 1981: Hilbert van der Duim valt op de 10 kilometer tijdens het EK in Deventer. Later verklaar Van der Duim dat vogelpoep de oorzaak is van de val
Februari 1981: Op het WK rijdt Van der Duim vervolgens een rondje te weinig. Het kost hem een wereldkampioenschap.
06 december 1981: Johan Cruijff maakt zijn rentree bij AjaxDat doet hij in stijl. Met een ongeëvenaarde lob verschalkt hij Haarlem-doelman Edward Metgod.
08 januari 1982: Bettine Vriesekoop wint het Top-12 toernooi
8 mei 1982: Gilles Villeneuve verongelukt tijdens de Grand Prix va
08 juli 1982: In de halve finale van het WK in Spanje torpedeert de Duitse keeper Toni Schumachter de Fransman Patrick Battiston
3 augustus 1982: Annemarie Verstappen wordt wereldkampioen zwemmen
3 december 1982: Jannes van der Wal wordt wereldkampioen dammen
5 december 1982: Cruijff en Olsen nemen een penalty in tweeen. Keeper Otto Versfeld weet niet wat hij meemaakt
Februari 1983: Hilbert van der Duim staat als wereldkampioen aan de start. Hij doet dat in een wereldkampioenen-pak, gelijkend op het wielrennen. Van der Duim faalt als nooit te voren. Het pak vindt dan ook geen navolging.
10 april 1983: Ondanks een lekke band vlak voor het einde van de wedstrijd, wint Hennie Kuiper Parijs Roubaix
Juni 1983: Roland Garros gaat uit zijn dak als Yannick Noah als Fransman deze Franse grand slam wint.
12 februari 1984: Tomas Gustafson wint met een minimaal verschil van de Rus Igor Malkov op de 5.000 meter op de Olympische Spelen van Sarajevo
03 juni 1984: Ayrton Senna rijdt de stenen uit de straat in een regenachtig Monaco. Het is de doorbraak van de Braziliaan in de Formule 1.
Augustus 1984: Carl Lewis wint vier maal goud op de Olympische Spelen van Los Angeles
5 augustus 1984: Gabriela Andersen-Schiess uit Zwitserland beëindigt de marathon meer dood dan levend. De warmte breekt haar op en strompelend passeert zij de finish.
10 augustus 1984: Mary Decker struikelt over de benen van Zola Budd. De favoriete Amerikaanse komt zo dramatisch ten val en wint geen medaille
11 augustus 1984: Ria Stalman wint Olympisch goud met het onderdeel discuswerpen in Los Angeles
12 augustus 1984: Egbert Streuer en Bernard Schnieders worden wereldkampioen zijspan
1 september 1985: Joop Zoetemelk wordt op 38-jarige leeftijd wereldkampioen
16 februari 1986: Hein Vergeer levert een legendarisch duel op de 5.000 meter met de Rus Oleg Bozjev. Vergeer wint de 5.000 meter en legt daar de basis voor zijn tweede WK-titel
Juni 1986: Diego Maradona scoort eerst met de hand, daarna via een solo in de kwartfinale tegen Engeland
27 Juli 1986: Bernard Hinault neemt Greg Lemond op sleeptouw in de Tour van 1986 en wint uiteindelijk de etappe naar Alpe d'Huez
14 februari 1988: Jan Ykema wint zilver op de 500 meter op de Olympische Spelen in Calgary
18 februari 1988: Opnieuw wint Tomas Gustafson de Olympische 5.000 meter, nu in Calgary
25 mei 1988: PSV wint de Europa Cup I in Stuttgart van Benfica
Juni 1988: Onder leiding van Rinus Michels en onder aanvoering van Ruud Gullit en Marco van Basten wordt Nederland Europees Kampioen voetbal
September 1988: Regilio Tuur slaat verrassend de favoriete Kelcey Banks knock out op het Olympisch bokstoernooi van Seoul
September 1988: Het duel op de 100 meter tussen Carl Lewis en Ben Johnson op de Olympische Spelen van Seoul. Vooral legendarisch doordat Johnson betrapt wordt op doping.
17 april 1989: Diego Armando Maradona warmt zich op op de klanken van 'live is life' van de band Opus. Zelden heeft iemand zich zo ontspannen voorbereid op een halve finale van een Europa Cup duel
05 juni 1989: De 17-jarige Michael Chang verslaat topper Ivan Lendl in 5 sets. Chang vergaat van de kramp maar weet het spel van de Amerikaan voortdurend te ontregelen. Uiteindelijk weet Chang Roland Garros zelfs te winnen.

De jaren '90:
4 februari 1990: Henk Baars wordt wereldkampioen veldrijden
21 oktober 1990: Ayrton Senna rijdt concurrent Alain Prost in de wielen. Senna prolongeert hierdoor zijn Wereldkampioenschap op een niet bepaalde sportieve manier.
Augustus 1991: Mike Powell verbreekt het record verspringen dat al vanaf 1968 op naam van Bob Beamon stond
31 augustus 1991: Paul Haarhuis verslaat John McEnroe wat de Amerikaan verleidt tot de quote: "Who the hell is Hairhoes?"
Februari 1994: Alberto Tomba haalt op miraculeuze wijze een zilveren medaille op het onderdeel slalom
31 mei 1994: Ayrton Senna overlijdt door een crash op het circuit van San Marino. Ook Roland Ratzenberger overlijdt in hetzelfde weekend
Juni 1994: Diego Maradona scoort tegen Griekenland en komt met een woeste blik in close up op tv. Later blijkt dat Maradona doping heeft gebruikt.
31 juli 1994: Sergei Bubka springt 6,14, het is zijn record. In totaal verbetert de Oekrainer 35 maal het wereldrecord.
31 juli 1994: Jos Verstappen krijgt de schrik van zijn leven als zijn bolide vlam vat tijdens een pitstop op Hockenheim
17 augustus 1995: Marco van Basten neemt emotioneel afscheid van het publiek van AC Milan. Zijn enkel laat topvoetbal niet meer toe
4 juli 1996: Richard Krajicek wint het toernooi van Wimbledon
1997: Mike Tyson bijt tijdens een titelgevecht Evander Holyfield in zijn oor. Holyfields oor is voor altijd verminkt.
19 maart 1997: Ajax verslaat Atletico Madrid in Madrid met 3-2, onder andere door een mooie goal van Dani.
Februari 1998: Ids Postma wint de 1.000 meter op de Olympische Spelen van Nagano
13 februari 1999: Marc Overmars gooit 'verkeerd' in na een blessure bij tegenstander Sheffield United. Nwanko Kanu scoort. Maar de bal niet teruggeven na een blessure is 'not done'. Uiteindelijk wordt de wedstrijd overgespeeld.

De jaren '00:
11 september 2001: Beter bekend als 9/11. De aanslag op de Twin Towers heeft ook impact op de sportwereld.De UEFA maakt een slechte beurt door de wedstrijden 's avonds gewoon door te laten gaan
8 mei 2002: Feyenoord wint in eigen Kuip de UEFA Cup van Borussia Dortmund met 3-2
14 juli 2003: Joseba Beloki valt in de afdaling van de col de la Rochette. Lance Armstrong ontwijkt de Spanjaard spectaculair door door een weiland af te dalen en weer aan te sluiten in het peloton














    Sportkroniek 1970-1975: Nederland verrast de wereld

    $
    0
    0
    Het Nederlands Elftal, met onder andere Johan Cruyff in de gelederen, slaagt er niet in om het WK voetbal in West-Duitsland als winnaar af te sluiten. Ze verliezen de finale met 2-1 tegen het gastland. Nederland laat met zijn totaalvoetbal echter een onvergetelijke indruk achter. 


    WK 74, Nederland tegen Zweden 0-0, nr. 10 Cruyff wordt vast gehouden

    Feyenoord wint de Europa Cup I

    Als eerste Nederlandse ploeg wint Feyenoord op 6 mei 1970 in Milaan de Europa Cup voor landskampioenen. Na verlenging wordt het Schotse Celtic met 2-1 verslagen. 

    Later in het jaar werd ook de wereldbeker nog gewonnen. Rinus Israël heeft Feyenoord op 1-1 gebracht. Daarna wordt het verlengen in San Siro. 


    Wim Hoogendoorn en Theo Koomen in hun radioverslag tijdens de beroemde 116de minuut van de wedstrijd, waarin Ove Kindvall de beslissende treffer maakt: "We hebben nog ruim vijf minuten en Feyenoord blijft in de aanval. Feyenoord mag nu komen. Wordt daar een vrije schop in de middencirkel genomen door Rinus Israël. Kan gevaarlijk worden. Een kans, en hands! Hands! En de bal ligt in het doel! Hij ligt in het doel! Feyenoord heeft gewonnen, Feyenoord staat voor met 2-1!"


    23 januari 1971- De verkeerde wissel van Jan Bols

    Vorig jaar verloor Chad Hedrick het WK schaatsen door een verkeerde wissel. Hedrick schaarde zich hiermee onder de groten der aarde die op belangrijke toernooien vergaten de wisselen: Jan Bos, Perti Niityla en Sten Stensen. Jan Bols is en blijft natuurlijk de bekendste foutwisselaar. Op 23 januari 1971 wisselde Bols in Heerenveen tijdens het EK niet. De eeuwige underdog reed een extra buitenbocht, werd daarmee tweede, maar toch gediskwalificeerd 
    23 januari 1971- De verkeerde wissel van Jan Bols

    02 januari 1972- De lob van Johan Cruijff over Ton Thie

    Reeds vóór het begin van het duel werd Cruijff gefêteerd. Uit handen van FC Den Haag-aanvoerder Aad Mansveld ontving hij een bosje ruikers, omdat hij enkele dagen eerder was uitgeroepen tot Europees Voetballer van het Jaar. Maar daarom zou Cruijff niet herinnerd worden aan deze wedstrijd. 02 januari 1972-De lob van Cruijff over Ton Thie

    7 februari 1972-Art Schenk wint de 10.000 meter tijdens de Spelen in Sapporo. 

    Schenk maakt voor de 10.000 meter een gebaar naar Jan Bols en Kees Verkerk en wil in de tweede groep en op slechter ijs starten. Hij heeft immers al twee keer (1.500 en 5.000 meter) goud. Verkerk wil geen hulp en dreigt te stoppen: "Wat mij betreft mogen ze Eddy Verheyen opstellen. Die was hier toch voor spek en bonen. Ik heb geen zin meer." De opgefokte Verkerk gaat toch van start en schaatst de beste tijd in 15.04,07. Schenk zorgt voor opschudding door op een baan met uitgetrapte bochten 15.01,35 te rijden. Zilver voor Verkerk.

    31 mei 1972-De eerste goal van Johan Cruijff in de door Ajax met 2-0 van Internazionale gewonnen Europa Cup I-finale in Rotterdam

    De 20-jarige Gabriele Oriale heeft de ondankbare taak Johan Cruijff onschade' te maken in De Kuip; Cruijff scoort twee keer. Vlak na rust maakt de Ajacied een lichaamsschijnbeweging na een te scherpe voorzet van Wim Suurbier. Oriale stapt in en knalt tegen zijn eigen doelman Bordon op, waardoor de bal over de twee heen zeilt. Cruijff schuift de bal in het lege doel; 1-0.

    1972-Olympische Spelen Munchen 

    Voor het eerst sinds 1936 organiseert Duitsland de Olympische Zomerspelen. Munchen mocht het evenement tussen 26 augustus 1972 tot en met 10 september 1972 organiseren.

    1972-West-Duitsland wint EK voetbal

    West-Duitsland verslaat op 18 juni 1972 in het Heizelstadion in Brussel de USSR met 3-0 en wordt zo voor het eerst Europees kampioen.

    1972-De schaakmatch van de eeuw

    In 1972 speelde Fischer in Reykjavik (IJsland) de "Match van de Eeuw" om het wereldkampioenschap tegen de toenmalige kampioen, Boris Spasski. 

    7 juli 1974-West-Duistland wint WK voetbal

    Het Nederlands Elftal, met onder andere Johan Cruyff in de gelederen, slaagt er niet in om het WK voetbal in West-Duitsland als winnaar af te sluiten. Ze verliezen de finale met 2-1 tegen het gastland. 

    7 juli 1974-De rush van Johan Cruijff in de WK-finale tussen Nederland en West-Duitsland in Munchen

    De bal gaat na de aftrap van de WK-finale langdurig rond. De Duitsers komen maar niet in balbezit. Na 17 passes komt de bal bij Cruijff terecht die begint aan een rush door de Duitse linies. Dieter Hoeness trekt na 54 seconden aan de noodrem. Scheidsrechter Jack Taylor fluit voor een penalty. Johan Neeskens schiet het kalk van de stip; 1-0 zonder dat de Duitsers de bal hadden geraakt. Herman Kuiphof: "1-0, we leiden!" Nederland verliest met 2-1.

    1974-Eddie Merckx wint voor de 5de keer de Tour

    Eddie Merckx, Belgisch beste sportman allertijden, wint in 1974 voor de 5de keer in 6 jaar de Tour de France. In 1973 deed hij niet mee.

    Sportkroniek 1975-1979: Nederlands voetbalelftal op herhaling

    $
    0
    0
    In een corrupt Argentinie worden de voetballers van Argentinie op 25 juni 1978 in Estadio Monumental in Buenos Aires, wereldkampioen voetbal ten koste van Nederland. Na verlenging wordt het uiteindelijk 3-1. Weer wordt Nederland weer net geen wereldkampioen. De bewonderde speelstijl van 1974 heeft in 1978 plaatsgemaakt voor realisme. Niet de brille van Cruijff, maar de werklust van onder andere PSV'ers Poortvliet, Wildschut en Van de Kerkhof zorgt voor een nieuwe finaleplaats.

    1976-Olympische Spelen Innsbruck
    De wintereditie van de Olympische Spelen van 1976 waren toegewezen aan Denver, maar door bezwaar van de bevolking werd Innsbruck tussen 4 februari en 15 februari 1976 de gastheer van de Olympisch Winterspelen.

    1976-Tjechoslowakije wint EK voetbal
    Het nationale elftal van Tsjechoslowakije wint in 1976 verrassend het Europees Kampioenschap voetbal in Joegoslavie. Oranje werd in de halve finale verslagen en vervolgens won Tsjechoslowakije na strafschoppen van West-Duitsland. 

    1976-Olympische Spelen Montreal
    Het Canadese Montreal is de organisator voor de Olympische Spelen van 1976. De velden waar gesport werd, leken wel vestigingen in verband met de Spelen van 1972.

    1978-Argentinie wint WK voetbal
    In een corrupt Argentinie worden de voetballers van Argentinie op 25 juni 1978 in Estadio Monumental in Buenos Aires, wereldkampioen voetbal ten koste van Nederland. Na verlenging wordt het uiteindelijk 3-1.

    26 augustus 1979- Jan Raas wordt wereldkampioen in eigen land
    De Nederlandse sprinter verslaat Thurau en Bernadeau in een tulmutueuze sprint.
    Viewing all 502 articles
    Browse latest View live